Kartojame jau anksčiau skelbtą tekstą apie šių uogų sodinimą ir priežiūrą.

Rudenį braškes stenkitės pasodinti iki rugsėjo antros pusės. Vėliau pasodinti augalai iki žiemos nespėja pakankamai gerai įsišaknyti, todėl jei iki šio laikotarpio braškių nepasodinote, atidėkite tai pavasariui.

Kaip pasiruošti

Daigus rinkitės tik iš sveikų, neužkrėstų, erkių, nematodų ar vytulių nepažeistų augalų. Sodinamas daigas turi turėti sveiką šerdelę bei gerą šaknų sistemą, o šaknys būti bent 5-7 cm ilgio. Kuo storesnis daigas, tuo geriau jis bus išsivystęs ir tuo daugiau maisto medžiagų bus sukaupęs.

Daigus kaskite ir sodinkite drėgnu, lietingu oru. Jei sodinti pradėjote sausą, vėjuotą ar saulėtą dieną, drėkinkite juos ir saugokite nuo tiesioginių saulės spindulių. Jaunos šaknys dar gana gležnos, labai greitai džiūsta, todėl pasodintos apdžiūvusios gali ir neprigyti. Jei dienos karštos, sodinkite daigus vakare, pašalinus visus didesnius lapus.

Patariama braškes sodinti paaukštintoje lysvėje. Šie augalai nemėgsta sunkios ir drėgnos žemės, todėl ruošdami vietą sodinimui, stenkitės prie šaknų pripilti vandeniui laidaus dirvožemio. Braškės gana jautrios pašaknio ligoms, o susikaupęs vanduo sudaro geras sąlygas grybelinėms ligoms plisti, gali prasidėti puviniai ir t.t.

Sodinimas

Jei augalus sodinsite dviem eilutėmis, paruoškite maždaug 20 cm aukščio ir 1 m pločio lysvę. Tarpai tarp braškių kerų turi būti apie 40-50 cm, o atstumas tarp eilių - ne mažesnis kaip 70 cm.

Prieš sodindami daigus arba tuoj pasodinus, žemę palaistykite, o kad drėgmė neišgaruotų ir daigas geriau prigytų, pamulčiuokite durpėmis. Daigo šaknis patrumpinkite, visas pažeistas nukirpkite - sodinamų augalų šaknys turėtų būti ne ilgesnės kaip 15 cm. Į sodinimo duobutę įberkite komposto, iš kurio suformuokite kauburėlį.

Sodinimo duobutė turėtų būti apie 20 cm gylio – joje turi laisvai tilpti neužlenktos augalo šaknys.

Norėdami išlaikyti kuo daugiau žemių apie šaknis, nedelsdami sodinkite į naują vietą. Patikrinkite, ar šaknies kaklelis nėra per giliai (jis turi laikytis virš žemės paviršiaus), ir gausiai palaistykite.

Braškių dauginimas ūgliais

Jei norite išlaikyti savo turimą braškių veislę, tačiau atnaujinti daigus, rudenį, kai tik nuo braškių ataugantys šoniniai ūgliai įsišaknija, geriausius iš jų galite sodinti į norimą vietą. Kastuvėliu iškaskite numatytus auginti naujus augalus, o nuo motininio augalo atskirkite ūglį žirklėmis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją