Leidinys „Better Homes & Gardens“ atrinko pačius tinkamiausius augalus mūsų poilsio kambariui:

Palmikė
Šie augalai mėgsta ryškius, bet ne tiesioginius saulės spindulius, vidutinę ar didelę drėgmę. Stenkitės, kad žemė būtų drėgna, bet ne šlapia. Laistykite tada, kai palietus atrodo, kad žemė sausa.

Pavadinimas: chamaedorea,
dydis: 30-240 cm aukščio, 30-90 cm plotis,
sąlygos: vidutinio ryškumo šviesa, 18 – 25 laipsniai šilumos, vidutinio drėgnumo žemė.

Sansevjera

Sansevjera
Tai nereiklus augalas. Jo pailgi lapai su sidabriniais dryžiukais bus puikus, dailus akcentas interjere. Sansevjera – sukulentas, todėl mėgsta sausą žemę.

Pavadinimas: sansevieria trifasciata,
dydis: 15-120 cm aukštis, 15-90 cm plotis,
sąlygos: daug šviesos nereikalaujantis augalas, 18-25 laipsnių šilumos, tarp laistymų žemė turi išdžiūti.

Falenopsis
Žydinčios orchidėjos puošia patalpas, įneša jaukumo ir ramybės. Falenopsis – pati neįnoringiausia orchidėja, kokią tik įmanoma auginti namuose. Šiam tropiniam augalui patinka didelė drėgmė. Geriausia laikyti orchidėjas ant vakarinių, rytinių ar šiaurinių palangių. Jos žydi kartą per metus, tiesa, žydėjimas trunka kelias savaites ar net mėnesius.

Pavadinimas: phalaenopsis rūšys,
dydis: 15-60 cm aukščio, 30 cm pločio.
sąlygos: mėgsta pavėsį, 18–30 laipsnių šilumą. Jei pasodinta substrate, orchidėjai reikia mažiau vandens nei toms, kurios auga samanose. Molinį vazoną su orchidėja pastatykite į dubenį su vandeniu, po 10–15 min. išimkite ir leiskite vandeniui nuvarvėti.

Skindapas
Tai – vienas iš pačių neįnoringiausių augalų. Stori lapai kaupia vandenį, o dėl vijoklinės struktūros galima apkarpyti ūglius, norint išsaugoti pageidaujamą dydį. Skindapui nesvarbu, kiek šviesos jis gauna, žemę mėgsta sausesnę, lapai dažniausiai būna su gelsvo arba balkšvo atspalvio dėmelėmis.

Pavadinimas: epipremnum rūšys,
dydis: 30-240 cm aukščio, 30-120 cm pločio,
sąlygos: nereikalauja daug šviesos, 18-23 laipsniai šilumos, žemė turi būti gana sausa.

Dracena
Dracena – nekaprizingas, dailus augalas, ilgi siauri lapeliai svyra žemyn nuo tvirto stiebo. Siauri lapeliai yra tamsiai žali su vyšninio ar kitokio atspalvio krašteliais. Dracena mėgsta ryškia šviesą, tiesa, ne tiesioginius saulės spindulius. Jos lapai nuodingi, laikykite šį augalą toliau nuo gyvūnų ir nuo mažų vaikų, kad nepakramtytų.

Pavadinimas: dracaena rūšys,
dydis: 30-300 cm aukščio, 30-90 cm pločio,
sąlygos: mėgsta šviesą, 18-23 laipsniai šilumos, tarp laistymų leiskite žemei visiškai išdžiūti.

Zamiokulkas
Šis augalas atrodo tarsi dirbtinis su tamsiai žaliais, blizgiais lapais, augančiais ant mėsingų stiebų. Zamiokulkas kilęs iš Afrikos, todėl ilgai gali išbūti be vandens, jam patinka ryški šviesa, bet gali augti ir tamsiose patalpose.

Pavadinimas: zamioculcas zamiifolia,
dydis: 60-90 cm aukštis ir toks pats plotis,
sąlygos: nereikia daug šviesos, 18-23 laipsnių šilumos, tarp laistymų leiskite žemei visiškai išdžiūti.

