Apibendrinus portaluose „Southernliving“, „Countrygardener“ ir „Green Bay Press Gazette“ pateiktą informaciją, pavyko išskirti keletą klaidų, kurių rudenį neišvengia dažnas iš mūsų.

Nuolat pasitaikančios klaidos

Kompostas ne be pagrindo vadinamas juoduoju sodininkų auksu, tačiau jį ruošiant būtina atsižvelgti į tam tikrus niuansus. Norint turėti augalams reikalingo komposto, tikrai nepakanka sumesti į duobę rudenį sugrėbtų lapų. Beje, ne visi lapai yra tinkami. Į kompostą neturi patekti ir sudžiūvusių arba supuvusių vaisių bei daržovių, taip pat subrendusių sėklų ir šaknų, iš kurių galima sulaukti ūglių.

Pirmiausia, kompostui būtina paruošti tinkamą duobę. Antra, svarbu atminti, kad kokybiškas kompostas nėra tas pats, kas puvenos. Norint paruošti vertingą kompostą, privalu laikytis tam tikrų taisyklių.

Baigus visus darbus būtina kruopščiai nuvalyti sodo įrankius. Tai pasakytina ne tik apie grėblius ir kastuvus, bet ir apie sekatorius, žoliapjoves bei kerpamąsias šukas. Visą žemės ūkio techniką rudenį būtina apžiūrėti, kad pavasarį pavyktų išvengti nemalonių siurprizų.

Dažnas sodininkas linkęs palepinti augalus įvairiomis trąšomis. Vis dėlto tai būtina daryti su saiku ir nenaudoti skystų parduotuvėje įsigytų trąšų. Pirmenybę reikėtų teikti ilgalaikio poveikio sausoms trąšoms. Specialistai nerekomenduoja rudenį rinktis mineralinių trąšų, nes ir be jų augalai kuo puikiausiai peržiemoja. Ypač reikėtų vengti azoto, kadangi jis skatina augalų augimą, o žiemą tai visai nereikalinga.

Artėjant šalčiams sodininkai paprastai skuba sunešti į patalpas lauke vazonuose augusius daugiamečius augalus. Taip daryti tikrai reikia, tačiau nepamirštant įsitikinti, kad augalai yra tinkamos būklės, nepažeisti. Atidžiai apžiūrėkite, ar augalų lapams nepakenkė kokios nors ligos arba kenkėjai. Pastebėję ligų požymių arba kenkėjų, izoliuokite augalą ir atitinkamai juo pasirūpinkite naudodami specialias priemones. Jei to nepadarysite, užkratas nuo jo bus perduotas kitiems namuose esantiems augalams.

Klaidų pasitaiko ir atliekant sodinimo bei persodinimo darbus: augalai susodinami per tankiai, priberiama per daug sėklų ir t. t. Pasitaiko, kad sėklos arba svogūnėliai atsiduria per giliai žemėje. Dar viena klaida – netinkamas vietos konkrečiam augalui parinkimas arba sodui netinkamo augalo pasirinkimas.

Nepamirškite ir sodo. Būtina surinkti ne tik ant žemės nukritusius vaisius, bet ir įsitikinti, kad ant medžių šakų nieko neliko.

Retai pasitaikančios klaidos

Ruduo tikrai nėra palankiausias metas sodinti egzotiškus augalus. Tokie augalai gali paprasčiausiai neatlaikyti lietuviškos žiemos.

Tačiau rudenį tikrai galima sodinti svogūnines gėles. Tik išsiaiškinkite, kuriuo konkrečiu momentu palankiausia sodinti tulpes, narcizus, krokus ir kt.

Būtinai patikrinkite, ar neliko ko nors nesutvarkyto, apžiūrėdami lysves ir gėlynus. Galbūt pamiršote iškasti jurginų šakniagumbius, topinambus ar kokius nors kitus augalus? Taigi, apeikite visą sodą ir įsitikinkite, kad padarėte viską, kas būtina.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)