Cheminės priemonės ir eteriniai aliejai nėra vienintelis kelias priversti vabzdžius aplenkti nuosavą sodą. Atbaidomąją funkciją gali atlikit ir kai kurie augalai, skleidžiantys stiprų, vabzdžiams nepriimtiną aromatą. Pavyzdžiui, krapai, kanapės, kalendros ir pomidorai atgraso kopūstinius baltukus, bitkrėslių ir krienų kvapo nemėgsta kolorado vabalai, ramunėlių, česnakų, burbulių ir kraujažolių negali pakęsti musės, o diemedžių, mėtų, šievamedžių, gelsvių, česnako ir šunlielių aromatą sunkia perneša sraigės.

Toliau – net 19 augalų, gana sėkmingai išvejančių iš sodo muses bei uodus, kurie tampa tikru galvos skausmu, kai ilgais vasaros vakarais norisi kuo ilgiau pabūti lauke.

Bazilikas (Ocimum). Tai vienmetis augalas, išsiskiriantis intensyviu aromatu, kiek primenančiu tulpių arba muskatų riešutų kvapą. Bazilikų lapai puikiai atlieka dekoratyvinį vaidmenį. Priklausomai nuo veislės, jie gali būti tamsiai žali arba violetiniai. Bazilikų aromatas atbaido muses ir uodus. Tradiciškai bazilikai sėjami greta pomidorų.

Bitkrėslė (Tanacetum). Tai daugiametis, geltonais žiedeliais pražystantis augalas. Bitkrėslių stiebai, lapai ir žiedai išskiria eterinį aliejų, kurio kvapas panašus į balzamo. Jo ypač nemėgsta uodai ir musės.

Reti augalai

Melisa (Melissa). Tai daugiametis prieskoninis augalas, skleidžiantis citrinos kvapą primenantį aromatą. Melisų lapuose esantys eteriniai aliejai geraniolis ir citralis veiksmingai atbaido uodus.

Skaistenis (Tanacetum). Šiame augale yra piretrino, o jis paprastai naudojamas kaip priemonė nuo musių ir uodų. Skaistenių dažnai pasodinama tarp rožių krūmų, kad jų nepultų amarai.

Diemedis (Artemisia abrotanum). Tai daugiametis iki metro išaugantis besišakojantis augalas sidabriško arba pilkšvo atspalvio žaliais lapais, žydintis gelsvai žalsvais žiedais. Specifinis aitrokas diemedžių lapų aromatas veiksmingai atbaido muses, blusas ir blakes. Kad namuose nesiveistų vabzdžiai, diemedžio lapų galima paskleisti kambaryje ant grindų, o kad kenkėjai nepultų svogūnų, morkų, kopūstų ir burokų lysvių, lapų galima paberti tarplysviuose.

Baltasis diktonas (Dictamnus albus). Tai daugiametis dekoratyvinis augalas, dėl turimų savybių naudojamas net medicinoje. Diktonas žydi baltais arba rausvais žiedais, išsiskleidžiančiais aukštomis stačiomis kekėmis. Diktono lapai išskiria intensyvaus kvapo eterinius aliejus. Jų aromatas artimas citrinoms ir rūtoms. Minėtina, kad diktono lapai gali nudeginti odą, taip pat svarbu atminti, jog, nepaisant akivaizdžių pranašumų, vienas iš kurių – efektyvus vabzdžių atbaidymas, visos augalo dalys yra nuodingos.

Juozažolė (Hyssopus). Tai daugiametis visžalis vaistinis augalas. Juozažolės žiedai dažniausiai mėlyni, bet kartais pasitaiko ir rausvų arba baltų. Augalo sudėtyje yra pineno, cineolo ir kamfeno, atbaidančių muses ir uodus.

Levanda (Lavandula). Tai daugiametis visžalis aromatingas augalas, dažniausiai auginamas dėl dekoratyvios išvaizdos. Visose levandų dalyse yra eterinių aliejų, flavanoidų, kumarino, taninų ir aromatinių medžiagų. Stiprus levandų kvapas atgraso muses ir kandis. Specialistai levandas rekomenduoja sodinti tarp rožių, kad atbaidytų amarus ir skruzdėles.

Gelsvė (Levisticum). Tai daugiametis gydomaisiais tikslais naudojamas aromatingas augalas. Gelsvių stiebuose ir lapuose esantis eterinis aliejus išsiskiria stipriu kvapu, kiek primenančius saliero aromatą. Gelsvės dažnai auginamos klombose ir gėlynuose, kad atbaidytų uodus. Tarp pirštų sutrintų gelsvių lapų sultimis galima pasitepti ir odą.

