Apie tai, kada ir ką sodinti, bei kaip nesuklysti, laidoje Delfi tema kalbamės su profesionaliu sodininku, gediminosodai.lt savininku, Gediminu Cijūnaičiu.

„Žmonės tarsi jau pasimokę, tačiau prasidėjus naujam sezonui lipame ant to paties grėblio. Mes, medelynų savininkai, ne dėl smagumo pavasarį augalus sodiname į vazonus. Tada susiformuoja tinkama šaknų sistema ir augalą galima imti ir sodinti į dirvą“, – aiškina G. Cijūnaitis.

Jis pabrėžia, kad sezonas, kada augalą galima kasti iš grunto ir sodinti, tolsta, nes keičiasi klimatas. Tai gali būti ir spalio 10 ir spalio 20. Prieš keliolika metų tai buvo rugsėjo paskutinis savaitgalis. Dabar persodinti reikia vėliau. Iš kitos pusės, pavasaris dažnai prasideda vėliau nei įprasta. Ruduo, savo ruožtu, neateina rugsėjo 1 d.

Tada per Lietuvą rugsėjo viduryje nuvilnydavo šalnų banga, po kurios augalai nustoja augti ir medėja. Krenta lapai. Reikia tik nuskinti likusius lapus ir galima kasti iš grunto. Tai teisingas persodinimas, jei vaismedis ar vaiskrūmis auga ne vazone.

„Kai kurie medelynų savininkai piktnaudžiauja. Jie iškastus augalus vidurvasarį sodina į vazoną. Augalas turi lapiją, lauke šilta, toliau auga. Tačiau jo šaknys jau pažeistos ir stresuoja. Natūralus ciklas pakinta. Medelis badauja, tik mes to nepastebime. Pavasarį jis tiesiog nebeatsigauna“, – aiškina G. Cijūnaitis.

Sodininkas juokauja, kad kai rugsėjo pabaigoje žmonės perka iš grunto iškastus augalus, ant kurių dar yra ir vaisių ar uogų. Tačiau tuo džiaugtis neverta, nes tikėtina, kad netinkamu laiku, kai vyksta vegetacija, iškastas medelis ar uogakrūmis žus.

Piktnaudžiaujama su populiariausiais – obelaitėmis, avietėmis.

Tačiau G. Cijūnaitis sako, kad augalais taip pat nereikia per daug rūpintis. Šią žiemą nukentėjo augalai, kuriuos žmones pertręšė. Jie tiesiog pratęsė vegetaciją ir nušalo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)