Rugsėjo pradžioje dekoratyviajam sodui ypatingos priežiūros nereikia, svarbiausia – pasiruošti kitiems metams. Pagalvokite, kaip paruošti daugiamečius augalus žiemai, rugsėjis – tinkamiausias metas tai padaryti, rašo Delfi Dom Sad.

Dienos trumpėja, orai vėsta, nustoja augti nauji ūgliai, augalai patys ima ruoštis žiemai, o jūs galite jiems padėti. Patręškite (ypač fosforo ir kalio trąšomis) – trąšos sustiprins šaknų sistemą, skatins susiformuoti žiedų pumpurus.

Piktžolės, kenkėjai irgi rengiasi žiemai – jūsų užduotis pasunkinti jiems šį pasiruošimą. Jeigu rugsėjis sausas, saulėtas, augalus reikia toliau laistyti, drėgmės jiems reikia ne mažiau, nei augimo periodu.

Veją irgi reikia patręšti fosforo trąšomis, netgi galima nupjauti žolę, tik nenuskuskite iki pat žemės.

Iki šiol tebežydinčioms vienmetėms gėlėms būtina išskirtinė priežiūra. Daugiametes pats laikas nupjauti ir paruošti žiemai. Jei planavote pasodinti dvimečių svogūninių gėlių, kaip antai, krokų ar narcizų, dabar pats laikas tai padaryti.

Jeigu per vasarą daugiamečiai augalai stipriai išsikerojo, rugsėjį juos praretinkite ir išsodinkite. Antroje rugsėjo pusėje sodinami dekoratyviniai krūmai ir spygliuočiai. Galima persodinti ir senas rožes, kurios nebepatinka arba nebetelpa senoje vietoje.

Rugsėjis – tinkamas metas sodinti. Šiuo metu pati gamta padeda žmonėms – daugėja apsiniaukusių dienų, palankių sodinimui, o žemė – dar šilta.

Kriaušės

Vaismedžių sodas

Rugsėjį nuskinkite obuolius, kriaušes, nurinkite gervuoges, avietes. Didžioji dalis vaismedžių jau nužydėjo, subrandino vaisius, vadinasi, metas ruošti juos žiemai.

Rugsėjį sodinamo braškės. Kuo ruduo sausesnis, šiltesnis, tuo didesnė tikimybė, kad kitais metais bus gausus derlius. Jei nuo rugsėjo vidurio prapliumpa lietus, atvėsta, uogų gausos tikėkitės tik po metų.

Antroji rugsėjo pusė – tinkamiausias laikas sodinti juoduosius ir raudonuosius serbentus, agrastus, obelis ir kriaušes. O vyšnių ir slyvų medeliai sodinami pavasarį.

Rugsėjį vaismedžiams reikalinga išskirtinė priežiūra, daugiau dėmesio. Juk kuo ilgiau išliks sveiki lapai, tuo sėkmingiau vaismedžiai peržiemos. Toliau laistykite, tręškite vaismedžius, kovokite su kenkėjais, nuravėkite piktžoles.

Reikia laiku nurinkti derlių – nelaukite, kol obuoliai ir kriaušės patys nukris. Kuo anksčiau nuskinsite derlių, tuo daugiau laiko vaismedžiai turės pasirengti žiemai.

Daržas

Rugsėjį daržas toliau tuštėja – svogūnai, žirniai, pupelės jau nurinkti. Pomidorai, agurkai, cukinijos – beveik nurinkti. Atsiminkite, kad iki pirmų šalnų reikia nurinkti ne tik visus ankštinius, bet ir moliūgus.

Likus kelioms savaitėms iki bulvių kasimo, reikia nupjauti bulvienojus. Iškastas bulves reikia gerai išdžiovinti, o paskui laikyti sausoje, vėsioje vietoje – temperatūra turi būti ne daugiau nei 6 laipsniai šilumos.

Darbas darže

Rugsėjį nukasamos morkos, burokėliai – pageidautina iki šalnų. Burokėliai laikomi su šaknimis, o morkas geriausia sudėti kartu su kopūstais. Svarbiausia, kad šalia šakniagumbių nebūtų obuolių – jie skatina šaknų puvinį.

Kopūstus reikia nupjauti rugsėjo pabaigoje.

Nurinkus derlių, rugsėjo pabaigoje sodinami sideratai – augalai, kurie sodinami, siekiant pagerinti dirvožemio struktūrą, praturtinti žemę azotu ir pristabdyti piktžolių augimą. Labiausiai minėtiems tikslams tinka avižos, dobilai, žirniai, pupelės.

Patalpos, šiltnamiai

Rugsėjo pradžioje šiltnamiuose dar skinami agurkai, pomidorai ir baklažanai, o antroje mėnesio pusėje laikas išrauti visus augalų likučius.

Į verandas ir žiemos sodus keliauja vasarinės daugiametės gėlės – balzamininiai, pelargonijos. Begonijas palaipsniui nustokite laistyti, kol jos ims vysti. Begonijų kelmelius reikia laikyti gerai vėdinamoje patalpoje iki kitų metų kovo.

Pats metas sodinti į vazonėlius mažus svogūninius augalus – hiacintus ir kt. Juos laikykite ne aukštesnėje nei 9 laipsnių temperatūroje, žemės pastoviai turi būti drėgna.

Nurinkite vaistinius augalus, išrūšiuokite – kurie bus skirti pirčiai, kurie vaistažolių arbatoms ir pan.

Nepamirškite, kad rugsėjis – puikus metas būti lauke. Darbuokite darže, džiaukitės bobų vasara, šiltomis dienomis. Liaudies išmintis sako – jei rugsėjo pradžia sausa ir saulėta, toks bus visas ruduo, o žiema – vėlyva.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)