Tai gaurometis, dar žinomas kaip „Ivan Čaj“ arbata, nes dėl unikalių sveikatinančių galių rusai šiam augalui suteikė net caro Ivano vardą.
Būtent apie tas stebuklingas sveikatinančias augalo galias pasklidus kalboms, prasidėjo tikras „gauromečio bumas“ – šis augalas tapo kaupiamų žiemai vaistažolių kolekcijų pažiba, o iš jo pagaminta fermentuota arbata nukonkuravo ir žaliąją.

Tik ar visi žino, kada ir kurias šio augalo dalis skinti ir kaip iš jo pasigaminti kokybišką fermentuotą arbatą? Apie tai „Gimtasis...“ kalbėjosi su veterinaru, profesionaliu pirtininku, besidominčiu ir įvairiomis vaistažolėmis, jūžintiškiu Nidijumi Aukštikalniu.

Nidijus Aukštikalnis

Galima neriboti

N. Aukštikalnis pripažįsta, kad ir tarp jo renkamų vaistažolių gaurometis užima išskirtinę vietą. „Turbūt svarbiausią, nes tai augalas, kurio vartojimo galima neriboti ir gerti kasdien net ne po vieną kartą. Ir dargi, tausojant gamtos išteklius, ant tų pačių lapelių arbatą galima plikyti ne vieną kartą. Tarkim, aš užpilu iki trijų kartų, o latviai rekomenduoja net keturis kartus. Arbatos spalva nebebūna tokia intensyvi, tačiau sveikatinančių medžiagų nepraranda“, – patarimais dalijasi pirtininkas N. Aukštikalnis, sakydamas, kad gydomosios žolelės neatsiejamos nuo pirties, todėl jis joms skiria daug dėmesio ir laiko.

„Tik nepamirškit, kad gauromečio, kaip ir žaliosios arbatos, negalima plikyti verdančiu vandeniu. Jam tiks maždaug 60 laipsnių temperatūros vanduo, nes tokiame išsiskirs daugiau augalo sveikatinančių savybių“, – atkreipia dėmesį pirtininkas.

Pakeitė kavą

Pradėjęs kasdien gerti gaurometį, N. Aukštikalnis net nepajuto kaip atprato nuo kavos. Tiesiog jos nebetrūksta. „Gaurometis – balansuojantis augalas. Sudirgus jis ramina, todėl tinka vartoti miegui gerinti, nervų sistemai raminti, o neturint energijos – jos suteikia, aktyvina“, – pastebi N. Aukštikalnis.

Pasak pašnekovo, tai ne vienintelė sveikatinanti šio unikalaus augalo savybė. „Jis labai tinka nuo įvairių skrandžio negalavimų, opų, gastrito, refliukso, rėmens. Ypač tinka vyrams prostatito profilaktikai ir gydymui“, – sako pirtininkas, kuris vasarą nebepamiršta prisiskinti ir pasigaminti gauromečio arbatos, nes vežasi ją ir į pirties procedūras.

Fermentuotai arbatai tinka tik lapeliai

N. Aukštikalnis sako, kad iš fermentuotos gauromečio arbatos geriau pasisavinamos visos sveikatinančios augalo savybės, negu iš paprastos. „Fermentuotai arbatai tinka tik augalo lapeliai, bet ne žiedai. Ir geriausiai juos skinti iki augalui pražystant. Paprastai tai būna maždaug Joninių laikotarpiu, tik šiais metais gaurometis pražydo anksčiau“, – pastebi žolininkas, kasmet pasigaminantis keletą litrų fermentuotos gauromečio arbatos.

Fermentuotą juodą arba raudoną gauromečio arbatą pasigaminti reikia nemažai laiko ir didelio kiekio augalo lapelių. „Prisiskynus lapelių, juos reikia gerai sumaigyti, sutrinti, kad išsiskirtų sultys. Galima rankomis, nors išradingi latviai tam jau naudoja specialias girnas. Tuomet sudėti į stiklainius, gerai suspausti, uždaryti ir palikti saulėje. Jeigu šilta ir saulėta, tai užtenka kokių dviejų trijų parų. Tiesiog apie fermentaciją galima spręsti pagal kvapą – lapeliai turi įgauti kriaušės kvapą“, – sako N. Aukštikalnis.

