Trumpadienės žemuogių veislės žiedynkočius leidžia esant trumpoms dienoms ir neaukštai oro temperatūrai. Ilgadienės veislės, dar vadinamos remontaninėmis veislėmis, žiedynus krauna ilgomis dienomis, kai tvyro aukšta temperatūra.

Žemuogių derėjimą galima ištęsti keliais būdais:

1. Parenkant žemuogių veisles, kurios dera skirtingais laikotarpiais.

Paprastai praktikuojama 4 – 5 plotų sėjomaina, kai sklypas padalijamas į 4 – 5 dalis. Pirmoji dalis skiriama žemuogėms (parenkant tris – keturias skirtingu metu derančias veisles), o likusios – įvairioms daržovių kultūroms, kurios kiekvienais metais keičiamos vietomis. Žemuogės lieka augti toje pačioje vietoje ir į kitą plotą perkeliamos tik po 3 – 4 metų. Tokiu būdu dirva apsivalo nuo nematoidų, kitų kenkėjų ir ligų, kurios puola žemuoges.

Ankstyvosios veislės uogas subrandina 8 – 10 dienų anksčiau, negu viduriniosios veislės. Tai gali būti „Talka“, „Junija Smaids“, „Kama“, „Valenta“ ir kt.

Vėlyvosios veislės leidžia žymiai pratęsti derėjimo sezoną. Tai tokios veislės kaip „Zenga Zengana“, „Redgontlit“, „Troickaja“, „Tago“, „Pandora“.

Rugpjūčio – rugsėjo mėnesiai yra pats geriausias metas žemuogėms sodinti. Taigi iš anksto suplanuokite asortimentą ir apgalvotai pasodinkite pasirinktas veisles. Taip galėsite gerokai pratęsti šių uogų derlių.

2. Pridengiant žemuoges plėvele

Pridengus žemuoges plėvele, jų derliaus sulauksite dviem ar trimis savaitėmis anksčiau. Tokius uždengimus reikia įrengti jau kovo viduryje. Geriausi rezultatai būna tuomet, kai viename kvadratiniame metre auga ne mažiau kaip 20 žemuogių. Toks tankumas susidaro per 2 – 3 metus, kai įsišaknija atsiradusios skrotelės. Standartinė žemuogių sodinimo schema yra 20 x 60 cm, t.y. pirmaisiais metais viename kvadratiniame metre būna vos 8 – 10 krūmelių.

3. Auginant stambias remontanines veisles

Šiuo būdu galima visiškai išspręsti žemuogių derėjimo problemą. Tai tokios garsios veislės kaip „Braiton“, „Ženeva“, „Karalienė Elžbieta II“, „Selva“, „Tristar“, „Tribute“, „Hummy Gento“, „Ruskij razmer“.

Jos greitai noksta ir žiedus formuoja net ilgomis dienomis ir tvyrant ne žemesnei kaip 15 laipsnių temperatūrai. Dėl šios priežasties jos žydi ir derlių duoda tris – keturis mėnesius. Paprastai vasarinis jų derlius nebūna gausus dėl karščių ir sausvėjų, tačiau rudenį jos dera gausiai. Daugelis šių veislių uogas nokina ne tik ant pagrindinių krūmų, bet ir ant skrotelių. Kad vidutinių platumų šalyse žemuogių derlius būtų dosnesnis, rudenį jas reikėtų pridengti plėvele ar audiniu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją