Kai kurie dalykai, kuriuos darome savo darže, ne tik nepadeda augalams, bet jiems dar ir kenkia. Tad ko nereikėtų daryti darže?

Dažnai ir negausiai laistote

Nelaistykite augalų dažnai ir po truputį, įpraskite juos gan gausiai laistyti tada, kai žemė visiškai sausa. Dažnai laistant dirvos paviršius išdžiūva ir apsitraukia plutele, šaknys gauna mažiau maistinių medžiagų, dirvoje atsiranda grybelis ir augalai pradeda pūti. Nejaugi šito norite?

Reguliariai perkasate žemę

Jei jums atrodo, kad taip padedate augalams, deja, klystate – jūs jiems tik kenkiate. Taip, purendami dirvą jūs praturtinate ją deguonimi, aktyviai kovojate su piktžolėmis. Bet gilus dirvos perkasimas augalams labiau kenkia, nei padeda. Jei dirvožemis jūsų sklype smėlingas, neverta jo perkasti daugiau nei kartą per metus, o jei dirvožemis molingas, giliai perkasdami dirvą jūs iškeliate į paviršių priemolį, kuris neleidžia augalams gauti deguonies.

Sodinate peraugusius sodinukus

Nekantraudami kuo greičiau savo sklype užveisti visavertį sodą, galime įsigyti jau suaugusius, kokių 3-5 metų sodinukus. Šito daryti neverta vien jau dėl to, kad suaugę sodinukai serga daug dažniau, nei jauni. Sakoma, kad jie serga lygiai tiek metų, kiek jiems buvo, kai juos įsigijote.

Deginate pernykštę žolę

Deginti žolę savo sklype ne tik nenaudinga, bet ir pavojinga. Jūs sunaikinsite viršutinį dirvožemio sluoksnį (žus visi vabzdžiai, tarp jų ir naudingi, išnyks visa naudinga dirvos mikroflora), o blogiausiu atveju galite sukelti gaisrą.

Kaskart sodinate tas pačias daržoves į tas pačias lysves

Ignoruodami sėjomainą rizikuojate sulaukti mažesnio derliaus, be to, gali užpulti ligos bei kenkėjai. Kaitalioti kultūras sodo ir daržo lysvėse yra būtina, jei norite užauginti gausų ir kokybišką derlių.

Taip pat nesistenkite į vieną lysvę pasėti kuo daugiau sėklų – augalai negalės laisvai augti, trukdys vieni kitiems, jiems teks kovoti dėl maistinių medžiagų dirvožemyje ir saulės šviesos, jie užaugs silpni, derlius bus mažesnis.

Sodindami augalus laikykitės nurodymų ir netinginiaukite.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)