Specialistas atskleidžia ir kitas sodinimo subtilybes bei patarimus, kuriuos turėtų žinoti kiekvienas, turintis sodą.

Nauji įdomūs medeliai

Profesionalus sodininkas A. Amšiejus tikina, šiemet įšalo nebuvo, todėl sodinukus galime sodinti ir dabar. Specialistas aiškina, kad šiandien žmonės sodinukus renkasi labai įvairiai ir pagal skirtingus kriterijus.

„Atvažiuoja žmogus, kuriam būtinai reikia žieminių obelų, o atvažiuoja kitas, neturintis rūsio, kur gali saugoti derlių, bet jam reikia tik vasarinių obelų. Žmonės perka labai įvairiai, šiuo metu dažnai renkasi agrastus, taip vadinamas šiaurės vynuoges, taip pat perka ir sedulas“, – pirkėjų tendencijas atskleidžia jis.

A. Amšiejus pasakoja, kad dabar pirkėjams yra siūloma nuostabių veislių, kurios neserga ligomis. Anot jo, iš naujesnių sodinukų rūšių žmonės dabar perka medlievas, įdomų augalą su gražiais žiedais ir daug mineralinių medžiagų turinčiomis uogomis.

Algirdas Amšiejus

„Renkantis obelų sodinukus reikia žiūrėti į kokį poskiepį ir į kokią šaknį yra įskiepyta. Jeigu pas tave labai bloga žemė ir tu nenori jos pagerinti, tai nereikia rinktis labai žemaūgio poskiepio. Jo šaknų sistema ir taip silpna, tad žemėje visai neaugs, tik apsamanos. Tokiu atveju reikia žiūrėti į sodinukus su aukštesniais poskiepiais.

Žmonės sodinukus renkasi ir pagal sunokimo laiką. Būtinai reikia pardavėjo klausti, kada vaisiai prinoksta, niekas nenori, kad vienu metu pas tave būtų pilna vaisių, o po savaitės derliaus jau nebebūtų. Reikėtų auginti tokiais laiptais, kad visada turėtumei šviežių vaisių“, – kaip išvengti klaidų moko specialistas.

Reikia atkreipti dėmesį į daugelį dalykų

Docentas A. Amšiejus pabrėžia, kad renkantis sodinuką reikia žiūrėti ir į patį vaisių. Pasak jo, svarbiausia patikrinti ar sodinukas yra gyvas ir nesudžiūvęs, nes gali būti, kad jis seniai iškastas ir pervežtas jau ne į vieną prekybos vietą. Pašnekovas tikina, kad nereikia bijoti prašyti pardavėjo, jog jis pakirptų viršūnėlę, jeigu augalas gyvas, ji turi būti blizganti žalia, bet ne juoda ar ruda.

„Žmonės dabar renkasi pirkti ir spanguolių sodinukus, nors seniau net neįsivaizdavome kaip spanguolės gali augti kieme, o šiandien tai yra paprasta. Užtenka nusipirkti du kibirus rūgščios durpės, išsikloti plėvele ir galima pasisodinti krūmą kieme, taip šeimai uogų pilnai užteks. Svarbu yra jį laistyti, nes spanguolės mėgsta vandenį, gerai užaugęs krūmas užima tik vieną kvadratinį metrą sodo kampelyje“, – patarimus dalija jis.

Iki kada galima sodinti?

A. Amšiejus teigia, kad sodinukus galima sodinti iki pat beržo sužaliavimo. Anot jo, norint sužinoti tikslų laiką iki kada galima sodinti, reikėtų matuoti žemės temperatūrą. Jo teigimu, jeigu ji pakilo virš 10 laipsnių, tai sodinimas yra baigtas, nes šaknys tokioje temperatūroje neauga, tik leidžia lapus.

„Sodinukas apauga lapais, bet per vasarą neauga. Geriausia šaknų augimo temperatūra yra 6 laipsniai šilumos, beveik iki balandžio vidurio. Dabar yra pasakiškas laikas, nes naktimis dar pašąla. Sodinukai dabar įsišaknija ir vėliau išleidžia lapus, o jeigu pasodinai šiltoje dirvoje, po trijų dienų medelis apaugs lapais, bet šaknys neaugs.

Sodinant per anksti dirva gali būti labai drėgna, jeigu iškasus duobę ten stovi vanduo, tai sodinti tikrai per anksti. Lyginant su praėjusiais metais, šiemet sodinimas prasidėjo 10 dienų anksčiau. Pernai metais pradėjome sodinti kovo 24-ą dieną, o šiemet jau kovo 14-ą dieną”, – prisimena A. Amšiejus.

Populiarūs įvežtiniai augalai

Pasak sodininko, žmonės prisiklauso įvairiausių gandų ir tada bando rasti tuos augalus. Anot jo, šiemet įvežtinių augalų ieško labai daug žmonių, ypač hibridinių slyvų, nes jos mažai kirmija, yra nelepios šalčiui, kenkėjams ir nepūva.

Sodininkystėje vyrauja tendencijos, užeina banga agrastų, tada jo kaina siekia beveik medelio kainą, nors jis tik krūmas, kurio net skiepyti nereikia. Žmonės labai mėgo ir sodino lazdynus, graikiškus riešutus. Nėra tokių sodinukų, kurių kenkėjas negraužtų, nes jeigu kenkėjai negraužia, tada ir žmogus nevalgys tų vaisių. Žmonėms siūlome obelis, kurios neserga rauplėmis, anksčiau tai būdavo problema, nes neturėjome tokių veislių arba jų vaisiai būdavo neskanūs. Šiandien yra labai skanių veislių ir jos neserga”, – aiškina specialistas.

Mėnulio fazė sodinimui neturi įtakos

A. Amšiejus juokiasi, kad dažnai žmonės skambina ir klausia, ar mėnulio faze yra tinkama sodinimui. Jis juokaudamas atkerta, kad jeigu sodinama per pilnatį, tai tik dar geriau ir galima tai daryti naktį, nes bus šviesu. Pasak jo, sodinant sodinukus tikrai nereikėtų orientuotis į mėnulio fazę.

„Mūsų medelyne kartais sodinama net tris savaites ir tikrai nesivadovaujame mėnulio fazėmis, reikia sodinti, kol yra tinkama temperatūra ir žemė yra drėgna.

Sodinukus iki pačio sodinimo reikia laikyti taip, kad jie nesudžiūtų. Jeigu nusipirkote, bet negalite iš karto pasodinti, prikaskite žemėje ir paliekite. Po pasodinimo, nesvarbu, ar žemė drėgna, ar lyja, visada reikia ją palieti, kad iš duobės būtų išstumtas oras”, – pataria jis.

Sodinimo gylis yra skirtingas

A. Amšiejus pabrėžia ir tai, kad sodinant reikia atkreipti dėmesį, jog šaknys nesusiliestų, kad būtų pasodinama ne per giliai arba per sekliai. Jis aiškina, kad kaulavaisiams ar sėklavaisiams sodinimo gylis yra skirtingas. Anot jo, jeigu žmonės nori turėti aukštesnę obelį, ja reikėtų pasodinti šiek tiek giliau.

„Dėl atšilusio klimato ir anksčiau prasidėjusio sodinimo jokių papildomų pavojų ar kenkėjų antplūdžio tikėtis nereikėtų. Šie dalykai priklauso ne nuo oro ar sodinimo laiko, jeigu obuoliai labai skanūs, paprastai kenkėjai ir puola juos, o antaninių nenugraužia. Jeigu pavasarį yra sausra, medelį reiktų tris kartus pasilaistyti, pririšti prie pagaliuko, kad vėjas jo nesiūbuotų ir būtinai reikia jį pagenėti“, – pasakoja A. Amšiejus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)