„Ten, kur bitės nešė lipčių ir grikių nektarą, reikėjo dėti meduves ir rinkti medų. Kur medunešio nebuvo, jau reikėjo maitinti“, – sako A. Amšiejus ir pripažįsta, kad tų, kurie iki rugsėjo vidurio rinko medų, pavasarį gali laukti katastrofa.

Lipčiaus šeimoms palikti maistui negalima. Nerekomenduojamas ir grikių medus. Bėda ta, kad bitės, kurios turėjo perdirbti sirupą ir žūti, jau žuvo. Dabar pamaitinus žiemai ruošis sveikos ir stiprios bitės, turėjusios žiemoti, kurios nusilps, nes perdirbdamos cukrų jos stipriai nusidėvi.

„Jei taip nutiko, reikia duoti kuo tirštesnį sirupą ir ne mažiau, kaip 80 proc. invertą. Ruošiant sirupą patartina laikytis proporcijos 2 kg cukraus litrui vandens. Įprastomis sąlygomis proporcija 1,5 kg/l. To reikia, kad bitės kuo greičiau perdirbtų sirupą. Profesionalai, kurie prognozavo šią situaciją, galbūt dar spės. Mėgėjai, kurie neturi tinkamų maitintuvių, gali ištęsti maitinimą ir nusilpnins šeimas. Kita bėda – kol bitės nešė medų, negalėjome dėti vaistų. Erkėtumas didžiulis ir tai taip pat gali pražudyti dalį šeimų“, – dėsto A. Amšiejus ir tuo pačiu pabrėžia, kad labai daug priklauso nuo gamtos.

Jei bitės apsiskraidys vasarį, viskas bus gerai. Jei kovą, pavasarį sutiks silpnos šeimos.. Nors bitininkai regionuose, kur nebuvo medunešio, jau išiminėja vaistus, kitiems teks labai skubėti, kad dėl erkių nežūtų šeimos.


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)