Katžolė (Nepeta). Tai daugiametė žolė, pasitarnaujanti dėl gydomųjų ir aromatinių savybių. Katžolės žydi mėlynai. Jų lapuose yra tam tikrų eterinių aliejų, kuriems būdingas stiprokas citrinų kvapas ir antimikrobinis bei insekticidinis poveikis. Katžolių galima pasėti šalia kitų aromatingų žalumynų arba prie namo augančių daugiamečių augalų. Šios žolės veiksmingai atbaido uodus.

Medetka (Calendula). Tai vienmetis vaistinis augalas, pasižymintis stipriu kvapu, kurio nemėgsta amarai.

Žydi meškiniai česnakai

Česnakas (Allium). Česnakų galima pastebėti pasodintų tarp braškių. Taip elgiamasi norint apsaugoti braškes nuo žemuoginių erkių. Česnakų galima pasodinti ir prie rožių, nes jie veiksmingai atbaido amarus.

Kvapioji pelargonija (Pelargonium graveolens). Tai ypač populiari gėlė, kartais naudojama liaudies medicinoje. Šios pelargonijos žiedai smulkūs, baltos, violetinės arba rausvos spalvos. Visų kvapiųjų pelargonijų grupės atstovų lapai padengti pūkeliais, kuriuose kaupiasi eteriniai aliejai, suteikiantys augalams specifinį kvapą – citrinų, rožių, alyvų, migdolų, šalavijų arba dar intensyvesnį, pavyzdžiui, fenolio. Patrynus pelargonijos lapą tarp pirštų, aromatas tampa dar intensyvesnis. Smulkintų pelargonijų lapų dažnai paberiama tarp kardelių gumbasvogūnių, kad jų nepultų tripsai. Daugelis šios rūšies pelargonijų sėkmingai atbaido uodus.

Petražolė (Petroselinum). Tai dvimetis aromatingas augalas, kuriame gausu vitaminų, ypač C. Susmulkinti petražolių lapeliai paskleidžia stiprų aromatą, kuris atbaido skruzdėles. Petražolių rekomenduojama pasėti šalia pomidorų.

Serentis (Tagetes). Šios gėlės atbaido amarus, augalų šaknis atakuojančius nematodus ir graužikus. Serenčių galima pasėti šalia jaunų vaismedžių: tada į jų šaknis ir žievę nesikėsins kenkėjai. Serenčiai gali augti ir prie aromatingų žalumynų: tada jie bus apsaugoti nuo kenkėjų. Serenčių lapus ir žiedus dažnai nuėda sraigės, bet plonalapių veislių jos neliečia.

Mėta (Mentha). Tai daugiametis aromatingas augalas, turintis gaivų skonį ir raminamąjį poveikį. Už šaldantį efektą atsakingas mentolis – vienas iš mėtose esančių eterinių aliejų, intensyviausiai besireiškiantis, kai augalas žydi. Vienų veislių mėtos kvepia gana saikingai, kitų – stipriau, aitriau. Eterinis aliejus pradeda gamintis dar pačioje vegetacinio laikotarpio pradžioje, o maksimali jo koncentracija susitelkia viršutiniuose mėtų lapuose ir žiedynuose. Susmulkinti mėtų lapai puikiai atbaido uodus ir skruzdėles.

Juoduogis šievamedis (Sambucus nigra). Tai iki 5 metrų išaugantis medis, kurio uogos naudojamos medicinoje. Visos augalo dalys skleidžia gana stiprų aromatą. Šievamedžio lapai nuodingi. Obelis, slyvas ir rožes jo kvapas apsaugo nuo lapsukių (drugiai) ir pjūklelių (vabzdžiai). Sulaužytų medžio šakų su lapais galima prikaišioti į kurmių urvus, kad šie kenkėjai nedarkytų gėlynų ir vejos. Šievamedžių lapų antpilas laikomas natūraliu insekticidu.

Rozmarinas (Rosmarinus). Tai daugiamečiai aromatingi mūsų žiemų šalčių, deja, neištveriantys augalai. Rudenį jie iškasami, persodinami į vazonus ir pernešami į patalpą. Į lauką rozmarinus galima sugrąžinti tiktai po paskutinių šalnų. Stiprus rozmarinų aromatas, kaip ir čiobrelių kvapas, atbaido uodus ir muses.

Žalioji rūta (Ruta graveolens). Tai daugiametis augalas, skleidžiantis labai specifinį flavanoidų sukuriamą aromatą. Stiprus rūtų kvapas gali apginti kultūrinius augalus nuo spragių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją