Apie tai kalbėjome laidoje Delfi tema

Problema ta, jog šiemet metai išskirtiniai ir dalis bičių šeimų pilnai medumi užpildė lizdą ir neliko kur dėti kiaušinėlių. Jei bičiulis to nepastebėjo ir neišsuko medaus ar nesudėjo tuščių korių, iepos pabaigoje šeimos bus tokios silpnos, kad apie žiemojimą ateinančiais metais nevertės net kalbėti. Lizdą užpilti buvo galima labai greitai, nes buvo dienų, kai bitės miške nešdavo iki 10 kg nektaro per dieną. Tiek jos neša iš rapsų laukų.

„Dirbame nuo penktos ryto, vežamės po kelis kostiumus, nes dirbti sudėtinga, tačiau reikia sutvarkyti lizdus. Taip nutiko ne pas visus bitininkus, Laimėjo tie, kurie dėjo daug meduvinių korpusų“, – aiškina A. Amšiejus ir sako, kad jis pats virš lizdo sudėjo po 5-7 korpusus.

Kitas niuansas – bitės pradeda vagiliauti. Atvirai palikinėti korių negalima.

Dar vienas būtinas darbas – po aviliais padėti erkėgaudes ir pasižiūrėti, kiek natūralia mirtimi miršta erkių. Palaikius tris dienas suskaičiuoti. Jei vidutiniškai per dieną nukrenta daugiau nei 10 erkių, tai rimtas signalas gelbėti šeimą. Normalu iki 5 erkių per dieną. Pas patį bitininką yra šeimų, kur per dieną nukrenta 13-14 erkių.

„Šiemet erkių yra šeimose, kurios buvo labai stiprios. Turbūt ekologiškomis priemonėmis reikės gydyti anksčiau nei įprasta, nes dalis šeimų pagrindinio gydymo gali nesulaukti“, – sako A. Amšiejus ir ruošiasi naudoti priemones, kurios nekenkia medui.

Kalbant apie medų, jo kaina panaši kaip ir pernai, nors jo bus šiek tiek daugiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)