Daugelis mano, kad vasaros pabaigoje jau vėlu užsiimti sėjimu, ir praleidžia labai puikią progą gauti papildomą daržovių derlių. O juk rugpjūtis – mėnuo, kai daugeliui augalų, mėgstančių trumpesnės šviesos dieną, optimalus augimo metas. Dar pakankamai šilta dieną ir naktį, dažnokai lyja ir jau nebėra kenkėjų vabzdžių, kurie taip įgrysta mums pavasarį ir vasaros pradžioje. Taigi, paimkite dėžutę su sėklomis ir atrinkite daržoves, kurios spės iki šalnų duoti derlių.

Ridikėliai

Pasėję ridikėlių sėklas rugpjūčio pradžioje (dar geriau – mėnesio viduryje), po trijų ar keturių savaičių gausite puikius – didelius ir skanius – šakniavaisius. Ridikėliai puikiai auga sutrumpėjus šviesiam paros laikotarpiui. Jeigu ridikėlių sėklas pasėsite po žirnių ar agurkų, tai derlius gerokai pranoks pavasarinės sėjos.

Žaliosios kultūros

Vasaros pabaigoje labai greitai auga įvairios salotų rūšys: gražgarstė, gūžinės ir lapinės salotos. Žinoma, reikia rinktis greitai bręstančias rūšis, duodančias derlių per 30-50 dienų. Norėdami paspartinti žaliosios masės augimą, patręškite kompleksinėmis trąšomis.

Šiuo metu puikiai auga špinatai, mat jie nemėgsta karščio, o rugpjūtis – laikotarpis, kai šis augalas jaučiasi itin patogiai.

Būtinai pasisėkite ir krapų su kalendromis, patręškite juos ir gausiai laistykite, ir jau po mėnesio galėsite pjauti aromatingus žalumynus.

Kopūstai

Negalite praleisti progos rudens pradžioje mėgautis jaunomis ir stangriomis vėlyvųjų rūšių kopūstų galvomis. Šiuo metu kopūstai puikiai auga be pirminio sodinukų sėjimo. Sėklas galima sėti tiesiai į lysvę, palaistyti ir uždengti neaustine danga.

Ridikai

Rugpjūčio mėnesį galima sėti visų rūšių ridikus: juodąjį ir japoninį. Jie duos puikų derlių. Ridikai puikiai augs po agurkų ir cukinijų.

Burokėlių lapai

Burokai

Galima tikėtis gero rudens ir pasėti ridikus. Jeigu rugsėjis nudžiugins šiluma, tai galėsite mėgautis šviežiais nedideliais šakniavaisiais. Žinoma, reiktų rinktis greitai bręstančias rūšis.

Vejos žolė

Reikia turėti omenyje, kad be daržovių rugpjūčio mėnesį galima sėti ir veją. Šis metų laikas, ko gero, puikiai tinka žolei sėti. Sėklos greitai sudygsta, šaknų sistema formuojasi labai intensyviai ir netrukus suželia skaisčiai žalia žolė.

Sideratai

Būtinai reikia sezono pabaigoje pasirūpinti būsimu derliumi, pagalvoti apie kovą su piktžolėmis ir tuščias lysves užsėti sideratų (žaliųjų trąšų) sėklomis. Tuo pačiu svarbu turėti kitų metų daržovių sėjimo planą. Jeigu lysvėje ketinate auginti ridikus ar kopūstus, tai nepageidautina joje sėti kryžmažiedžius (pavyzdžiui, garstyčias ar rapsus).

Jeigu sausa, pageidautina žaliąsias trąšas dažniau laistyti – taip skatinsite žaliosios masės augimą. Organinėmis medžiagomis dirvožemį labai gerai praturtina tokie sideratai, kaip vienmetis barkūnas, facelija, avižos ir žirniai.

Vienmečių kultūrų galima prieš žiemą net neužkasti į žemę, o palikti lysvėje – jos pasitarnaus kaip dirvožemio apsauga, kuri pavasarį užkirs kelią erozijai ar perdžiuvimui.