Aviliai išdėstyti daugiau nei dvidešimtyje skyrių.

„Ši žiema buvo lengva ir žuvo tik 2–3 proc. šeimų. Tai labai mažai. Maisto nepritrūko, nes nebuvo šalčių, erkės bičių nepražudė. Dabar laukiame, koks bus pavasaris. Jau pradedame maitinimą, nes bitės apsiskraidė. Iki tol jų maitinti negalima“, – aiškina Ramūnas.

Bitutės jau neša ir žiedadulkes – žydi lazdynai, alksniai, tačiau iki medunešio dar tolimas laikas.

Kadangi bitininkas orientuojasi į žieminį rapsą, kuris pradeda žydėti, priklausomai nuo oro, balandžio pabaigoje, arba gegužės pradžioje. Iki to laiko šeimos jau turi būti stiprios ir dėl to jas reikia užauginti kuo anksčiau. Visi aviliai papildomai apšiltinti, pridėtos šoninės kamšos, kad lizde būtų padidinta temperatūra. Tada bitės įsivaizduoja, kad lauke šilta ir laikas sparčiai auginti šeimą. Žiemai dadano aviliuose, kurių daugiausia ūkyje, paliekama tik viršutinė pagalvė. Šeimos jau turi perų.

Maitina medumi, ne kandi tešla.

„Jeigu bityno specializacija nėra žieminis rapsas, maitinti ir stiprinti šeimas neverta. Pavyzdžiui, tiems, kurių tikslas grikinis medus, dar per anksti maitinti šeimas“, – aiškina bitininkas ir tuo pačiu įvardina didžiausią riziką – jei staiga atšaltų iki keliolikos laipsnių žemiau nulio ir tokia temperatūra išsilaikytų kelias dienas ar savaitę, bitėms tektų grįžti į kamuolį ir jų gyvenimo ciklas sutriktų.

Ramūnas Ardavičius
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)