Jei norite gėlės dauginti rudenį, ruoštis reikės jau vasarą.

Tinkamu laiku, tinkamoje vietoje

Jei rožes sodinsite rudenį, iki pavasario šaknys turės pakankamai laiko išsivystyti. Turėdamas stiprias šaknis augalas gausiau žydės. Norėdami apsaugoti naują rožę nuo šalčio, antžeminę dalį pridenkite šiaudų sluoksniu.

Kita vertus, pavasarį pasodintos rožės atsparesnės nei sodintos rudenį, tačiau kol suleis šaknis, jas reikės daug dažniau laistyti.

Sodindami rožes į nuolatinę vietą, nepamirškite, jog šie augalai mėgsta saulę ir negali pakęsti šlapios įmirkusios žemės. Jei sode žemė sunki, pasirūpinkite drenažu. Taip pat venkite vietų prie sienų ar tvorų – statiniai gali trukdyti lietaus vandeniui patekti ant augalų.

Dauginimas panaudojant bulvę

Iškaskite duobelę ir į ją įberkite smėlio. Paimkite nenuvytusį rožės stiebą (gali būti 7,5-10 cm ilgio) su trimis pažastimis ir apkarpykite lapelius. Didelėje žalioje bulvėje padarykite skylutę, į kurią maždaug iki vidurio turėsite įsmeigti stiebą. Stiebas turėtų laikytis tvirtai, todėl skylės labai neplatinkite. Tuomet bulvę (su įsmeigtu stiebu) sodinkite į duobelę ir užpilkite žemėmis. Gausiai palaistykite. Nupjovus plastikinio butelio dugną apgaubkite pasodintą stiebelį tokiu „šiltnamiu“. Jei laistysite reguliariai ir rožei pakaks šviesos, netrukus pradės leisti lapelius.

Žemę aplink įsišaknijusius, jau lapelius auginančius auginius purenkite, kad šaknis pasiektų visos reikalingos medžiagos ir oras. Pirmaisiais metais neleiskite žydėti, kad auginys sustiprėtų.

Dauginimas nuo senojo krūmo

Pavasarį išsirinkite netoli žemės esantį sveiką rožės stiebą. Prilenkite horizontaliai jį prie žemės. Toje vietoje, kur stiebas liečiasi prie žemės, pašalinkite lapus ir netoli viršūnės apatinėje dalyje atsargiai įpjaukite žievę. Ant stiebo užberkite keletą centimetrų žemės, palikdami atvirą viršūnę. Vielos smeigtuku stiebą įtvirtinkite ir laistykite. Rudenį patikrinkite, ar jis įsišaknijo. Jei pavyko, naują rožę žirklėmis atskirkite nuo motininio augalo ir pasodinkite.

Nepamirškite, jog norėdami užsiauginti tvirtą ir vešlų augalą, pirmaisiais metais rožei geriau neleiskite žydėti.

Dauginimas nuo sumedėjusių augalų

Rugsėjį išsirinkite sveiką, dar žalią jau sumedėjusį stiebą. Atkirpkite 20 centimetrų ilgio fragmentą, kirpdami virš akutės stiebo viršuje ir žemiau jos stiebo apačioje. Tada pašalinkite apatinius lapus.

Į 3 litrų talpos vazoną pripilkite rupaus smėlio ir dirvožemio mišinio (santykiu 2:1). Auginius iki pusės susmeikite į mišinį, viršutines akutes atsukę į išorę. Vazoną pastatykite pavėsingoje sodo vietoje ir visą rudenį gerai laistykite, kad mišinys būtų drėgnas.

Jei sodinate keletą skirtingų veislių auginių, darykite tai skirtinguose vazonuose ir įsmeikite etiketes, kad atskirti būtų paprasčiau.

Žiemai vazoną su auginiu įkaskite į sode iškastą griovelį arba perneškite į saulėtą ir neįšąlančią vietą.

Pavasarį vazoną atkaskite, palaistykite, o įsišaknijusį auginį į jam skirtą vietą persodinkite balandžio mėnesį.

Dauginimas naudojant kviečio grūdą

Išsirinkę patinkančią rožę, nukirpkite intensyviai augantį, dar nesumedėjusį stiebą (be pumpurų). Peiliu pašalinkite apatinius lapus, palikdami nedidelius lapkočių fragmentus. Stiebo apatinėje dalyje skersai įpjaukite peiliu ir į pjūvį įsprauskite kviečio grūdą – natūralų šaknijimosi stimuliatorių. Nakčiai stiebą pamerkite į stiklinę vandens, vėliau pasodinkite į vazoną su rupaus smėlio ir dirvožemio mišiniu lygiomis dalimis.

Smėlio dalį mišinyje galite pakeisti perlitu. Šis pagreitins augimą, pagerins šaknų sistemos išsivystymą, yra atsparus mikroorganizmų veiklai, todėl labai tiks šiam jautriam procesui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)