Susifermentavę lapeliai po to turi būti gerai išdžiovinti maždaug 50 laipsnių temperatūroje. „Tinka džiovyklės, orkaitės, bet aš džiovinu pirtyje – tai geriausia džiovykla“, – pataria pirtininkas.
O raudona fermentuota arbata nuo juodos skiriasi tuo, kad prieš gaminant raudonąją, lapelius reikia atšaldyti šaldymo kameroje.

Gaurometis

Paprastai arbatai tinka ir žiedai

N. Aukštikalnis sako, kad galima pasigaminti ir paprastos gauromečio arbatos, jai pasigaminti nereikia nei tiek laiko, nei tiek žaliavos. Tokiai arbatai tiks ir augalo žiedai, ir lapeliai. Jai pasigaminti gaurometis tinkamas skinti ir dabar. Svarbu, kad žiedynas nepaleistų pūkų – tuomet augalas arbatoms nebetinka. „Kol kas to nematyti, taigi dar galima suspėti jo prisiskinti“, – pastebi pašnekovas.

Nesumaišykite su ožkarožėmis

N. Aukštikalnis atkreipia dėmesį, kad žmonės dažnai maišo gaurometį su ožkarožėmis ir galvoja, kad tai vienas ir tas pats augalas. „Jokiu būdu ne. Nors jie labai panašūs, bet ožkarožės auga prie vandens telkinių, drėgnose vietose. Žydi panašiai, bet ožkarožė yra išsišakojusi, o gaurometis turi vieną stiebą. Svarbiausias skirtumas – lapeliai. Gauromečio lapelių pakraštėliai lygūs, o ožkarožės – smulkiai dantyti, nors ir kartais sunku tai pastebėti“, – apie šių augalų skirtumus pasakoja pašnekovas.

Ir šių augalų sveikatinančios savybės skiriasi, yra kitokios. Be to, ožkarožės jokiu būdu negalima gerti neribotai. „Net apsinuodyti galima ožkarože“, – perspėja N. Aukštikalnis.

Sveikatinančios savybės

Gaurometyje yra apie 10–20 proc. įvairių rauginių medžiagų, nemažai flavonoidų, pektinų, karotino, mineralinių medžiagų, vitamino A ir kitų biologiškai aktyvių medžiagų. Teigiama, kad gauromečio augalinėje žaliavoje yra 6–7 kartus daugiau vitamino C nei citrinose.

Šis vaistinis augalas pasižymi antiuždegiminiu poveikiu, todėl labai tinka virškinamojo trakto uždegiminiams procesams slopinti, pavyzdžiui, gali būti vartojamas kaip pagalbinė priemonė gydant skrandžio opą, gastritą, įvairius enteritus, kolitą, rėmenį.

Tinka gaurometis ir imunitetui stiprinti, mažakraujystei gydyti, nes turi daug kraują stiprinančių mikroelementų. Teigiama, kad gaurometis pastebimai gerina kraujo sudėtį, plaukų būklę, ypač tinka blogos sveikatos ir nusilpusiems pacientams, tačiau tokiam poveikiui pasiekti reikia ilgesnio ir reguliaraus jo vartojimo. Įrodytas ir imuninę sistemą stimuliuojantis gauromečio poveikis.

Siauralapis gaurometis pasižymi nervų sistemą raminančiu ir jau tyrimais įrodytu antidepresiniu poveikiu. Galima gerti kaip raminančią arbatą prieš miegą – geriant vaistinio augalo arbatą kelis kartus per dieną toks poveikis pasireiškia geriausiai.

Gauromečio lapai vartojami kaip žaliosios arbatos pakaitalas, tačiau pasižymi tuo, kad savo sudėtyje neturi kofeino, todėl tinka žmonėms su padidėjusiu kraujo spaudimu ar tiesiog negalintiems vartoti organizmą stimuliuojančių medžiagų.

Vienas iš naudingiausių poveikių, kuriam tirti labai aktyviai atliekami įvairūs tyrimai, yra piktybinių ląstelių augimo slopinimas. Klinikiniais tyrimais įrodyta, kad gaurometis padeda išvengti auglių.

Ypač tinka vyrams

Kai kuriose Europos šalyse šis vaistinis augalas pripažintas kaip ypač tinkamas prostatos ligoms gydyti. Ir apskritai, jis labai tinkamas vyrams, nes gali būti vartojamas prostatito profilaktikai ir gydymui, pasižymi potenciją gerinančiu poveikiu, bendrai gerina vyrišką sveikatą.