1. Puansetija

Puikus augalas papuošti namus kalėdinių švenčių laikotarpiu. Europoje ir Amerikoje puansetija tradiciškai tampa kalėdinio stalo puošmena arba naudojama šventinėms kompozicijoms.

Įdomu tai, kad dekoratyvinį efektą sukuria ne žiedeliai, kurie yra smulkučiai, pernelyg neišsiskiriantys, o ryškios pažiedės. Pažiedės būna ne tik raudonos – yra rūšių su kreminio, abrikosinio, geltono ir rožinio atspalvio pažiedėmis, jų būna ir dviejų atspalvių.

Ar įmanoma paskatinti puansetiją antrą kartą išleisti spalvotų pažiedžių?

Įmanoma, tik sudėtinga. Puansetija išleidžia žiedų ir pažiedžių tik tokiu atveju, jei rudenį 2 mėnesius augalas stovės šviesoje ne daugiau nei 10 valandų per dieną. Todėl likusias 14 valandų augalą pridengia dėže arba tamsiu audiniu.

2. Plokšenis

Plokštenis ir puansetija – lyg kalėdinė eglutė ir mandarinai, tai – esminiai kalėdinių švenčių dalykai.

Europoje plokštenis atsirado tik 19 a. pradžioje. Gėlininkai jį iš karto pamėgo, taigi gėlė sparčiai išpopuliarėjo. Plokštenis kilęs iš Pietų Amerikos ir žydi tenykštę vasarą, t. y. gruodį ir sausį.

Pirmieji plokšteniai žydėjo tik rožiniais žiedais. Vėliau buvo išvesti kaktusai su baltais, violetiniai ir oranžiniais žiedais. Ne taip seniai australų selekcininkai išvedė rūšį su geltonais žiedais.

Didelis plokštenių pliusas – kad jie gali augti ir kasmet žydėti apie 20 metų ar net ilgiau. Plokšteniai nereiklūs, juos lengva prižiūrėti.

3. Guzmanija

Guzmanijos žiedus centre supa blizgios pažiedės ir ilgi, žvilgūs lapai. Guzmanija žydi tik vieną kartą gyvenime, o parduodama žydinti. Ją veikiau galima traktuoti kaip ilgai stovinčią puokštę, o kaip kambarinį augalą.

Guzmanija gražiausiai atrodo kompozicijoje su kitais augalais.

4. Оrchidėjos

Prieš Kalėdas gėlių parduotuvėse pasirodo orchidėjos – falenopsiai, vandos, dendrobiai. Jei neseniai pradėjote auginti gėles, rinkitės falenopsį, pažengusiems tiks masdevalijos, dendrobiai, oncidijos ir kt. Vandos rūšies orchidėjas žiemą sunku auginti, verčiau atidėti jų pirkimą iki pavasario.

5. Meilenis

Meilenio žydėjimą galima pakoreguoti ir priderinti prie bet kokių datų – taip pat ir prie Kalėdų ir Naujųjų metų ar šeimos švenčių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)