Lietuvoje įprastai yra auginamos afrikinės sraigės, o vynuoginių sraigių, kurios yra renkamos lauko sąlygomis, sezonas, labai trumpas. Vynuogines sraiges galima rinkti nuo jų vegetacijos pradžios iki liepos 1 d.

„Tos sraigės, kurios yra randamos pakelėse vidutiniškai užauga per 3 metus, o specialiai auginamos afrikinės – per 7 mėnesius. Lietuviškos sraigės gali ir žiemoja šaltuoju metų laiku, o afrikinės to padaryti negali, todėl jas reikia surinkti iki šalnų", – aiškina sraigių augintojas Donatas Adomavičius.

Pakelių sraigės

Vilkaviškio rajone sraiges superkantis Giedrius sako, kad tokia veikla labai primena grybavimą, o pats sezonas priklauso nuo klimato sąlygų.

Pasižvalgius po vynuoginių sraigių supirkėjų skelbimus, matoma, kad už kilogramą tokios rūšies sraigių yra siūloma nuo 40 iki 85 euro centų už kilogramą.

„Dabar, kai nėra lietaus, sraigių ir su žiburiu nerasi. Kai tik pasirodo lietus, jo išlenda iš žemės, žmonės pradeda rinkti ir vyksta supirkimas. Sraigių rinkimą prilyginčiau grybavimui. Jeigu yra noro ir norisi prisiduri, o sezonas lietingas, tada tikrai gali užsidirbti papildomų pinigų", – teigia vyras.

Pasak supirkėjo, norint rinkti sraiges, tikrai nereikia būti profesionalu, tiesiog reikėtų nebijoti susitepti rankų.

Pasižvalgius po vynuoginių sraigių supirkėjų skelbimus, matoma, kad už kilogramą tokios rūšies sraigių yra siūloma nuo 40 iki 85 euro centų už kilogramą.

„Nėra kažkokių specialių technikų ar subtilybių renkant sraiges. Vienintelis dalykas, kurį reikia žinoti – galima rinkti ne mažesnes nei 28 mm kiautą turinčias sraiges", – sako Giedrius.

Visgi, baigiantis pavasariui rinkti sraiges tampa šiek tiek sudėtingiau.

„Jei greitai nepalis, tada dar turėtų pasirodyti sraigių, tačiau dabar jau žolė užaugo, todėl sunkiau jas pamatyti", – aiškina sraigių supirkimo užsiiminėjantis vyras.

Lietuvos Respublikos Aplinkos Ministerijos reglamentuotas teisės aktas numato šias taisykles, kurių yra privaloma laikytis norint užsiiminėti sraigių rinkimu ir supirkimu:

1. Fiziniams asmenims leidžiama rinkti vynuogines sraiges, juridiniams asmenims leidžiama naudoti vynuoginių sraigių išteklius, kai vynuoginių sraigių kiauto skersmuo ne mažesnis kaip 28 mm.

2. Juridiniai asmenys, prieš supirkdami vynuogines sraiges, atlieka vynuoginių sraigių rūšiavimą pagal skersmenį vynuoginių sraigių supirkimo vietose. Supirkimo vietose po rūšiavimo esančių vynuoginių sraigių kiekyje negali būti daugiau kaip 5 procentai mažesnių nei leidžiama naudoti vynuoginių sraigių.

3. Fiziniams bei juridiniaims asmenims leidžiama rinkti vynuogines sraiges ir juridiniams bei jas supirkti nuo jų vegetacijos pradžios iki liepos 1 d.

4. Juridiniai asmenys apie supirkimo vietas vynuoginių sraigių supirkimo laikotarpio metu, prieš 5 darbo dienas iki vynuoginių sraigių supirkimo pradžios turi raštu informuoti regiono aplinkos apsaugos departamentą, kurio kontroliuojamoje teritorijoje yra supirkimo vietos.

5. Juridiniai asmenys privalo Aplinkos ministerijai kasmet iki sausio 15 dienos pateikti laisvos formos ataskaitą, koks vynuoginių sraigių kiekis buvo supirktas per vienerius kalendorinius metus.

6. Fiziniai ir juridiniai asmenys, pažeidę šių Taisyklių reikalavimus, traukiami atsakomybėn Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka.

Naminės sraigės

Kitas verslas - sraigių auginimas. Čia mažiau priklausoma nuo gamtos.

Zarasų rajone su šeima sraigių auginimu užsiiminėjantis D. Adomavičius sako, kad toks verslas Lietuvoje yra pakankamai perspektyvus, o ir mūsų šalies klimatas puikiai tinka netradicinei veiklai vykdyti.

„Neturime jokių problemų realizuoti produkciją, nes rinkoje paklausa nemaža. Šiemet, žiūrint į perspektyvą, stambių augintojų Lietuvoje nėra labai daug, todėl tiek kaina, tiek derlius mus tenkina. Galutinis rezultatas bus aiškus jau po sezono, spalio mėnesį, bet esame nusiteikę optimistiškai“, – sako augintojas.

Dažnas lietus auginant sraiges, pasak D. Adomavičiaus, daugeliui gali pasirodyti, yra naudingas, tačiau iš tiesų, taip nėra.

„Pavyzdžiui, praėję metai nebuvo geri dėl klimatinių sąlygų. Nebuvo šilta, o taip pat gausu kritulių. Nuolat lyjant negalima pakankamai šerti, nes lietus tiesiog nuplauna pašarą ir sraigės nespėja paėsti“, - teigia ūkininkas.

Tačiau visiškai sausas klimatas sraigių taip pat netenkina.

„Joms yra reikalinga drėgmė ir šiluma. Galima sakyti, kad sraigių gyvenimas vyksta tamsiuoju paros metu, todėl jei naktys būna šaltos, sraigės tampa neaktyvios, nejuda, nesimaitina ir tuo pačiu neauga“, – aiškina D. Adomavičius.

Vidutiniškai sraigių ūkis Lietuvoje per sezoną gali 7-10 tonų paruošos realizacijai produkcijos.

Supirkimo kainos

Didžiausiu afrikinių sraigių supirkėjai yra prancūzai, belgai ir italai. Vidutiniškai už kilogramą sraigių yra mokama 1,8 Eur plius PVM mokestis.

„Ikrai, kurie dar vadinami sraigių perlais, brangesni net už eršketų juoduosius ikrus, o didžiausia jų paklausa yra Jungtiniuose Arabų Emyratuose. Jie yra laikomi prabangos patiekalu“, – pasakojo D. Adomavičius.

„Tos sraigės, kurios yra randamos pakelėse vidutiniškai užauga per 3 metus, o specialiai auginamos afrikinės – per 7 mėnesius“, – teigia D. Adomavičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)