„Pirmiausia reikia suprasti, kokios dirvos reikės augalui. Jei sodiname šilauoges, reikės durpės ir pelkės. Jei braškes, žemės su atitinkamu ph. Pavyzdžiui, gervuogėms ir avietėms tinkamas ph maždaug 6. Galima įsigyti nebrangių testų ir pagal tai spręsti, ar jūsų parinkta vieta bus tinkama vienam ar kitam augalui“, – kaip nepadaryti rimtų klaidų pasakoja Dubingiuose sodą ir medelyną valdantis Gediminas Cijūnaitis.

Jis sako, kad geriausia biri juoda daržo žemė. Jei norime sodinti pievoje, iškasame duobes ar tranšėję ir „harmonizuojame“ dirvą – įberiame humuso ar tos pačios daržo žemės. Prekybos centre galima nusipirkti kapų žemės ir ją suberti į dirvą. Ji gera, nes joje nėra piktžolių sėklų ir ji pakankamai derlinga.

„Nupirkus gerą sodinuką, tačiau tinkamai neparuošus žemės, nebus ir gero rezultato. Kai žmonės ko nors nepadaro, kaltina medelyno šeimininką, kad pardavė blogą augalą“, – aiškina sodininkas.

Gediminas Cijūnaitis

G. Cijūnaitis pasakoja, kaip teisingai sodinti, pavyzdžiui, avietes, Jis sako, kad nors vietą augalui verta ruošti rudens, tačiau galima to imtis ir pavasarį. Dirvoje, kur norite sodinti per du kastuvus į plotį ir vieną į gylį reikia tiesiog nukasti pievos velėną, galima kasti tranšėją ir ją užpildyti humusu, ar kapų žeme. Taip pat rekomenduojama velėnos kraštą nupurkšti herbicidais. Jei to nepadarysite, piktžolės per sezoną pasieks vaiskrūmius ir juos pradės gožti. Uogos susmulkės.

Ūkininkas aiškina ir kaip teisingai, neskubant, paruošti žemę avietėms.

„Pavasariop pieva nupurškiama herbicidais, velėna susmulkinama „lėkštėmis“ ir laiomas juodas pūdymas, kad žemė būtu sujudinta ir kvėpuotų. Antroje vasaros pusėje, prasidėjus lietingam laikotarpiui sodiname tokius augalus, kaip garstyčios, kurios turi suaugti ir sumedėti. Tada susmulkinami kaip žalia masė. Taip pagerinama dirvos struktūra ir sukuriams humusas“, – pasakoja sodininkas.

Rudenį, kai namų darbai atlikti, galima sodinti augalus. Ši metodika tinka visoms uoginėms kultūroms ir sodui. Imantis sodo metodiką galima supaprastinti – įdirbti tik juostas, kurios bus sodinami medeliai. Kitur paliekama velėna. Uogakrūmiams reikia ruošti visą plotą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)