Iš karto įspėjame, kad atsakomybės už šiuos patarimus neprisiimame ir ar griebtis tokių priemonių kiekvieno daržininko reikalas.

Liaudiškos priemonės

Imame 10 litrų vandens 2 geras saujas paprastos druskos, išmaišome ir palaistome. Po šios procedūros neliks jokių parazitų ir svogūnai sustiprės, taps tamsiai žaliais, vos ne mėlynais. Taip rašo vienas iš patariančiųjų.

Tik druska. Irgi dedu du didelius šaukštus į 10 litrų vandens. Barsčiau svogūnus druska, viskas gerai. Reikia tik padruskinti. Jei bersit storai, išdegs. Čia kito daržininko patirtis.

Kiekvienais metais laistau su druska svogūnus, česnakus. Tai darau kai pradeda geltonuoti viršūnėlės. Burokėliams labai patinka pasūdytas vandenukas, o iki kitų metų, turbūt, išsiplauna iš dirvožemio, niekam dar nepakenkė. Čia dar vieno žmogaus patirtis.

Gelsta svogūnų laiškai

Svogūnų laiškų galiukai gelsta ne dėl trąšų stygiaus, o dėl svogūninių musių lervų veiklos. Šie kenkėjai gausiausiai skraidė ir dėjo kiaušinius alyvoms žydint. Mūsų krašte būna dvi svogūninių musių generacijos, tačiau antroji padaro mažiau žalos, nes svogūnai jau būna užaugę.

Svogūninių musių lervos daugiausia gadina iš sėklų ir sėjinukų auginamus svogūnus. Kenkia ir česnakams, porams, kitiems svogūniniams augalams: pragraužia jaunų ropelių dugną, ir augalai sunyksta. Lervų apnikti jie lengvai išsirauna iš dirvos. Vos vienam augalui žuvus, lervos ropoja prie kito.

Kokių priemonių imtis:

• gelstančius svogūnus bent du kartus (kas 5–7 dienos) palaistyti karštu (50 laipsnių) medžio pelenų šarmu (1 kg pelenų/10 l vandens);

• kad musės nedėtų kiaušinių svogūnuose, jų skraidymo periodu lysvę 1–2 kartus apdulkinti tabako ir kalkių mišiniu (1:1) po 10 g/kv. m;

• svogūnus palaistyti druskos sūrymu (200 g/10 l vandens) arba terpentino tirpalu (3 šaukštai terpentino/10 l vandens).

Vengiant nuplikyti lapus, pasirinkta priemone pirmą kartą laistoma, kai svogūnų lapai ne mažesni kaip 5 cm, po 20 parų – dar kartą. Nudžiūvę augalai išraunami ir sunaikinami. Nuėmus derlių, sunaikinami visi augalai, kuriuose yra svogūninių musių lervų.

Norint apsaugoti svogūnus nuo musių, dirvos nepatartina tręšti šviežiu mėšlu, svogūninių augalų neauginti šalia mėšlo krūvų.

Užuovėjoje svogūnų laiškus dažnai apninka netikroji miltligė. Mažiau nukenčia, kai greta pasėti juodieji ridikai. Pasodintus svogūnus vertėtų mulčiuoti durpėmis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)