Tačiau ne viskas prarasta. Nors kenkėjai ir labai sunkiai išnaikinami, tačiau priemonių, kaip kovoti su šiais po žeme gyvenančiais vabalais yra. Kai kurias iš šių priemonių galima rasti savo virtuvėje.

Iš šiltnamio su kiaušinių lukštais smulkintais išvijau nei pernai nei šiemet nematau rinkdavau per žiemą sudžiovinu sutrinu ir barstau žemę, – rašo viena iš daržininkių.

Turėjau pavasarį, kai kasiau, pasodinau serenčių, chrizantemų, prieš sukasdama pripyliau kiaušinių lukštų su aliejumi, ir medvedkos, jau rugpjūtis,dar nei vieno daigo nenukando,manau pabėgo arba „pamiro“.

Šitą padarą galima gaudyti tai 2 šaukštai „feirio“ 10l vandens ir palaistyti nedidelį plotą kad galėtumėte sugaudyti nes žinot jie labai greiti.

Man labai padeda vanduo su aliejumi. Į kibirą vandens įpilu stiklinę pigiausio aliejaus ir pilu po truputį į urvelius. Kaip mat išlenda ir nudvesia.

Rita

Jau trejus metus gaudau kurklius alaus buteliais. Veikia 100 proc. Sugaunu per 300 kurklių kiekvieną sezoną. Tikrai efektyvu, tačiau darbas reikalauja nemažų pastangų, nes kas dvi savaites reikia užsiimti gaudynėmis.

Janina

Vietoj „Fairy“ siūlau naudoti aliejų, kuris nekenkia augalams ir jums, tačiau yra veiksmingas. Paimkite kibirą vandens ir įpilkite saulėgrąžų aliejaus (pigiausias). 10 l vandens reikia kokių 50–100 ml aliejaus. Išmaišytą skystį pilkite į urvus, geriausiai šviežiai išraustus, nes ten didžiausia tikimybė, kad kurklys kažkur netoli. Nedideliame plote, pavyzdžiui, šiltnamyje, galima sulyginti išraustą žemę ir lengvai suploti paviršių, tada gerai matyti, kur rausiama (žemė pakyla). Procedūrą, aišku, reikia kartoti nuolat. Daug skysčio pilti nereikia – pakanka pusės stiklinės, ir kurklys, jei yra netoliese, netrukus išlenda lauk. Į senus urvus skystį išpilstysite, bet galite nieko nepagauti. Aliejus užkemša vabzdžių kvėpavimo takus ir jie žūsta. Suaugę kurkliai jautresni, o mažesni tik apspangsta ir juos reikia sunaikinti. Vabzdys gali išlįsti nebūtinai ten, kur pylėte, o ir kur netoliese. Išpilstote, paskui apžiūrite ir surenkate. Po lietaus galite nevargti.

Petras

Šiemet pirmi metai, kai pastatėme šiltnamį. Tada ir sužinojau, ką reiškia kurkliai. Jie sėkmingai graužė ridikėlius, špinatus, svogūnus. Vienintelis būdas, kuris pasiteisino, tai aliejus ir vanduo. Net netikėjau, kad kurklių gali būti tokia galybė.

Elena

Rekomenduoju į vandenį įmaišyti skalbiamųjų miltelių ir pilti į urvą. Kurkliai išlenda ir žūva. Algirdas

Aš šalia daigų (pomidorų, paprikų) užkasiau silkės gabaliukų. Skaičiau, kad jie nemėgsta šios žuvies kvapo ir dingsta iš tos vietos. Kol kas pomidorai ir paprikos sveiki visi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)