Skelbiame anksčiau jau publikuoktą tesktą, apie tai, kiek ir kokių lysvių reikia šiltnamyje.

Galimi įvairūs variantai:

2 ir 2,5 m pločio šiltnamis

Lysvių plotis tiesiogiai susijęs su takelio pločiu. Anksčiau šiltnamiuose nedarydavo takų – pastatydavo šiltnamį, į jį priveždavo komposto, suvarpydavo, per vidurį išmindavo takelį, o šonuose sodindavo daržoves. Toks variantas nepatogus – palaisčius neįmanoma praeiti, šiltnamyje visada nešvaru, bet vėsiau negu šiltnamyje su pakeltomis lysvėmis.

Takelius geriausia padaryti iš plytelių. Tokie takeliai ilgaamžiai, visada švarūs, jais patogu vaikščioti. Standartinis šaligatvių plytelių dydis – 40х40х5 cm. Tokias plyteles galima naudoti, bet 2 m pločio šiltnamyje geriau padaryti platesnius takelius – 60 cm (kad ant takelio pastatę kėdutę nuo jos galėtumėte pasiekti du trečdalius lysvės) ar bent 50 cm.

Tokiu atveju lysvių plotis 2 m pločio šiltnamyje (iš 200 atimti 50, gautą sumą padalinti perpus) bus dvi lysvės po 70 cm.

2,5 m pločio šiltnamyje – platesnės, po 100 ar po 95 cm pločio.

Nuravėti 95–100 cm pločio lysves, turint priėjimą tik iš vienos pusės, sunku, tačiau 2,5 m pločio šiltnamyje praktiškai neįmanoma sutalpinti trijų lysvių.

3 m pločio šiltnamis

3 m pločio šiltnamyje patartina daryti tris lysves, o tarp jų – du 40 cm pločio takelius.

Lysvių aukštis šiltnamiuose

Lysves dar 10–30 cm aukščio. Kuo lysvės aukštesnės, tuo dažniau reikia laistyti, bet augalams bus šilta rudenį. Be to, ant aukštų lysvių rudenį lengviau užberti lapų ir pan., kad būtų šilta pavasariniams augalams.

Lysvėms paremti naudojamos lentos, metaliniai lakštai, bordiūro akmenys ir pan.

3 m pločio ir 3 m ilgio šiltnamis

6 m ilgio šiltnamyje galimas įdomesnis ir funkcionalesnis planavimas: iš vienos pusės per šiltnamio plotį padarykite 40 cm pločio takelį iš 4 plytelių, kuris pereitų į takelius išilgai šiltnamio. Iš kitos pusės padarykite 2 plytelių pločio takelį, kuris eitų skersai šiltnamio.

Tada turėsite 0,8 ir 3 m naudingą plotą šiltnamyje (galimi ir šiek tiek kitokie variantai, jų daug).

Šiame plote galėsite:

-pastatyti statines su vandeniu (šaltesniu oru turėsite šilto vandens augalams laistyti).

-pasidėti įrankius,

-pastatyti lentynas daigams ir retiems augalams.

O koks lysvių plotis naudingiausias augalams?

Iš tiesų augalams geriau, kai lysvės siauresnės. Tai užtikrina geresnį vėdinimąsi, mažina ligų ir kenkėjų kiekį šiltnamyje. Beje, karštą vasarą geriausias derlius gaunamas iš vidurinės lysvės, kuri vėdinasi iš abiejų pusių ir yra arčiausiai durų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją