Patys prekybininkai pripažįsta, kad čia „šiek tiek brangiau“ nei, tarkime, sostinės miegamuosiuose rajonuose veikiančiuose turguose. Taip nutiko istoriškai – Tymo turguje perka žvaigždės, turtingi žmonės ir tie, kam reikia išskirtinių produktų.

Vida, prekiaujanti lietuviškais mėsos produktais, sako, kad sostinėje dzūkiški produktai mėgstami. Populiariausias produktas – sūdyti lašiniai. Kilogramas 8 eurai. Lašiniai dvi savaites laikomi druskoje ir ištraukus dar penkias dienas brandinami šaldytuve. Tai tradicinė dzūkiška technologija.

Sūdyta šoninė su raumeniu 9 eurai už kilogramą. Dešros po 12 eurų už kilogramą. Rūkomos alksninėmis malkomis ir pagardinamos ėgliu.

Jūratė garsėja tuo, kad duoną kepa su malda.

„Taip darydavo senoliai. Mes kaip, protėviai. Tešlą maišome prie žvakių, pridedame švęsto vandens. Mano senelis buvo zakristijonas ir neleisdavo liestis prie maisto nesukalbėjus maldos. Kiekvienas kepalėlis palaimintas. Kiekvieną rytą pasimeldžiu už žmones, kurie valgo mūsų duoną“, – pasakoja Jūratė.

Duoną ji kepa kartu su vyru ir sako, kad tiesiog nenori imtis pramoninės gamybos. Kilogramas kainuoja 4 eurus. Duona pilno grūdo, pridedama papildomų medžiagų, pavyzdžiui, burnočio ir judro sėklų.

Vienas iš įdomiausių yra Rasos stalas, kur pardavinėjamos savo ūkyje užaugintos uogos. Iki šiol čia galima įsigyti laukuose skintų braškių (6 eurai dėžutė). Avietės – 5 eurai už dėžutę. Pasak pardavėjos, dėl kainos galima derėtis, kaip ir dėl svorio.

„Derlius puikus, nes rudenį nebuvo šalnų ir galime uogas skinti gana ilgai. Pirkėjus nustebiname ir lietuviškomis braškėmis, kurios dera tiesiog laukuose, ne šiltnamyje. Tai ankstyvoji veislė, kurias pavasarį skinsime pirmąsias. Kainos šiemet šiek tiek didesnės nei ankstesniais metais“, – aiškina Rasa ir sako, kad bijo karantino.

Derlius geras, pilni sandėliai obuolių, kriaušių ir jeigu reikėtų sustabdyti prekybą liktų tik emigruoti, nes gėrybes pardavinėja ištisus metus. Plačiau reportaže:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (210)