Lietuvos verslinių sodų asociacijos „Vaisiai ir uogos“ direktorius dr. Darius Kviklys sako, kad žydintiems sodams iškritęs sniegas nepakenks. Nebent būtų žiedų mechaniniai pažeidimai, tačiau abejotina, ar juos nuplėš. Nėra didesnės grėsmės ir kad nušals – obelų žiedai atlaiko ir pusantro laipsnio žemiau nulio temperatūrą. Šiandien tiek oras neatvėso, o jei kur tiek atvėso, tai apsaugojo sniegas.

Lietuvos grūdų augintojų asociacijas (LGAA) vertina, kad didžiausias žala bus padaryta žieminiams rapsams – augalai nuo sniego svorio sulaužyti. Vietomis išguldyti ir žieminiai kviečiai. Kokio dydžio nuostoliai bus aišku po kelių dienų, kai sniegas nutirps. Šiuo metu aiškinamasi, ar tai draudiminis įvykis.

„Matau kitą problemą, kad jei bus kelios iš eilės šaltos dienos, bus prastesnis augalų apdulkinimas, nes bitės šaltu oru neskraido. Tačiau tai nebus katastrofa. Pagal žydėjimą derlius šiemet turi būti labai gausus. Tuo labiau, kad pernai per šalnas obelys ir kiti vaismedžiai nušalo, augalai pasiruošė šiems metams ir žydėjo labai gausiai“, – aiškina D. Kviklys.

Bėda būtų, jei temperatūra kristų iki trijų ar keturių laipsnių šalčio, būtų pažeidimai ir vaismedžiams. Pernai atšalo iki aštuonių ar devynių laipsnių. Jei šalna bus trys laipsniai, obelims tai nepakenks, tačiau ankstyvųjų braškių žiedus nukandžios.

Tačiau tai nereiškia, kad liksime be braškių. Jų žydėjimas tęsiasi kelias savaites ir iš vėlyvesnių daigų susiformuos uogos.

„Sniegas gali būti pavojingas daržininkams, jei jie paskubėjo lauke pasodinti cukinijas, agurkus, moliūgus. Svogūnai tiesiog nustos augti kol vėsu ir derliui tai nepakenks. Šiltnamyje augalai, greičiausiai, nebus pažeisti, tačiau bėda gali būti tiems, kurie daigus dengė plėvele. Nuo sniego svorio daigai būna sulaužomi“, – sako D. Kviklys.

Kėdainių raj. ankstyvas bulves, svogūnus ir grūdines kultūras auginantis Saulius Dambrauskas nerimauja dėl rapsų:

„Labiausiai pakenkė rapsams. Lauką sniegas išguldė ir neaišku, ar nesulaužė daigų. Atrodo tragiškai. Tikiuosi, kad augalai dar atsigaus. Kviečiai tiesiog prigulė ir nieko jiems nenutiko. Nežinia ir kaip laikosi po plėvele esančios ankstyvos bulvės. Galėjo daigai nulūžti nuo svorio. Svogūnai kyšo iš po sniego ir nieko jiems nenutiko. Svarbu, kad nebuvo šalčio, dėl to didesnė žala nepadaryta.“

Aušrys Macijauskas, LGAA pirmininkas, sako, kad žalos mastą vertinti dar anksti. Rapsai šiemet buvo kultūra, kuri teikė gana daug vilčių, nes puikiai peržiemojo ir kainos buvo geros.

„Nesakome, kad tai pasaulio pabaiga, nors nuostolių ir bus. Vietomis prisnigo iki 20 cm, kitur iš vis nesnigo. Blogiausia, kad artimiausias savaites praneša pakankamai šaltas. Žydintiems rapsams bus blogai. Mes, ūkininkai, užgrūdinti tokių įvykių. Nuotaikos neramios, nes investuota daug.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (136)