aA
Nors išvaizda antis ir patarškas panašūs paukščiai, tačiau iš tiesų, jie visiškai skirtingai.

Antis vandens paukštis, kurį lietuviai paprastai kepa tik šventėms. Patarška – laisvėje laikoma višta, kuri, skirtingai nei įprasta mėsinis viščiukas, auga ne du mėnesius, bet pusę metų ir dalį maisto susiranda pati. Jos mėsos struktūra visiškai kita.

Kalvarijų turguje kartu su virtuvės šefu Jevgenijumi Volkovu, 2016 metų geriausiu Lietuvos virėju, aiškinamės, kaip išsirinkti šiuos sparnuočius, kad būtų galima tinkamai paruošti ir svečiai būtų priblokšti ir ką daryti, kad nerizikuotume šaudami marinuotą mėsą į orkaitę, o gautume prognozuojamą rezultatą, kuris nenuvils.

J. Volkovas sako, kad perkant paukštį svarbu, kad jis nebūtų „išdžiūvęs“ ir apsispręsti, kokio dydžio reikia. Nors abiejų šių paukščių mėsa tamsi, tačiau vandens paukštis „saugesnis“, nes jį galima valgyti pusžalį, ypatingai krūtinėlę. Višta turi būti tik iškepusi.

Kalbant apie skonius, tai ančiai tinka saldžiarūgščiai priedai. Jai nelabai tinka česnakas, kuris slopina saldžius ir rūgščius skonius. Patarška marinuojama intensyviau – su česnaku, čiobreliu.

J. Volkovas sako, kad antieną marinuoja taip: ima aliejų, medų, citriną, apelsinų sultis, kartis paskaninama apelsinų žievele, šiek tiek druskos. Sparnuotis marinuojamas prieš parą, ar bent 12 valandų. Kelių valandų neužteks netgi vištienai.

„Kartais darau apelsinų – alaus marinatą. Imu litrą tamsaus alaus, pusę kilogramų apelsinų, šiek tiek greipfruto, spaudžiu sultis. Kuo smulkiau sukapotas čiobrelis, šiek tiek peletrūno. Į indą dedama antis ir užpilama. Po to išimama ir aptepama aliejumi ar sviestu ir be marinato kepama“, – aiškina J. Volkovas.

Iškepimą jis siūlo tikrinti su termo adata. Reikia būti atsargiam, nes perkepus mėsa bus „guminė“. Dažnai kepimui užtenka valandos. Tiesiog pusvalandį laikoma 120–130 laipsnių temperatūra ir ji didinama palaipsniui. Geras ženklas, kai pradeda skilinėti odelė.

Patarška ruošiama kiek kitaip. Klasikinis marinatas druska, paprikos milteliai, apelsinų sultys, aliejus. Jei norisi intensyvesnio skonio galima pridėti sojos.

„Marinatą ruošiu kaip vieną masę ir ragauju, kad skonis man patiktų. Įtrinu jau paruoštą paukštį. Vištiena marinuojasi greičiau nei kiti paukščiai. 10–12 valandų užteks. Jei reikia greičiau, pakaks ir 5 valandų. Kepti 1–1,5 val.“, – aiškina virėjas.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(2 žmonės įvertino)
4.5000

Kaip laikyti svogūnus, kad šie nesugestų iki pavasario (8)

Svogūnai – vienos iš pagrindinių daržovių ant mūsų stalo. Jų sodina praktiškai visi, o...

Kaip rudenį paruošti dirvą ir kur negalima suklysti (6)

Nurinkus derlių būtina sutvarkyti dirvą sode ir darže. Rudenį apdorojus žemę, ji bus...

Rudeninis tręšimas – kaip elgtis su kompostu, durpėmis, mėšlu ir pelenais (1)

Rudeninis tręšimas subtilus darbas, nes padarius klaidą, galima tiesiog išmesti vertingus priedus...

Bulviakasio džiaugsmas – 856 gramus sveriantis šakniavaisis (16)

Kraštietės Mildos Ismailovos darže Daumantų soduose šiemet užderėjęs bulvių derlius maloniai...

Kaip tinkamai iškasti ir saugoti bulvių derlių (23)

Likus kelioms dienoms iki bulvių kasimo, reikia nupjauti jų stiebus ir nunešti į komposto krūvą,...

Top naujienos

Po tėčio mirties suabejojo, ar Lietuva tinkamai pasiruošusi antrajai koronaviruso bangai: trūko ne gyvybiškai svarbaus aparato, o lovų (1)

Praėjusi vasara Lietuvoje buvo nerami – po karantino užbaigimo vėl pradėjus augti koronavirusu...

Savivaldybės įmonė nusprendė dirbti 4 dienas per savaitę: iškilo klausimas, ar paslaugos gyventojams nepabrangs

Lietuvoje turime vos kelias įmones, kuriose darbo diena arba savaitė yra trumpesnė nei kitose...

Startuoliai skuba kurti technologijas, kurios apsaugotų darbo vietas nuo COVID-19

„Smithfield Foods Inc.“ įsivaizdavo, kad jai puikiai sekasi. Per pirmąjį šių metų ketvirtį...

The Economist | D+ nariams

Pergalė ant mirties slenksčio. Apnuodytas Aleksejus Navalnas laimi rinkimus Sibire

Prezidentui Vladimirui Putinui suduotas skaudus smūgis regioniniuose rinkimuose.

Biomedicinos mokslų daktarės verdiktas: šias uogas privalu valgyti kiekvienam (82)

Raudonos, mažos, bet stipraus skonio uogos, kupinos vitaminų ir maistinių medžiagų, augančios...

Socdemų senbuvis demaskuoja Karbauskį: politine prasme tai būtų didžiausia bėda Lietuvai (586)

Nors iki Seimo rinkimų dar liko beveik 3 savaitės, jau dabar skamba garsūs pareiškimai apie...

Tatuiruočių meistras Alytuje atidarė naują pramogų viešbutį, tačiau užeiti į vidų išdrįs ne visi (43)

Prieš mėnesį atverti pirmieji siaubo namai Alytuje kuria planus užkariauti alytiškių ir miesto...

Aurimas Kuckailis | D+ nariams

Ar aš pakankamai vyras? Jei savęs kada to klausei – šis tekstas kaip tik tau (2)

Vyrai negali kalbėti apie tą ar aną, neturi įgūdžių ir nemoka, galbūt draugų kompanijose...

Orai primins vasarą: įšils iki 23 laipsnių (8)

Trečiadienį anticiklonas ir toliau neapleis mūsų šalies. Naktį dangus bus palankus stebėti...

Kairys negailėjo liaupsių Marčiulioniui, Šernius apgailestavo, kad nepavyko įkasti „Rytui“ (15)

„Jie mums neleido žaisti taip, kaip mes norėtume. Su gynyba ir charakteriu mums pavyko...

|Maža didelių žinių kaina