Pelargonijos
Auginantiems pelargoniją neprireiks aromatinių maišelių, skleidžiančių kambariuose malonų kvapą. Pelargonijos žydi retai, užtai jos lapai kvepia abrikosais, muskato riešutu, cinamonu, citrina, mėta, ananasu, imbieru, žaliąja citrina ir daugeliu kitų aromatų. Šioms gėlėms patinka saulės šviesa, nedidelė drėgmė. Nukritusius lapus surinkite, o jei norite, kad krūmas būtų tankesnis, nupjaustykite stiebus.

Pavadinimas: pelargonium rūšys,
dydis: iki 60 cm aukštis ir plotis, karpant galima keisti dydį ir formą,
sąlygos: ryški tiesioginė šviesa, 18-30 laipsnių šilumos, tarp laistymų leiskite žemei visiškai išdžiūti.

Stambialapis fikusas
Kad stambialapio fikuso lapai blizgėtų, pakanka juos kartais nuvalyti. Fikusai puikiai atrodo erdviuose, šviesiuose miegamuosiuose. Fikusai užauga gana dideli. Norint galima juos apkarpyti, tik būkite atsargūs – neprilieskite baltų sulčių, jos gali sudirginti odą.

Pavadinimas: ficus elastica,
dydis: iki 240 cm ir aukštesni,
sąlygos: mėgsta šviesą, 18-25 laipsnių šilumos, tarp laistymų leiskite žemei visiškai išdžiūti.

Vėzdūnė
Tiems, kas nori savo miegamajam tropinio akcento arba linkę perlaistyti augalus, patartina įsigyti vėzdūnę – ji nebijo perlaistymo, o vizualiai puikiai dera prie miegamojo interjero. Jei vėzdūnė išaugo didelė, galite pastatyti vazoną balkone. Blizgiems jos lapams nereikia išskirtinės priežiūros, tik nuskabykite nudžiūvusius lapus.

Pavadinimas: spathiphyllum wallisii,
Dydis: 30-120 į aukštį ir į plotį, o rūšis sensation gali užaugti iki 180 cm,
Sąlygos: nereikalauja daug šviesos, 15-30 laipsnių šilumos, vidutinio drėgnumo žemė.

Singonis
Visiška nereiklus augalas, žydi esant bet kokiam apšvietimui. Jo tamsiai žali lapai – su baltomis juostelėmis, kai kurių rūšių lapai atrodo beveik balti. Singonį galima pakabinti ant sienos ar pastatyti ant komodos.

Pavadinimas: syngonium podophyllum,
dydis: 15-90 cm į aukštį ir į plotį,
sąlygos: mėgsta šilumą, 15-23 laipsnius šilumos, vidutinio drėgnumo žmę.

Aukštoji aspidistra
Praktiškai neįveikiamas augalas, tiks tiems, kas nori namuose žalumos, bet nenori skirti augalų priežiūrai daug laiko. Ilgi, elegantiški, tamsiai žali lapai derės prie bet kokio interjero. Jei pamatėte, kad lapai ėmė gelsti, vadinasi, iš tiesų labai ilgai nelaistėte augalo ir galbūt vertėtų pasvarstyti, ar jums reikia gyvų augalų namuose.

Pavadinimas: aspidistra elatior,
dydis: iki 60 cm į aukštį ir į plotį,
sąlygos: mėgsta pavėsį, 7-30 laipsnių šilumos, aktyvaus augimo laikotarpiu reikia daug laistyti, o žiemą ir rudenį beveik nereikia laistyti.

Fikusas

Lyralapis fikusas
Blizgantys lyralapio fikuso lapai iš tiesų primena muzikos instrumentą – lyrą ar smuiką. Šiam tropiniam augalui reikia erdvių patalpų, nes jis užauga didelis. Kad šis fikusas nesumedėtų, reguliariai pakirpkit stiebus.

Pavadinimas: ficus lyrata,
dydis: iki 300-360 cm,
sąlygos: mėgsta pavėsį, neryškią šviesą, pakeitus apšvietimą, gali pradėti mesti lapus. Pageidautina 15-24 laipsniai šilumos, tarp laistymų leiskite žeme šiek tiek padžiūti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)