Selekcininkai kuria hibridines rūšis, kurios puikiai prisitaiko prie įvairių klimato sąlygų, pasižymi genetiniu atsparumu pavojingiems patogenams. Šių rūšių vaisiai skanūs, gražūs, sunoksta įvairiu laiku – anksti, vidutiniškai arba vėlai.

Pomidorų krūmai, lapai, derlingumas gali stipriai skirtis. Vaisiai būna įvairių spalvų, formų, vieni valgomi švieži, kiti labiau tinka konservavimui, raugimui, troškinimui, yra ir universalių rūšių. Būtent todėl svarbu pasirinkti tinkamą rūšį arba hibridinę rūšį, parinkti tinkama vietą ir laiką sodinimui, kad sulauktumėte gausaus derliaus.

Rūšies ir sodinimo vietos pasirinkimas

Pomidorų auginimas atviroje lysvėje turi daug privalumų. Pirma, nereikia statyti šiltnamio, derinti augalų jame, rišti pomidorų, skabyti ūglius ir pan. Lauke dažniausiai sodinami žemaūgiai pomidorai.

Anksti sunokstantys ir tinkami auginti praktiškai visokiomis klimato sąlygomis – superdeterminantiniai pomidorai. Jų pirmieji žiedynai yra gana žemai (žiedyno aukštis – lapų skaičius iki jo yra vienas iš rodiklių, kad vaisiai bus subrandinti anksti) – už 4–6 lapų, o jų yra gana mažai (ne daugiau 5–6).
Šios rūšies pomidorai – labai ankstyvi, nedideli, sveria iki 100 g, net atvirose lysvėse spėja užauginti derlių iki atvėstant orams. Lauke tinka auginti šių rūšių pomidorus: „Beta“, „Biatlon“, „Gavroš“, „Snegiriok“, „Rozovyj“, „Oranževyj“.

Kita pomidorų grupė – determinantiniai (neaukšti krūmai). Pirmieji žiedynai yra 6–7 lapų lygyje, jie vėlyvesni nei superdeterminantiniai pomidorai, jų vaisiai didesni, kokybiški, sveria daugiau nei 150 g.

Determinantinių rūšių pomidorai gali augti pridengti plėvele ir atvirose lysvėse. Tai universalūs pomidorai: „Pervoklaška“, „Akulina“, „Detskaja sladost zolotaja“, „Kurnsik“. Šių rūšių pomidorai labai derlingi, juos galima konservuoti nesmulkintus: „Golicyn“, „Ušakov“, „Nachimov“, „Superbanan“.

Pusiaudeterminantiniai – aukštesni už determinantinius. Turi 6–8 žiedynus, žiedynai formuojasi po 2–3 lapų. Pusiaudeterminantiniai – kokybiški pomidorai. Jų rūšis reikia rišti prie atramų, formuoti krūmus. Daugiausia auginami šiltnamiuose.

Indeterminantinio tipo pomidorų rūšys išsiskiria nuolatiniu sparčiu vegetatyviniu augimu, nepertraukiamu žydėjimu. Šiuos pomidorus lengva suformuoti į vieną stiebą.

Dauguma indeterminantinių pomidorų rūšių auginami šiltnamiuose. Daržininkai vertina šias rūšis: „Intuicija“, „Evpator“, „Čio-čio-san“, didelius vaisius mezgančias rūšis „Krasnobaj“, „Rozamarin“, „Jaučio širdis“, „Gintariniai“, „Rozoboje“, „Grilijaž“, „Juodasis perlas“, „Uogų kokteilis“.
Pomidorai

Ar reikia auginti pomidorų daigus

Pomidorus galima auginti iš daigų arba sėti sėklas tiesiai į žemę (šis metodas tinkamas šiltesniam klimatui).

Auginant pomidorus iš daigų, reikia mažiau sėklų, augalus galima sodinti į žemę palankesniu metu. Daiginimui gali prireikti nuo 40 iki 55 dienų (nuo sėklų pasėjimo), priklausomai nuo apšvietimo. Jei planuojate sodinti pomidorus po plėvele arba į šiltnamį be šildymo gegužės viduryje, sėklas sėkite kovo viduryje ar pabaigoje. Šviesos kovą pakanka, daigams nereikia papildomo apšvietimo.

Kaip tinkamai užsiauginti daigų

Pomidorų daigai atviroms lysvėms ir šiltnamiui auginami panašiai. Sėklos sėjamos į drėgną substratą, jame padaromos 1,5 cm gylio duobutės 4–5 cm atstumu viena nuo kitos. Sėklos užberiamos sausu substratu. Pasėtas sėklas uždenkite plėvele – po ja išlaikoma optimali temperatūra ir drėgmė. Tinkamiausia temperatūra sėkloms – 24–26 laipsniai Celsijaus.

Pasirodžius pirmiesiems daigams, reikia nuimti plėvelę, antraip pirmieji daigai išstyps. Daigus pastatykite šviesioje vietoje, o prasikalus sėklaskiltėms, temperatūra turėtų būti 20–22 laipsniai Celsijaus.

Pasirodžius tikriesiems lapeliams, daigai retinami. Jums reikės vazonėlių ar lovelių ir drėgnos žemės. Palaikoma tokia pati temperatūra. Išretintus daigus paliekite. Daigai turi būti tvirtai įstatyti į substratą, prie šaknų neturi būti tuščių ertmių. Galima patikrinti, švelniai patraukiant daigelį – netinkamai įsodintą daigą lengvai išrausite. Laistykite saikingai, geriausia – rytais.

Pirmą kartą tręšiama iš karto po retinimo, paskutinį kartą – likus savaitei iki persodinimo į pastovią vietą. Tręšiama, atsižvelgiant į augalų būklę. Jei daigai išstypo, temperatūrą reikia sumažinti, o laistyti rečiau. Likus savaitei iki persodinimo, temperatūrą sumažinkite iki 17–18 laipsnių, laistykite rečiau, o likus dienai ar dviem iki sodinimo, nebelaistykite, kad daigai nelūžtų.

Tinkami sodinti pomidorų daigai yra 30–35 cm aukščio, stiebo storis – 0,8–1 cm, 7–9 lapai, o ant pirmo žiedyno jau turi pumpurų. Rekomenduojama sodinti daigus, kai išsiskleidžia pirmo žiedyno žiedai. Jei augalai silpni, galima sodinti į pastovią vietą, kai jau pasirodę 5–7 lapeliai. Nepatartina sodinti pernelyg anksti, nes augalai ims greitai augti, neskubės formuoti vaisių.

Stebėkite, kad nepatamsėtų daigų šaknys ir neišaugtų už vazono ribų. Sodinimo metu dirvos temperatūra turėtų būti ne mažesnė nei 15–16 laipsnių. Esant žemesnei temperatūrai, neužaugs šaknų sistema. Daigus sodinkite ne tankiau, nei 2,5 augalo vienam kvadratiniam metrui.

Peraugę daigai sodinami įstrižiau. Šaknis ir apatinę stiebo dalį su nuskintais trimis–keturiais lapais sodinkite įstrižai, 12–15 cm gylyje ir užberkite žeme. Jei daigų prieš sodinimą nelaistėte, galite palieti, o jei prieš sodinimą laistėte ir šaknų sistema gerai išlikusi, pakaks įlieti vandens į duobutes, o pasodintų daigų nelaistyti. Drėgnoje, šiltoje žemėje po 7–10 dienų ta stiebo dalis, kuri buvo apiberta žeme, suformuos šaknis, taigi suaktyvės šaknų sistema ir augalai gaus daugiau maistingų medžiagų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)