Kas yra oro augalai?

Oro augalai – įvairių formų, įvairiai žydintys augalai, kurie gali augti, misdami vien vandeniu. Šie epifitai su labai mažomis šaknimis ar apskritai be jų, nes istoriškai jie auga ant kitų augalų ir medžių. Laukinėje gamtoje jie gauna maistingų medžiagų iš drėgmės ir iš lietaus. Priežiūros jiems reikia minimalios, dirvožemio apskritai nereikia – ant oro augalų lapų yra pilkšvai balkšvi plaukeliai, vadinamosios trichomos, per kuriuos augalai paima iš oro maistingų medžiagų, rašo Delfi Dom Sad.

Oro augalai kilę iš tropinių vietovių – daugiausia iš Centrinės ir Pietų Amerikos. Oro augalai, kurių galima nusipirkti parduotuvėse, dauginami daigais arba sėklomis. Egzistuoja apie 500 šių augalų rūšių. Populiariausios – jonantha, abdita, multiflora, juncea, caput medusae, magnusiana, circinata, harrisii, schiedeana, usneoides ir xerographica.

Kaip prižiūrėti oro augalus?

Oro augalams daug priežiūros nereikia, tik svarbu reguliariai apipurkšti juos vandeniu – bent kartą per dvi savaites vėsiu metų laiku ir kartą per savaitę šiltomis dienomis. Oro augalus galima laikyti tiek patalpoje, tiek lauke, oro temperatūra – 5–35 laipsniai šilumos. Augalams nepatinka tiesioginiai saulės spinduliai, bet reikia šviesos. Ir dar jiems labai patinka vonia kartą per mėnesį.

Pasak gėlių augintojų, kartais žmonės mano, kad oro augalų visiškai nereikia prižiūrėti. Bet taip nėra – kaip ir bet kokiam gyvam organizmui jiems patinka, kai juos myli, jais rūpinasi, tik priežiūros reikės kur kas mažiau nei tradiciniams kambariniams augalams.

Mirkymas – savotiška greitoji pagalba oro augalams. Jei pastebėjote, kad augalai atrodo nugeibę, rekomenduojama kelioms valandoms juos pamerkti į kambario temperatūros vandenį. Paskui išdžiovinkite ir dėkite atgal į vazonus jau sausus, antraip jie ims pūti.

Kur patalpinti oro augalus?

Oro augalus galima laikyti pačiose įvairiausiose vietose – tiek atviroje erdvėje, tiek uždaruose ar atviruose stiklo induose, priežiūra šiek tiek skirsis. Kai šilta, augalus atviroje erdvėje reikia apipurkšti kartą–du kartus per savaitę, o vėsiu metų laiku pakanka tai daryti kartą per dvi savaites. Jiems labiausiai patinka lietaus vanduo, taip pat tiks filtruotas vanduo iš krano arba vanduo, kuris buvo užšaldytas, o paskui atitirpintas. Lauke saugokite šiuos augalus nuo šalčio.

Priežiūra atviruose stikliniuose induose praktiškai tokia pati, tik prieš apipurškiant išimkite augalus iš indų. Taip pat rekomenduojama juos visiškai išdžiovinti, prieš dedant atgal į indus. Taip auginamus oro augalus apipurkškite vandeniu kartą per mėnesį. Stikliniai atviri indai, pvz., pailgi su atviru šonu, atrodo dekoratyviai, o juos pakabinus atrodo, kad augalai kabo ore.

Uždarame stikliniame inde auginamų oro augalų nereikia apipurkšti vandeniu. Kas kartą, kai pamatote, kad augalai nebeatrodo gražiai, išimkite, pamirkykite, leiskite gerai išdžiūti šviesioje vietoje, o paskui įdėkite į indus.
Trąšos

Oro augalams tinka orchidėjų trąšos. Apipurkškite juos vandeniu su trąšomis, tik tai darykite ne dažniau nei kartą per mėnesį. O trąšų koncentracija turi būti keturis kartus mažesnė, nei tręšiant orchidėjas. Jeigu ant pakuotės nurodyta, tarkime, 4 g trąšų į 2 l vandens, ruošiant trąšas oro augalams, reikės 1 g trąšų į 2 l vandens. Tręšti oro augalus galima tik nuo pavasario iki rudens, žiemą negalima jų tręšti.

Kaip teisingai plauti oro augalus?

Įpilkite į indą šiek tiek šilto vandens (pageidautina, filtruoto arba lietaus vandens) ir pastatykite oro augalus į vandenį dviem–trims valandoms. Paskui atsargiai juos nupurtykite ir pastatykite šviesioje vietoje su geru vėdinimu, kad jie visiškai išdžiūtų. Prieš įdedant atgal į indą būtina juos visiškai išdžiovinti.

Pasak specialistų, oro augalai visiškai neįnoringi, jie džiugina grožiu, neįprastais lapais, ryškiomis spalvomis, taigi net niūriausią rudens dieną įneš į namus vasaros akcentų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)