Lietuviška žiema yra nemažas išbandymas augmenijai, todėl sodininkai ir ūkininkai kitam sezonui turėtų pradėti ruoštis jau dabar – pavėlavus galite patirti nusivylimą dėl pablogėjusios sodo augalų būklės ar mažo derliaus, rašoma pranešime.

„Artinantis pirmiesiems šalčiams sodininkai ir ūkininkai kaip ir kiekvienais metais turi imtis sodinimo darbų, kuriais būtina pasirūpinti būtent rudenį. Be to, augalams reikia priežiūros ir apsaugos, jeigu kitąmet nenorime jų rasti pažeistų ar ligotų. Sodininkystė ir daržininkystė Lietuvoje sparčiai populiarėja, tačiau kasmet matome, kad nemažai žmonių nežino arba pamiršta kaip reikia tinkamai paruošti sodą ar daržą artėjančiam žiemos sezonui“, – sako „MOKI VEŽI“ rinkodaros vadybininkė Ivona Sidorovič.

Pasitikrinkite ką reikia sodinti, o ką persodinti

Kiekviena augalų rūšis yra unikali ir pasižymi tik jai būdingomis savybėmis, lemiančiomis tikslų sodinimo laiką. Vienoms gėlėms žemėje atsidurti reikia pavasarį, o kitoms – rudenį, todėl ekspertai rekomenduoja po kiekvienos vasaros peržiūrėti savo augalus ir įsitikinti ar neatėjo laikas kažką persodinti bei įsigyti naujų sodinukų.

Šioms užduotims palengvinti kasmet yra kuriami ir platinami specialūs kalendoriai, padedantys efektyviau planuoti sodininkystės ar daržininkystės darbus mūsų klimato sąlygose. Jų galima įsigyti įvairiuose sodo ar ūkio prekių parduotuvėse arba internete. Visgi, daug kas priklauso ir nuo kintančių orų, konkrečių augalų rūšių, todėl sėjimo laikas gali šiek tiek skirtis nuo kalendoriuose siūlomo.

„Nors kiekvienas rudens sezonas Lietuvoje atneša itin skirtingus orus, dažnai rugsėjo ir spalio mėnesiai yra pakankamai šilti, kad naujai pasodinti augalai spėtų išleisti savo šaknis. Taip pat manoma, kad sodinimas po vasaros įkaitusioje dirvoje yra veiksmingesnis nei dar nespėjusioje įšilti pavasarinėje. Artėjant rudeniui, pasirūpinkite pavasarinių ir vasarinių gėlių, smulkiasvogūnių augalų, tulpių, hiacintų ir narcizų sodinukais, nes tai yra palankiausias metas šiems augalams perkelti į dirvą“, – sako ekspertai.

Rudenį sodinukų įsigyti kur kas patogiau ir lengviau – jie parduodami ką tik iškasti, todėl pasirinkimas visuomet didesnis, o kainos dėl to palankesnės. Visgi, prieš perkant, visuomet pasitikrinkite kada sodinukas iškastas, ar nesugadintos jo šaknys, ar nėra fizinių pažeidimų dėl transportavimo, nes tai daro įtaką jo galimybei prigyti naujoje dirvoje.

Darbas darže

Nepamirškite skirti dėmesio ir daugiamečiams augalams

Pasodinę daugiamečius augalus žmonės dažnai pamiršta skirti jiems ir pakankamai nuolatinio dėmesio, o tai gali atsiliepti jų būklei vėliau. Sutariama, kad žiemos poveikiui jautresni jauni, kenkėjų ir ligų pažeisti, rūgščioje dirvoje pasodinti daugiamečiai augalai, krūmai ar net medžiai.

„Artėjant rudeniui ypač atidžiai stebėkite augalus, kuriems teks išgyventi savo pirmąją žiemą. Būtina pasistengti, kad šalčius jie pasitiktų kuo sveikesni. Žmonės mėgsta pirmamečius taip pat ir aprišti, apkamšyti, saugant tiek nuo sniego svorio, tiek nuo gyvūnų. Be to, panašios taisyklės rekomenduojamos ir visiems iš šiltesnių kraštų kilusiems augalams“, – tęsia ekspertai.

Rudens pabaigoje taip pat rekomenduojama pašalinti daugiamečių augalų žiedus, lapus, vėliau išmulčiuoti neutraliomis durpėmis. Spustelėjus šalčiui jautresnės gėlės apdengiamos, o tam naudojamos tik laidžios orui medžiagos. Šaknys dažniausiai apklojamos sausais lapais ar durpėmis, dengiamos agroplėvele, eglišakėmis arba kartonine dėže.

Užtikrinkite apsaugą nuo šalčio

Rudens pradžioje atvėsę orai turėtų priminti, kad šiltai aprengti būtina ir lauke žiemojančios savo augalus. Populiariausia medžiaga tam yra agroplėvelė, kuri apsaugo nuo temperatūros pokyčių, graužikų, piktžolių ir kitų įtaką darančių veiksnių.

Šios medžiagos yra įvairios: „Nepamirškite, kad žiemą saugome ne tik nuo šalčio, bet ir nuo aktyvių saulės spindulių, todėl agroplėvelė turi būti baltos spalvos. Saulė išdžiovina, ištraukia drėgmę iš augalo, o dėl žemės įšalimo augalas neturi galimybių drėgmės pasiimti iš žemės. Temperatūros stabilizavimas pagreitins ir padidins norimą derlių. Be to, taip apsaugoti augalai yra mažiau jautrūs ligoms.“

Pasirūpinkite derlinga dirva ir žiemai

Tikslaus laiko, kada reikia persodinti tam tikras augalų ar gėlių rūšis, negali atsakyti net ir daugiausiai patirties turintys sodininkai, nes ruduo Lietuvoje yra nenuspėjamas ir permainingas. Sodinant po vasaros geriau vadovautis ne data kalendoriuje, o atsižvelgti į prognozes, artėjančius šalčius ir pasirūpinti kokybiška žeme.

„Rudenį ir žiemą augalams taip pat reikia maistingųjų medžiagų, nors jų apykaita ir sulėtėja. Norėdami užsitikrinti, kad gėlės tikrai prigytų, pasirūpinkite šviežia ir nenualinta žeme, kuri užtikrintų bioįvairovės komfortą. Pamatuoti kiek dirvoje liko augimo procesams reikalingų medžiagų yra sudėtinga, todėl geriau tiesiog apsidrausti ir reguliariai atsinaujinti dirvožemį“, – pasakoja „MOKI VEŽI“ ekspertai.

Sodo ir ūkio prekių parduotuvėse galima rasti didelį asortimentą žemių, kurios yra specialiai subalansuotos skirtingų augalų sodinimui. Jose yra visos reikalingos maistinės ir mineralinės medžiagos, padedančios augalams lengviau peržiemoti ir sparčiau prisitaikyti prie šylančių oro sąlygų pavasarį.

Be to, augalus reikia ir tręšti, o tinkamiausias laikas tam yra po derliaus nuėmimo, iki nukrentant lapams. Sodininkai dažniausiai tam renkasi įvairias mineralines trąšas, kuriomis praturtinti augalai saugiai žiemos, bus atsparesni ligoms ir nepalankioms augimo sąlygoms, o kitą pavasarį anksčiau suvegetuos, gausiau žydės bei subrandins didesnį, kokybiškesnį derlių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)