Baltukų rūšių yra labai daug – daugiau kaip 1100. Mūsų regione gyvena vos 13 rūšių, tačiau ir jų pakanka, kad sodininkai patirtų žalos. Kiekvienas drugelis padeda 20 – 100 kiaušinėlių, iš kurių išsivysto vikšrai. Per metus išauga dvi šių drugelių kartos – gegužės pabaigoje ir rugpjūtį.

Baltukai turi stiprius ir gerai išvystytus sparnus, todėl ieškodami maisto gali įveikti didžiulius atstumus. Tai reiškia, kad išvengti jų savo darže beveik yra neįmanoma. Jie pavojingi ne tik tuo, kad graužia lapus – pažeisti lapai tampa jautrūs bakterijoms ir grybeliams

Kaip kovoti su baltukais?

Kovoti su šiais kenkėjais nėra taip paprasta. Baltukai yra labai judrūs ir ryžtingai dauginasi. Jie įveikia milžiniškus atstumus. Ir jei jūsų darže yra kopūstų lysvė, galite būti tikri, kad baltukų tikrai sulauksite.

Žinoma, baltukai turi natūralų priešą – plėviasparnius. Jie deda kiaušinius vikšrų viduje, todėl šie greitai žūsta.

Šių priemonių trūkumas tas, kad jos nesunaikina vikšrų, kurie yra pranikę į kopūsto galvos vidų. Tai reiškia, kad šias priemones reikia naudoti ankstyvoje šių kenkėjų vystymosi stadijoje.

Sodininkai yra įsigudrinę baltukus gaudyti savadarbėmis saldžiomis gaudyklėmis. Į apipjaustytus plastikinius butelius jie pripila cukraus sirupo ir prideda šiek tiek alaus mielių. Dauguma drugelių tiesiog įstringa sirupe. Tačiau į šias gaudykles patenka ir kiti – naudingi – vabzdžiai.

Teigiama, kad baltukus atbaido pomidorai, todėl juos rekomenduojama sodinti šalia kopūstų ar ropių. Baltukai taip pat nemėgsta gvazdikėlių, valerijonų ir melisų kvapo. Šalia kopūstų naudinga sėti ir krapus, petražoles bei morkas – šie augalai vilioja baltukų priešus.

Stebėkite erdvinę izoliaciją ir stenkitės greta nesodinti kopūstų, ropių, ridikų ir kitų kryžmažiedžių daržovių.

Iš daržo nedelsiant pašalinkite piktžoles, ypač tas, kurios priklauso kryžmažiedžių šeimai (trikertės žvaginės, barborytės ir kt.) – jos itin traukia baltukus.

Visus sodinukus reguliariai apžiūrėkite, kad ant jų nebūtų drugelių kiaušinėlių ar jau išsiritusių lervų. Tai padės laiku panaudoti piretroidus, nes kuo vikšrai vyresni, tuo jie bus atsparesni nuodams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)