Geriausias laikas daugumai lelijų persodinti yra ruduo. Persodinus šias gėles rudenį, jos suspėja įsišaknyti, prikaupti maistingųjų medžiagų žiemai ir sukrauti pumpurus gausiam žydėjimui kitais metais. Jei lelijas persodinsite pavasarį, nesitikėkite, kad tą vasarą jos žydės, nes visas jėgas jos skirs šaknijimuisi ir adaptacijai prie naujos vietos.

Kokį rudens mėnesį geriausia persodinti lelijas

Kad lelijos gerai peržiemotų, labai svarbu teisingai jas persodinti ir suspėti atlikti šį darbą per tam tikrą laikotarpį. Manoma, kad lelijos persodinimui būna pasirengusios maždaug po mėnesio nuo žydėjimo. Kadangi mūsų regione jos dažniausiai žydi liepos mėnesį, tai persodinti jas reikėtų rugsėjį, jei žydi rugpjūtį – tai persodinti reikėtų spalį ir t.t.

Hibridinės lelijos persodinimą gerai pakelia bet kuriuo vegetacijos periodu, todėl jas galima persodinti tiek rudenį, tiek pavasarį, tiek vasarą žydėjimo metu. Žinoma, žydintys augalai po vietos pakeitimo šiek tiek pakeičia savo išvaizdą – nubyra dalis žiedų ir žiedpumpurių, susilpnėja augalo imunitetas. Tiesa, jei yra gerai prižiūrimos, lelijos gana greitai atsigauna.

Kaip persodinti lelijas

Taigi lelijų svogūnėlius iš žemės ruoškitės kasti praėjus mėnesiui nuo žydėjimo. Kad svogūnėlių nepažeistumėte, iš pradžių pakaskite augalą šakėmis maždaug 15 – 20 cm atstumu nuo stiebo. Kai svogūnėlius ištrauksite iš žemės, aštriu peiliu ar sekatoriumi apipjaustykite lelijų stiebus ir trečdaliu patrumpinkite jos šakneles. Pažeistų svogūnėlių iš karto atsikratykite – persodinimui tinka tik visiškai sveika medžiaga.

Vietą, kurioje sodinsite lelijas, reikėtų paruošti iš anksto – maždaug prieš dvi savaites. Iškaskite 50 cm gylio tranšėją, ant jos dugno priberkite smėlio ir žvyro (iki 15 cm), o likusią dalį užberkite maistiniu mišiniu iš pelenų ir humuso (kibirui humuso – 500 g pelenų).

Praėjus dviem savaitėms nuo vietos paruošimo, galite imtis paties persodinimo. Geriausias sodinimo gylis stambiems svogūnėliams – 15 cm, vidutinio dydžio svogūnėliams – 10 cm, smulkiems svogūnėliams – 7 cm. Lelijas patariama sodinti 10 – 30 cm atstumu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją