Citrusiniai augalai iš kauliukų

Pirmiausia akį patraukia įvairiausi citrusiniai vaisiai, kurių asortimentas praktiškai nėra priklausomas nuo sezono: apelsinai, mandarinai, citrinos, laimai, greipfrutai, klementinai ir kt. Daugelis šių vaisių viduje turi sėklų. Patyrę sėjikai pataria kauliukus keletą minučių palaikyti burnoje, o paskui juos iš karto pasodinti net nedžiovintus. Tiesa, citrinų kauliukai puikiai sudygsta ir pora dienų pagulėję ant virtuvės stalo, kol, pagaliau, pakyla rankos juos pasodinti.

Kitas klausimas – kas išaugs iš parduotuvėje pirktų citrusinių vaisių kauliukų? Dauguma šių vaisių gamtoje auga ant didžiulių medžių, o kas išdygs ir užaugs iš kiekvieno konkretaus kauliuko yra neprognozuojama. Jūsų sudaigintas augalas gali būti visiškai kompaktiškas ir dailus. Tačiau turėkite galvoje, kad neskiepytas citrusinis medelis vaisių galės duoti tik po 7 – 10 metų, o ir tuomet derlius vargu ar bus įspūdingas.

Iš parduotuvėje pirkto vaisiaus kauliuko išaugusį augalą galite skiepyti maždaug po pusantrų metų. Pavyzdžiui, citrina per šį laikotarpį gali būti užaugusi iki pusės metro aukščio, o jos stiebo storis gali siekti maždaug 8 mm. Jei susižavėsite šia idėja, jums kils du klausimai: ką tiksliai reikėtų įskiepyti (kokios citrusinių vaisių veislės yra išvestos specialiai žiemos sodams ar auginimui kambaryje) ir kaip reikėtų skiepyti. Atsakymus galima rasti specializuotoje literatūroje arba internete. Jei įlysite į citrusinių augalų forumą, sužinosite tikrai daug naujų dalykų, pavyzdžiui, kas yra trilapis ponciras ar karčiavaisis citrinmedis, kur jų gauti ir kodėl jie tinka poskiepiams.

Kaip iš sėklų užauginti granatą

Ne ką prasčiau už citrusinius augalus sudygsta pirktinių granatų sėklos. Granatmedžiai gamtoje būna kuklesnio dydžio negu citrinmedžiai, greipfrutų medžiai ar apelsinmedžiai. Jų daigus lengva ir įdomu formuoti: granatmedis gali augti ir kaip krūmas, ir kaip daugiakamienis medis.

Jauni granatmedžiai pradeda žydėti anksčiau nei citrusiniai vaisiai – jau nuo 3 – 4 metų. Tačiau vaisiai, jeigu jie užsimezga, namų sąlygomis noksta labai ilgai. Taigi, jeigu jūsų tikslas yra užsiauginti granatų, tuomet lengviau jų nusipirkti parduotuvėje. Tą patį galima pasakyti ir apie žemaūgius granatmedžius, kurie yra skirti auginti namuose.

Tačiau dėl savo išorinio patrauklumo ir potencialaus ilgaamžiškumo granatų daigai turi visas galimybes tapti numylėtu augalu, kurį gali paveldėti netgi jūsų anūkai.

Kaip iš kaulo užsiauginti avokadą

Kitas vaisius, vertas pradedančiųjų dėmesio, yra avokadas. Šis medis – amerikinė persėja – priklauso lauramedžių šeimai ir gamtoje užauga iki 18 metrų aukščio. Daiginti jį daug įdomiau nei citrinos ar granato sėklas.

Perkant avokadą daiginimui svarbu pasirinkti prinokusius vaisius – kitaip kaulas gali nesudygti. Sunokinti avokadą galite keletą dienų palaikę jį viename inde su prinokusiu bananu. Egzistuoja keletas būdų, kaip sudaiginti atsargiai ištrauktą kauliuką:

Kaulą plačiąja dalimi įspauskite į žemę iki 2 – 3 cm gylio. Jei prieš sodinimą nuo kauliuko pašalinsite lukštą, procesas vyks greičiau;

Kaulo šonuose ties viduriu įsmeikite du ar tris dantų krapštukus. Jie pasitarnaus kaip atramos, kurios laikys kaulą virš vandens stiklinės. Įmerkite kaulą į vandenį taip, kad jo apačia būtų vandenyje. Stebėkite, kad stiklinėje visuomet pakaktų vandens. Po dviejų ar trijų savaičių kauliukas išleis šaknis. Tuomet jį galėsite pasodinti į vazoną. Šaknys ir apatinė kaulo dalis įkasami į žemę 2 – 3 cm gylyje. Didžioji dalis kaulo turi kyšoti virš žemių.

