„Dabar prasidėjo pirmosios šalnos, tačiau augalai dar auga, jie kaupia medžiagas žiemai. Kol lapai nenukritę, medis ar vaismedis gyvas ir jų persodinti negalima. Savaitgalį buvau mugėje ir kai kas prekiavo avietėmis, kurios buvo ką tik iškastos iš žemės. Stiebai buvo žali, nors sodinant jie turėtų būti bronziniais. Žalia žolė, pasodinta į žemę, per žiemą negyvena. Išimtis tik vazonuose užauginti medeliai ir vaismedžiai. Plikomis šaknimis medelius bus galima pradėti sodinti tik maždaug 5–10 spalio dienomis“, – dėlioja A. Amšiejus.

Jis sako, kad kol kas dirvoje dar nesibaigė sausra. Net laistant drėgmės trūko, nes augalas vandenį turi paimti ne tik iš dirvos, bet ir per lapus. Po pasodinimo dabar būtina supilti bent kibirą vandens. Jei tai šilauoges, reikės 5 ar 10 kibirų, nes jos sodinamos į sausas durpes, kurios turi likti be oro tarpo. Vien suminti be vandens jų nepavyks.

„Mūsų bėda, kad muges pradėjo rengti keistu laiku. Toks jausmas, kad jas tuoj pradės rengti rugpjūtį. Sodinti galima tik tuos augalus, kurie pasiruošę žiemai, kurių vegetacija sustojusi. Dabar jie kaip tik kaupia pačią geriausią energiją žiemai. Žmogus, kuris perka nekaltas, jis tiesiog nežino šių dalykų. Atsakingos tarnybos turėtų bausti medelynų, kurie parduota tokius augalus, savininkus, nes jie kenkia gamtai“, – dėlioja A. Amšiejus ir sako, kad jei toks augalas net peržiemos, jis nebus toks, koks pasodintas tinkamu metu.

Medelių sodinimo akcija Kėdainiuose

Nors augalai kaupiasi žiemai, tačiau tręšti jau nebegalima. Pagal klasikinę teoriją, medelių ir vaismedžių šaknys auga iki rugsėjo 20 d. Tada visi darbai su medeliu turi būti baigti, nors, tarkime, genėti galima rugpjūčio pabaigoje, rugsėjo pradžioje – patartina pašalinti vienmečius ūglius. Augalas dar spėja užgydyti žaizdas.

Šiais laikais yra labai ilgai tirpstančių trąšų, kurias rekomenduoja įvairūs gamintojai. Tačiau jos greičiau pateks į gruntinius vandenius nei sulauks pavasario ir atiteks augalui. Praktiškai tai kenkimas gamtai. Teisingas rudeninis tręšimas antroje rugpjūčio pusėje, tačiau jokiu būdu negalima naudoti azotinių trąšų, nes augalas pradės sparčiai augti ir nespės pasiruošti žiemai.

„Kol kas dar galima spėti nuveikti vieną gerą darbą – tai graužikų naikinimas. Vienas efektyviausių būdų sukrauti žolių krūvas, kurių apačioje lazda, su kuria galima lengvai patikrinti, ar nuodai paimti. Graužikai ieško kur prisiglausti, nes atšąla taip pavyks išsaugoti sodinukus ir bites“, – siūlo profesionalas.

A. Amšiejus sako, kad svarbiausia nuodus padėti taip, kad jų nepasiektų paukščiai ir naminiai gyvūnai – į drenažo vamzdelius, nupjautus vamzdžius. Pelės gyvena gana nedideliu arealu ir iš tolimesnių sodybų nauji graužikai neateis.

Sodininkas sako, kad reikia netgi mokėti skinti obuolius. Pavyzdžiui, jei norite valgyti skanius obuolius, nereikia jų skubėti nuskinti vienu metu. Geriau prie medelio prieiti keletą kartų ir skinti tik sunokusius. Tada žiemą jie bus skanūs. Neprinokę sandėlyje tinkamai neprinoks ir bus kartūs.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)