Kietaviškių miestelyje įsikūrusi įmonė kasmet ilgina tiek pomidorų, tiek trumpavaisių agurkų sezoną. Jau du metus iš eilės, trumpavaisius agurkus pirkėjams tiekė kartu su pavasario pradžia, o šiemet pomidorus nuskynė kaip niekad anksti – net sausio 15 dieną, rašoma pranešime.

Sėjo lapkritį

„Kai 2017 metais modernizavome šiltnamius, agurkus bei salotas pradėjome auginti ištisus metus. Išmanaus apšvietimo dėka, auginame ne tik minėtas daržoves, tačiau jau antrus metus iš eilės ankstiname ir pomidorų sezoną. Mažylių pomidorų daigai, kurie pasodinami dar lapkričio mėnesį, šiemet, kaip niekad anksti – sausio 15 jau davė pirmuosius vaisius.“ – sako „Kietaviškių gausa“ vadovas Mindaugas Pupienis.

Daržovių augintojai prognozuoja, kad šiemet pavasarį pasitiksime gausiu lietuviškų daržovių derliumi. „Taip anksti pradėję skinti pomidorus, per visas svarbiausias pavasario šventes, jau galėsime džiaugtis absoliučiai visomis, Lietuvoje auginamomis bei pietų Europos šalyse pamėgtomis rūšimis. Tam kad Lietuvoje užaugintume pirmuosius pomidorus taip anksti, mums padeda profesionali agronomų komanda ir dirbtinis apšvietimas – šviesos kultūra. Tikimės, kad laikui bėgant, modernėjant technologijoms, galėsime džiaugtis pirmaisiais pomidorais jau ir ant Kalėdų stalo“. – džiaugėsi „Kietaviškių gausa“ verslo ir plėtros vadovas Karolis Montvila.

Kaip pavyksta užauginti daržoves žiemą

Šiltnamių modernizacijos projektas atvėrė galimybes auginti daržoves ištisus metus. Taip yra todėl, kad kompiuteriu valdoma šviesos ir mikroklimato palaikymo sistema augalams sukuria tokias pačias sąlygas kaip ir vidutinė vasaros diena. Augalai apie septyniolika valandų per parą praleidžia šviesoje, o šiluma taip pat reguliuojama automatiškai, prisitaikant prie augalų poreikių. Tai leidžia daržoves auginti tokiais pačiais tempais, kaip ir vasarą. Net ir lauke esant didžiausiam speigui. – pasakoja „Kietaviškių gausa“ vadovas M.Pupienis.

„Kietaviškių gausos“ šiltnamiuose užauginama daugiau nei 8 tūkst. tonų daržovių per metus. Sunku patikėti, tačiau pačios didžiausios šiltnamių darbininkės yra kamanės. Jos puikiai apdulkina augalus ne vien lauke, tačiau labai gerai dirba ir šiltnamiuose.

„Kamanių pagalba apdulkinti pomidorai yra didesni ir sultingesni, jų užmegztas derlius yra gausesnis, o vaisių skonis – sodresnis.“ – sako K. Montvila.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (76)