Alpinariumui tinkamiems augalams keliami šie reikalavimai:

atsparumas sausrai;

poreikis geram drenažui;

kompaktiškas augimas.

Norint teisingai pasirinkti augalus, svarbu suprasti, kokiomis sąlygomis jiems teks augti. Jeigu alpinariumas daugiausiai bus ryškioje saulėje ir greitai išsausėjančiame dirvožemyje, tai ir rinkitės tokius sodinukus, kurie prisitaikę prie tokių sąlygų. Tačiau jeigu planuojate alpinariumą su skirtingomis sąlygomis, pavyzdžiui, kur žemės plotai turi nevienodą drenažą ir apšvietimą, rinkitės atitinkamus augalus.

Čia surinktas daugiamečių augalų, kurie gerai jaučiasi ryškioje saulėje, sąrašas, kuriame jie sugrupuoti pagal dydį. Kuo didesnis jūsų alpinariumas, tuo didesni gali būti augalai. Svarbiausia – neleisti akmenims „pasimesti“ tarp gėlių.

Maži augalai

Laibenis

Mudrė

Uolinis šilokas

Paprastasis čiobrelis

Eraičinas

Gauruotoji glažutė

Visžalė rudgrūdėlė

Šliaužiančioji vaisgina

Palaipinis flioksas

Paprastoji šilagėlė

Tinklinis vilkdalgis

Migdolinė karpažolė

Vidutinio dydžio augalai

Mentūrinis gludas

Levanda

Paprastoji kraujažolė

Vilkpupė

Varpotoji veronika

Sinavadas

Šeriuotoji soruolė

Horizontalusis kadagys

Baltagalvė

Plaukuotoji rudbekija

Šilinis šalavijas

Faseno katžolė

Stambūs augalai

Kalninė pušis

Paprastasis mėlesas

Gulsčiasis kaulenis

Vilnotoji notra

Kininis miskantas

Miniatiūriniai alpinariumai

Jeigu erdvė sode neleidžia įrengti didelio alpinariumo, jūs vis tiek galite rinktis iš daugybės variantų įsirengti mažesnį. Nebūtina alpinariumui suteikti kalnelio formą, galima iš akmenų sudėti neaukštą sienelę ir pasodinti augalus už jos, o svyrantis miskantas ar uolinė aurinija suminkštins aštrius kampus. Tačiau prieš augalų sodinimą turite susipažinti su jų aprašymais, nes kai kurie jų gali gana agresyviai daugintis.

Vidutinio dydžio alpinariumai

Vidutinio dydžio alpinariumas tuo geras, kad jame gali puikiai derėti ir aukštesni augalai, ir miniatiūrinės gėlės. Puikiai atrodo ežiuolė ir bajorė, sinavadas ir pavasarinis adonis.

Dideli alpinariumai

Jeigu rengiate didelį alpinariumą, smulkūs augalai čia visiškai netiks, jie „pasimes“ tarp didelių akmenų, jeigu tai nėra gulsčiaūgių augalų kilimai, todėl čia reikalingi stambesni augalai. Gerai atrodo erškėčių krūmai, kalninės pušelės, kaulenis. Mėlesas ir notra atrodo gana švelniai, tačiau tuo pat metu išauga gana aukšti.

Svarbiausia yra gerai apgalvoti it suplanuoti augalų išdėstymą alpinariume, tada gėlės ir akmenys sudarys puikų tandemą, puoš jūsų sodą ir džiugins akį.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją