Išsklaidykime kelis mitus apie tai, kad spygliuočiai arba gražius vaisius brandinantys augalai savaime pakeis peizažą, kai nukris lapai.

1 mitas: spygliuočių gausa išsprendžia žiemos sodo dekoratyvumo problemą,

2 mitas: augalai su dekoratyviais vaisiais – pagrindinė žiemos sodo puošmena,

3 mitas: medžiai su dekoratyvia žieve pakeis žiemos peizažą,

4 mitas: nedekoratyvūs augalai žiemą nekrinta į akis.

1 mitas: spygliuočių gausa išsprendžia žiemos sodo dekoratyvumo problemą

Dekoratyviniai krūmai su gražiais vaisiais, visžaliai medžiai ir krūmai galėtų tapti spalviniu akcentu žiemos sode, tačiau žiemai dauguma šių augalų būna uždengti apsaugine plėvele arba apsnigti.

Teks tenkintis spygliuočiais. Jų asortimentas didžiulis, bet svarbu nepamiršti saiko – per didelė augalų įvairovė sukurs neskoningą margumyną.

Kaip ištaisyti padėtį:

Paįvairinimui pasodinkite dekoratyvių lapinių augalų. Nepamirškite ir neuždengtų visžalių lapinių augalų (mahonijų, pachisandrų, slenktenės ir kt.). Žiemą naudos iš jų maža, bet kai dar nėra sniego arba jis nutirpsta, ima džiuginti jų žaluma.

O augalus, kuriuos reikia uždengti, geriausia sodinti vasarinėje sodo dalyje – ten, kur žemą nekasate takelių. Turėkite omenyje, kad kai kurie visžaliai augalai pvz., ligustras, esant mūsų vėsokam klimatui žiemą dažnai numeta lapus. O kai kurie lapus metantys augalai, pvz., skroblai, išsaugo lapus žiemą – lapai apvysta, tačiau nenukrenta nuo medžio. Tokių augalų neverta sodinti į žiemos sodo zoną.

2 mitas: augalai su dekoratyviais vaisiais – pagrindinė žiemos sodo puošmena

Tai – tik iš dalies tiesa, nes mūsų klimato sąlygomis jų dekoratyvumas kiek perdėtas. Vakarų Europos gyventojus savo ryškiais vaisiais jie džiugina kur kas ilgiau. Antras veiksnys – kuo arčiau miesto, greitkelių, tuo greičiau tokie augalai praranda grožį. Įtakos turi ir pastaraisiais metais sparčiai plintančios grybelinės ligos.

Ir net jei gyvenate kaime, jei dekoratyvių uogų nenulesė paukščiai, šie augalai menkai jus džiugins, nes mažas jų asortimentas.

Kaip ištaisyti padėtį:

Kita vertus, tokių augalų yra. Galima sodinti raugerškių, gudobelių, rūšinių obelų, baltauogių meškyčių, šaltalankių, ožekšnių, šermukšnių. Tada bent vėlyvą rudenį ir žiemos pradžioje – tamsiausiu, niūriausiu metu, kai dažniausiai dar nebūna sniego, šių augalų uogos džiugins savo spalvomis.

Be to, ant tokių krūmų galima pakabinti lesyklėlių paukščiams – jos kažkiek nukreips paukščių dėmesį nuo uogų, o pačios sniegenos, zylės bus sodo puošmena.

3 mitas: medžiai su dekoratyvia žieve pakeis žiemos peizažą

Vargu ar vienas kamienas, kad ir koks gražus būtų, pakeis žiemos sodo vaizdą. Įsivaizduokite vieną beržą lauke, tada – tris berželius, galiausiai – daug beržų, ir bus lengviau suprasti.

Kaip ištaisyti padėtį:

Jeigu norite, kad ir žiemą jūsų sodas darytų svečiams įspūdį, sodinkite augalus, turinčius kelis kamienus, arba sodinkite po kelis augalus, kad jie atrodytų lyg kupstai.
Trys–keturios ievos, beržai, žaliažieviai klevai ar topoliai atrodys kur kas įspūdingiau nei vienas medis.
Dekoratyvūs krūmai ir šiaip yra daugiakamieniai, tik juos reikia reguliariai atjauninti – nukarpyti iki keliolikos centimetrų kelmelių. Būtent jaunų atžalų žiemė ryškiausia. Tokie krūmai vasarą atrodo visiškai neutraliai, netraukia dėmesio, bet numetę lapus tampa vos ne pagrindiniu akcentu. Toks įvairių akcentų išryškinimas – puikus variantas, ypač nedideliame sode.

4 mitas: nedekoratyvūs augalai žiemą nekrinta į akis

Daugelis medžių ir krūmų, numetę lapus, pasidaro neutralūs, ne itin įdomūs. Bet yra ir tokių, į kuriuos be lapų nė žiūrėti nesinori. Prisiminkite, kaip atrodo aukštoji aralija, darželinis jazminas, krūminiai bijūnai. Sąrašą galima tęsti. Tokie augalai žiemą ne tik nepagyvins peizažo, bet ir padarys jį dar nykesnį.

Kaip ištaisyti padėtį:

Patartina nukreipti dėmesį nuo plikų šakelių į ką nors kita, pvz., į mažas architektūrines formas. Ypač skirkite dėmesio jų spalvai. Skulptūra žiemos sode – ne mažesnis akcentas nei vasaros sode.

Galima ir daugiau pažaisti su spalva. Šiltais atspalviais nudažytos sienos ar jų fragmentai, kuriuos vasarą slepia žaluma, žiemą ne tik pagyvins sodą, bet ir taps fonu spygliuočiams, išsišakojusiems ūgliams ar obelims. Gražus šakelių raštas išryškės tik spalvingame fone.

Miniatiūrinėje erdvėje grafiškumo gali suteikti net žiemai palikti daugiamečiai žoliniai augalai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)