Beliko išsiaiškinti, kokius gi augalus sodinti šalia rožių.

Šalavijai

Į viršų besistiebiantys dekoratyvinio šalavijo žiedynai harmoningai dera prie apvalių prasiskleidusių rožių pumpurų. Šalavijams nebaisus karštis, be to, jie vilioja peteliškes. Jei gilintis į šalavijų rūšis jums atrodo pernelyg sudėtinga, galite drąsiai rinktis „Blue Queen“ arba „May Night“.

Pankoliai

Bronziniai pankoliai sukuria rožėms šešėlį. Jie nuostabiai užpildo gėlyną, nors patys užima labai nedaug vietos. Gelsvos spalvos skėčius primenantys pankolių žiedai traukte traukia naudingus vabzdžius – bites, boružes, auksaakes ir drugelius.

Kiečiai

Sidabru tviskantys kiečių lapai idealiai dera su prabangiais rožių krūmais. Ypač puikiai atrodo „Powis Castle“ veislės kiečiai: jų lapai smulkūs, melsvai sidabriško atspalvio. Dirva, kurioje auga kiečiai, turi būti gerai drenuojama, tačiau drenažu būtina pasirūpinti ir auginant rožes.

Gludai

Dėl atsparumo ligoms ir nuostabaus aromato rožių mylėtojai sutinka taikstytis su tuo, kad šitos gėlės žydi tik kartą – pavasario pabaigoje arba vasaros pradžioje. Visgi jei norite, kad gėlynas kuo ilgiau būtų nusagstytas žiedais, prie rožių pasėkite gludų: jie gali žydėti net 2–3 mėnesius.

Alūnės

Rafinuotos išvaizdos alūnių lapeliai puikiai atrodo tarp rožių kerų. „Carmel“ ir „Marmalade“ veislių alūnių lapai išsiskiria neįtikėtinai raibuliuojančiu auksiniu ir oranžiniu atspalviu, o „Blackberry Jam“ arba „Velvet Night“ veislės alūnės– violetinės, todėl puikiai kontrastuoja su sodriai žaliais rožių lapais.

Rudbekijos

Rudbekijos – ypač ištvermingos gėlės. Jų nebaugina nei molinga dirva, nei sausros epizodai. Pastaruoju metu išvesta nemažai naujų rudbekijų veislių, todėl rinktis tikrai yra iš ko. Dabar galite pasidžiaugti ne tik klasikiniais rausvos spalvos žiedais („Magnus“), bet ir ryškiai oranžiniais („Hot Papaya“) arba auksiniais („Sandy Yellow“). Visi jie puikiai dera šalia rožių.

Flioksai

Tie, kas iš rožių riša puokštes, puikiausiai žino, kad norint sukurti prabangią kompoziciją, tarp rožių dėl tekstūros reikia įterpti flioksų. Kaip tik tokį vaidmenį flioksai atlieka ir gėlyne. Metro aukščio gėlės skleidžia nepakartojamą aromatą ir vilioja drugius. Kaip ir rožes, flioksus dažnai užpuola miltligė, taigi, jiems būtina erdvė, kad galėtų laisvai cirkuliuoti oras. Beje, rožinės spalvos žiedais pražystantys „Shortwood“ veislės flioksai pasižymi didesniu atsparumu miltligei.

Vilkdalgiai

Vilkdalgiai puikiai papildo rožių krūmus. Jų žiedų forma gana neįprasta, o spalvos gali būti labai įvairios, todėl komponavimo galimybės – neįtikėtinai plačios. Vilkdalgiai nėra kaprizingi ir ypatingos priežiūros jiems nereikia. Pakaks, jei baigiantis vasarai nukarpysite pageltusius lapus ir kartą per kelis metus atskirsite greitai besidauginančius šakniastiebius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)