Kokie dabar darbai būtini sode kalbėjome laidoje Delfi tema.

„Dabar būtina laikas nuo laiko augalus gausiai palieti, kad vanduo pasiektų šaknų galiukus. Žmonės dažnai kasdien papila pusę kibiriuko vandens, tai tik suerzina krūmą. Geriau pilti kelis kibirus, bet rečiau. Didelėje Lietuvos dalyje labai sausa“, – aiškina T. Gurskas.

Kitas reikalingas darbas tai pomedžių ir pokrūmių priežiūra. Juos reikia ravėti arba, kas labai gerai, mulčiuoti nupjauta žole arba kompostine žeme. Tai neleidžia išdžiūti šaknų kapiliarams. Sode nereikia „nuskusti“ žolės. Tegul ji būna kiek aukštesnė. Tai taip pat padeda vaismedžiams. Augalų stiprumas ir žiemojimas priklauso nuo to, kaip dabar prižiūrėsite augalus.

Kitas būtinas darbas – stebėti, ar nesiaučia kenkėjai. Tačiau jei naudosite chemines priemones, žiūrėkite, kiek laiko prieš uogų skynimą juos galima naudoti. Jei auginate avietes, tai sekite, ar nėra miltligės židinių ir erkučių.

Vasarines avietes reikia stebėti, kad joms nepritrūktų drėgmės. Šių uogų, kaip ir trešnių, specifika ta, kad jei augalai ilgai skursta, o po to staiga nutinka stiprus lietus, dėl drėgmės pertekliaus uogos trūksta ir jas tada dažnai užpuola puvinys. Nuo to galima apsisaugoti tiesiog reguliariai laistant.

„Kalbant apie uogų rinką, ji nėra bloga. Braškininkai derlių pardavė. Prekiaujantys turguje net skundėsi, kad negalėjo pardavinėti lietuviško derliaus, nes ūkininkai uogas pardavė tiesiai ūkyje. Šilauogių dar trūksta. Tačiau matau, kad jų jau atvežta pakankamai daug iš kitų šalių“, – aiškina T. Gurskas ir sako, kad pirkėjai pradeda mėgti ir tokią naują uogą, kaip sausmedis.

T. Gurskas pastebi, kad žmonės atranda ir tokią uogą, kaip juodoji avietė, kurių derliaus skynimas tuoj prasidės. Norintys jas auginti turi iš karto planuoti ir atramas, nes jos auga iki 2 metrų aukščio. Atžalų duoda nedaug, geriausiai dera ant pernykščių šakų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)