Kai žmogus pasiima pirkinių krepšį ir eina pirkti maisto, jam jau reikia žinoti, kad pirmas uždavinys – laikytis asmens higienos reikalavimų. Patariama ir jau namuose būti apgalvojus ką pirksite, kad kuo mažiau laiko sugaištume parduotuvėje. Kaukės privalomos, kaip ir vienkartinės pirštinės. Jei šių priemonių nėra, prekybos centre bent jau imkite vienkartinius plastikinius maišelius ar plastikines pirštines ir su jais rinkitės vaisius ir daržoves bei kitas prekes.

„Renkantis šviežius vaisius ir daržoves būtina naudoti polietileninę pirštinę ar maišelį. Neimti plikomis rankomis. Bent jau iš karto paimkite prekes ir netikrinkite ar avokadas kietas ar minkštas, o tiesiog dėkite į savo pirkinių krepšį. Mes nežinome, kas yra ant mūsų rankų. Be to, jau nerekomenduojame prekiauti produktais, kurių negalima nulupti, nuplauti ar išgliaudyti. Pavyzdžiui, sausainiai turėtų būti tik supakuoti ar sufasuoti“, – aiškina ekspertė.

Jei kalbėsime apie duoną ir duonos gaminius tai šiandien prekybos centrai jų nebelaiko atvirai, tik uždengę ir atokiau nuo vartotojų. Net šviežių bandelių kepama mažiau ir jos laikomos atokiau nuo pirkėjų – norint paimti reikia ištiesti ranką, kad būtų išlaikomas atstumas.

A. Išarienė sako, kad vienas iš ginklų – terminis apdorojimas, kuris žudo daugelį gyvų organizmų ir virusus. Pavyzdžiui, jei pirkome riešutus, juos galima užplikyti karštu vandeniu, palaikyti minutę ar dvi ir perplovus šaltu vandeniu bei nusausinus valgyti. Be to, grįžus iš parduotuvės ar prisilietus prie parsineštų produktų reikia plauti rankas ir paviršius, ant kurių jie buvo padėti.

„Viruso gyvybingumas priklauso nuo drėgmės ir temperatūros. Ore jis išsilaiko kelias valandas, ant kartono parą. Namuose reikia laikytis elementarios taisyklės. Kai parsinešame maisto produktus, juos reikia iš karto perdėti į tarą, kur jie bus nuolat laikomi. Pirkinių krepšelius reikia iš karto išmesti. Taip saugiau. Jei to nenorite to daryti, padėkite ten, kur nenaudosite keletą dienų – balkoną, ar prieangį“, – subtilumus aiškina VMVT atstovė.

Nors kai kur ES jau draudžiama parduoti nesufasuotas, ar bent į maišelius nesudėtas vaisius ir daržoves, kad kiekvienas pirkėjas nečiupinėtų prekių, pas mus tokios tvarkos įvesti neplanuojama.

Kalbant apie prekybą internetu, svarbiausia saugiai paduoti ir priimti siuntinį. Pagrindinė taisyklė – atsiskaitymas internetu, kad nebūtų naudojami grynieji pinigai. Jei maistą atvežė į namus, reikia paprašyti, kad siuntinys būtų paliktas prie durų. Net įsinešant produktus į namus patartina juos porą valandų palaikyti balkone ar prieangyje. Tai tarsi papildoma apsisaugojimo priemonė, kad jei kur nors yra virusas, jis žūtų

„Didžiausia rizika perduoti užkratui tai kontaktas su žmogumi. Tikimybė, kad virusas liks ant maišelių maža, nes liga sklinda oru“, – aiškina A. Išarienė.

Kalbant apie naminius gyvūnus – šunis ir kates, kurie taip pat būna lauke – jie didesnio pavojaus nekelia. Duomenų, kad augintiniai perneštų virusą, nėra. Tačiau po kiekvieno gyvūno paglostymo turėtume nusiplauti rankas, nes jie platina ir kitas ligas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (259)