Apie tai kalbėjomės laidoje Delfi 11.

„Šiandien, jei nori didesnių obuolių, dar galite pašalinti dalį prasčiau besivystančių vaisių. Piktnaudžiauti trąšomis nereikia. Likusiems teks daugiau medžiagų ir jie bus gražesni“, – aiškina sodininkas Algirdas Amšiejus.

Jis pastebi, kad tuose ūkiuose, kur nėra laistymo sistemų, drėgmės trūksta remontantinėmis avietėms, ypatingai Dzūkijoje. Jei jos turėtų būti 1-1,2 metro aukščio, tai dabar kai kur tik 50–70 cm. Palaisčius uogos dar padidėtų. Stiebas daugiau nepaaugs.

„Tręšti reikia labai atsargiai. Per laistymo sistemas ir lapus avietes dar galima šiek tiek pamaitinti, tačiau reikia atlikti maisto medžiagų kiekio įvertinimą. Tiksliausias jis būna ištyrus lapus. Jei aišku ko trūksta, tai mikroelementų ir trąšų galima duoti. Tačiau nelabai daug, nes derlius jau skinamas“, aiškina A. Amšiejus ir sako, kad mėgėjui vargu ar verta rizikuoti „žaisti su trąšomis“ rugpjūtį. Lengva padaryti klaidų ir paskatinti augalo augimą. Tada kriaušėms ir obelims žiema gali būti labai sunki.

Juozas Lanauskas, Lietuvos agrarinių ir miškų mokslo centro darbuotojas, sako, kad šiemet Dzūkija išsiskiria, nes čia trūko lietaus. Vidurio Lietuvoje ir Suvalkijoje drėgmės užteko ir skųstis negalima. Be to, augalui lietaus reikia nuolat ir ilgesni sausros periodai atsiliepia.

„Jei tokiems augalams kaip avietės, braškės drėgmės pritrūksta jiems augant, derlius sumenksta“, – dėsto J. Lanauskas.

Ekspertas sako, kad dar galima genėti – trešnės ir vyšnios genimos po derliaus nuėmimo. Siūloma pradėti obelų vasaros genėjimą – pašalinami vasariniai statmenai augantys ūgliai. Taip pagerinamas obuolių nusispalvinamas.

„Šiemet jau nebegalima naudoti azotinių trąšų. Jei naudojame kompleksines trąšas, azoto turi būti mažai. Išimtis braškės, kurių derlius jau nuskintas. Joms reikia kalio ir azoto. Nebetinka trąšos su chloru. Obelis kalio trąšomis patręšime vėlyvą rudenį. Tik obelis per lapus galima apdoroti kalcio trąšomis“, – darbus į lentynėles dėlioja J. Lanauskas ir pabrėžia, kad dabar svarbu nepersistengti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)