Tačiau vien tik išbėrus juos ant žemės naudos bus nedaug. Atvirkščiai, galima sulaukti bėdų.

Apie tai, kaip teisingai tręšti pelenais ir kiaušinių lukštais pasakoja profesionali agronomė Vilija Juškevičiene. Plačiau video reportaže.

Pelenais rekomenduojama tręšti, tačiau kai jų supilama per daug, dirva tampa pernelyg šarminga. Barstyti reikia atsargiai. Pusė kilogramo pelenų kvadratiniame metre dirvos didžiausias galima riba. Tačiau čia kalbama apie daržą lauke.

Norint teisingai patręšti ir nesugadinti dirbos, pavyzdžiui, šiltnamyje, reikia juos didėti į vandens kibirą ir įpilt stiklinę acto. Taip tirpalas „užgesinamas“. Tai kalba apie šiltnamius, kur plotas ir erdvė riboti.

Kitas įdomus mūsų daržininkų pomėgis – į dirvą berti kiaušinių lukštus. Pasak agronomės, tai naudos duoda nedaug, nes tokioje formoje kalcio augalai neįsisavina ir jis į dirvožemį pateks tik po 5-6 metų. Tačiau yra kelias, kaip tai padaryti teisingai ir naudingai. Pagelbės tas pats actas.

Agronomė sako, kad juos tirpina acte. Į stiklainį įpila pusę litro acto ir ten meta lukštus. Dedama tol, kol lukštai nustoja tirpti. Kalcis ištirpsta ir augalai jį pasiima tiesiogiai. Stiklinė šio tirpalo į kibirą vandens ir liejama litras atskiesto tirpalo vienam augalui. Po įvykusios reakcijos actas nenudegins daigų.

„Man buvo įdomu paragauti, koks tirpalas. Jokios rūgšties nebuvo, tirpalas buvo kartus“, – sako V. Juškevičiene.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)