Vis dėlto yra keletas darbų, kuriuos ir rudenį privalo atlikti kiekvienas sodininkas, rašo portalas DELFI.lv. Jei juos nudirbsite, kitąmet sodas džiugins dar labiau nei dabar.

1. Patręškite kompostu. Komposto sluoksnis tikrai gali tik dengti dirvą – jos sukasti visai nebūtina: pavasario lietūs ir šalnos kuo puikiausiai pasirūpins, kad į žemę įsigertų visos naudingosios medžiagos.

2. Surinkite saulėgrąžų ir kitas sėklas. Dalį jų galėsite panaudoti kitų metų pavasarį, o kai kurias galima pasėti dar šiemet.

3. Iškuopkite inkilus. Paukščiai gerokai paplušėjo vasarą, rinkdami įvairius kenkėjus, taigi, pasirūpinkite, kad po metų jie grįžtų ir vėl įsikurtų šalia.

4. Surinkite viską, kas liko nuėmus derlių, taip pat nupjaukite nužydėjusias gėles (dalį galima palikti paukščiams). Kad rudenį sodas atrodytų tvarkingas, pasistenkite apvalyti jį nuo sudžiūvusių augalų.

5. Išvalykite šiltlysves ir paruoškite jas žiemai. Padarykite tai dabar, nes po pirmųjų šalnų šis darbas atrodys dar mažiau patrauklus.

6. Pasirūpinkite kūdra arba tvenkiniu. Pasiruoškite išjungti siurblius (jei tokių yra), taip pat patikrinkite, ar tinkamai funkcionuoja vandeniui užšalti neleidžianti įranga (taip pat jei tokia yra). Nepamirškite uždengti tvenkinio tinklu, kad vėliau būtų paprasčiau surikti nukritusius lapus.

7. Užtikrinkite tinkamą dirvos palei krūmus ir medžius drėgmės lygį. Tai būtina daryti iki pirmųjų šalnų. Jei rudenį beveik nelyja, ir toliau laistykite žemę, ypač prie jaunų, šiais metais pasodintų augalų.

8. Apkarpykite krūmus, ypač daug dėmesio skirdami ligų pažeistiems augalams. Liaunas vyteles galima kompostuoti.

9. Nuvalykite ir sutepkite visą sodo inventorių bei sudėkite jį į atskirą, saugoti per žiemą skirtą vietą.

10. Genėjimo ir apkarpymo darbus būtina atlikti iki pirmųjų didesnių šalnų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)