Norint užsiauginti kokybiškų pomidorų daigų, vėliau leisiančių pasidžiaugti gausiu derliumi, būtina atsižvelgti į tam tikrus niuansus, rašoma portale „DELFI Tavs Darzs“.

Latvijos laikraštyje „Latgales Laiks“ išspausdintoje publikacijoje buvo įvardytos tipinės pomidorų auginimo klaidos ir pateikta vertingų patarimų, kuriais vadovaujantis, kaip žada straipsnio autoriai, pavyks užsiauginti idealių daigų.

Sėjant pomidorus tikėtinos klaidos

Pirmosios klaidos tikėtinos dar sėjos etapu. Atminkite, kad sėklų negalima pirkti „iš rankų“, jų nereikia pernelyg ilgai mirkyti vandeny, negerai, jei sėsite vasarį, be to, į įprastą sodo žemę.

Ne parduotuvėje įsigytas sėklas reikėtų apdoroti kalio permanganato tirpalu: pirmiausia pamerkti į jį 20 minučių, o tada kruopščiai nuskalauti vandeniu. Jei sėklos po šios procedūros patamsės, nepergyvenkite – nieko blogo joms neatsitiko.

Pomidorų sėklų negalima mirkyti ilgiau nei 15–20 minučių. Vandenį, kuriame ketinate mirkyti sėklas, reikia specialiai paruošti.

Įpilkite į kokį nors indą (iki pusės) vandens iš čiaupo ir pastatykite jį į šaldymo kamerą. Nesuledėjusį vandenį nupilkite (tai vanduo su kenksmingomis priemaišomis). Kai ledas ištirps, turėsite švaraus ir gyvo vandens.

Pomidorų sėklas galima mirkyti ir alavijų sultyse. Jos turi būti išspaustos iš ne senesnio kaip trejų metų augalo. Nukirpkite apatinį sveiką alavijo lapą ir parai padėkite į šaldytuvą. Tada išspauskite iš jo sultis ir pamerkite į jas sėklas. Alavijų sultyse pamirkytų sėklų nuskalauti nereikia.

Pomidorų sėklų nereikia sėti pernelyg anksti. Vasarį dar per maža natūralios šviesos, todėl jei nesate tikri, kad sugebėsite įrengti tinkamą apšvietimą, geriau neskubėkite. Remiantis laikraščio „Latgales Laiks“ publikacija, idealus daigų amžius – 40–50 dienų.

Pomidorų nederėtų sėti į įprastą sodo žemę. Šie augalai sėjami į specialiai paruošta mišinį, kuriame yra smėlio, puvenų ir pelenų. Žemės daigams auginti galima įsigyti parduotuvėje arba patiems pasiruošti rudenį.

Auginant daigus pasitaikančios klaidos

Kad daigai išaugtų tvirti ir kokybiški, būtina užtikrinti, kad nenukristų aplinkos temperatūra. Daigų nereikia perlaistyti. Būtina stebėti, kad jie pernelyg neišstyptų. Pomidorų nederėtų pasėti per tankiai.

Optimali temperatūra sėkloms sėti – 23–25 laipsniai. Būtent tokia temperatūra turi išlikti visą daigų augimo laikotarpį. Kai tik pasirodo daigai, indelius, kuriuose jie auga, reikia pastatyti į saulės apšviečiamą vietą.

Laistyti daigus reikia tik išdžiūvus viršutiniam žemės sluoksniui. Kartą per savaitę daigus profilaktiškai galima palieti silpnu kalio permanganato tirpalu, o tada užberti ploną sluoksnį pelenų ir šiek tiek papurenti žemę.

Šie augalai mėgsta erdvę, todėl jei juos pasėsite per tankiai, kokybės nesitikėkite. Gretimų daigų lapai neturi leistis vieni su kitais. Kad augalai gautų kuo daugiau šviesos, galima nukarpyti apatinių lapų galiukus.

Daigai neturi būti pernelyg išstypę. Jei taip atsitinka, juos reikia persodinti į didesnius vazonus. Persodintų augalų viršūnes reikia nukarpyti, įmerkti jas į vandenį, kad išleistų šaknis, ir pasodinti. Nukarpyti daigai ims leisti ūglius. Taip ne tik ištaisysite padarytą klaidą, bet ir padidinsite daigų skaičių.

Prieš sodinant į lysvę, daigus reikia užgrūdinti. Tai daryti reikia likus porai savaičių iki persodinimo. Nevėjuotomis dienomis išneškite augalus į lauką. Buvimo lauke trukmę kas dieną ilginkite. Sodinti daigus į lysvę rekomenduojama vakare arba tada, kai apsiniaukę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)