„Jei kalbėsime apie sodinimą iš vazonų, augalas neturi būti šviežiai įkištas į konteinerį, o jame augę bent keletą mėnesių. Kitas medelyno nusižengimas – tai peraugęs augalas, kurio šaknys vazone tiesiog nebetelpa. Jo vegetacija sulėtėjusi ir būna sudėtinga ją suaktyvinti ir vėl priversti augti“, – pasakoja G. Cijūnaitis.

Kaip tai atrodo praktiškai ir kaip padėti peraugusiam medeliui, galite pažiūrėti videoreportaže.

Ruošiant duobę, reikia žinoti, kad šilauogė sodinama į durpę. Jei sodiname bet kurią kitą uoginę kultūrą, ją reikia pasodinti šiek tiek giliau nei buvo vazonėlyje.

Obels skiepas sodinant paliekamas 5–10 centimetrai virš žemės. Klaida jei jis įkišamas per giliai. Tada formuojasi papildoma šaknų sistema ir augalas auga ne taip, kaip tikėtasi.

Kriaušės, slyvos, persikai, abrikosai ir trešnės sodinamos iki skiepo.

„Bendra rekomendacija – rudenį geriausia sodinti uogakrūmius, vaismedžius pavasarį. Jei norite sodinti medelius, tada rinkitės užaugintus konteineriuose. Augalas nebijo šalčio. Blogiau kai sulaukiame šv. Velykų, kada pilnai atšyla ir tik tada sodiname. Tokie augalai sunkiai prigyja, nes užtenka 6 laipsnių šilumos, kad formuotųsi šaknų sistema“, – subtilumus aiškina G. Cijūnaitis.