„Ruduo puikus, šiltas, dar prieš savaitę bitės skraidė. Tai reiškia, kad žiema joms bus trumpesnė. Kalbant apie Dadano avilių šiltinimą, tai pagalvė po stogu visada turi būti, o šonines kamšas reikia dėti kai vidutinė temperatūra nukris žemiau nulio. Jei dieną penki laipsniai šilumos, naktį penki laipsniai šalčio, tai aš kamšų dar nededu“, – specifiką aiškina profesionalas ir sako, kad šonines kamšas reikia dėti kai nusistovi neigiama temperatūra.

Daugiaaukščiuose aviliuose šoninių kamšų nereikia. Šonai apšiltinti, stogas 7–5 cm polistirolo. Sunkiau žmonėms, kurie bitininkauja „neteisingu“ 12 rėmų aviliu. Tada žiemai iš lizdo reikia išimti dalį rėmų ir kiekvienas sprendžia, ar jam kažką dėt į tarpus.

Algirdas Amšiejus

„Daugiaaukščiuose aviliuose bitininkaujama aukštais, ne rėmais. Jei bitės neaptups 10 rėmų, tik 8, tai nėra ko išiminėti. Jei aptupia 5 korius, reikia tokią šeimą jungti su stipresne. Daugiaaukščiuose aviliuose palieka ir 4 rėmus. Tačiau tai bus silpnos šeimos, kurios neduos naudos. Tai tinka nebent mėgėjams. Profesionalams ar gaunantiems pajamų iš bičių silpnų šeimų priežiūra blogas kelias“, – dėlioja A. Amšiejus ir sako, kad dabar prie šeimų lįsti nereikia. Joms svarbiausia ramybė.

Patartina po aviliais padėti nuodų pelėms. Klysta tie, kurie mėgsta žiūrėti ir tikrinti. Tik bepročiai beldžia į avilį ir žiūri, ar viduje bitės ūžia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)