Padėkite kaulą ant drėgnos servetėlės ar vatos ir nuolat drėkinkite. Kai kaulas skils į dvi dalis, galėsite sodinti jį į vazoną.

Avokadų daigai atrodo gana egzotiškai: tarp dviejų kauliuko pusių pasirodo daigas, o pats kaulas lieka vazone kaip puošmena. Tačiau avokado, kaip kambarinio augalo, dekoratyvumas tuo ir baigiasi. Persėja atkakliai priešinasi bandymams formuoti ją nugnybimais. Ir nors ji auga gana sparčiai ir galingai, vaisių namų sąlygomis niekada neužmezga.

Kivių auginimas iš sėklyčių

Kad išgautumėte kivių sėklas, teks šiek tiek pasistengti. Jums reikės šaukšteliu iškrapštyti kivio šerdį su mažomis juodomis sėklytėmis, o tuomet jas perplauti, neprarandant smulkių sėklyčių. Tai pats sunkiausias etapas sėjant kivius. Prinokusių vaisių sėklos gerai ir greitai sudygsta. Svarbiausia jų nepasodinti per giliai – užtenka ant viršaus užbarstyti 1 - 2 mm substrato. Jūsų vazonėlyje sudygs ir užaugs kininė aktinidija (Actinidia chinensis) arba delikatesinė aktinidija (Actinidia deliciosa), kurių artimos giminaitės auga ir mūsų šalies soduose.

Datuliniai finikai iš kauliukų

Neįtikėtina, tačiau sėti galima ir džiovintų vaisių kauliukus. Pavyzdžiui, gana sėkmingai galima sudaiginti džiovintų datulių kauliukus. Tiesa, laukiant ūglių, gali prireikti kantrybės. Datulės kauliukas, įkištas į kito augalo vazoną, kuriame buvo laisvos vietos, gali sudygti tik po šešių mėnesių ar net metų, kai jau bus visiškai pamirštas. Iš kauliukų užauginti datuliniai finikai kambario sąlygomis auga labai lėtai. Laikoma, kad trijų ar keturių lapų prieaugis per ketverius metus yra geras rezultatas. Tačiau jei namuose nėra daug vietos, tokie lėti augimo tempai gali tapti privalumu.

Kaip namų sąlygomis užsiauginti pasiflorą

Jei parduotuvėje jūsų akį patraukė pasifloros – tie patys vaisiai, kuriuos galima išvysti ant jogurto indelių – būtinai jų įsigykite. Šiuo pavadinimu parduodami sultingi, saldžiarūgščiai kvapiosios pasifloros (Passiflora edulis) vaisiai. Juose esantys kauliukai taip pat yra valgomi, tačiau juos geriau pasilikite sodinimui.

Šviežios sėklos iš prinokusių vaisių išdygsta greitai ir sklandžiai. Daigai būna tvirti ir greitai virsta dekoratyviu vijokliniu augalu, kuris namuose ne tik gali sužydėti, bet ir sunokinti vaisius. Vienintelis šių augalų dauginimo sėklomis trūkumas yra tas, kad daigai pradeda žydėti tik po 2 – 4 metų, atsilikdami nuo vegetatyviniu būdu dauginamų augalų. Jei įšaknysite auginį iš vienerių metų sodinuko, jis sužydės daug anksčiau ar net vienu metu su motininiu augalu.

Kambarinė egzotika iš sėklų

Dar viena įdomi retenybė iš prekybos centro lentynų – ežinė kiauliauogė, arba melioninė kriaušė. Šis augalas vaisius pradeda megzti jau po 4 – 6 mėnesių. Tačiau jį pasisėti verta ne tik dėl derliaus: jo lapai – kaip pipirų, žiedai – kaip bulvių, vaisiai – kaip kriaušės, o vaisių skonis – kaip meliono. Deja, sudygsta tik prinokusių vaisių sėklos, o rasti tokių vaisių parduotuvėse yra sudėtinga.

Puikią galimybę papildyti sėklų fondą suteikia poilsinės kelionės į šiltus kraštus. Juose galite paragauti itin retai mūsų kraštus pasiekiančių vaisių: šliandrų, anonų, gvajavų, garcinijų, rambutanų ir kitų. Kodėl neišsaugojus jų sėklų sodinimui?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)