Žmonės baiminasi, kad tai gali baigtis liūdnai. Apie tai, ką daryti, norint išsaugoti savo uogakrūmius ir vaismedžius ir kiek šis lapkritis skiriasi nuo kitų, paklausėme profesionalaus sodininko Tautvydo Gursko.

„Žiedai išsprogo ir taip vyksta kiekvienais metais. Pernai, užpernai vėlų rudenį žydėjo obelys, alyvuogės. Šie metai išskirtiniai tuo, kad pražydo kai kurios šilauogių veislės. Tačiau baimintis nereikėtų. Žiedų nėra labai daug“, – dėsto T. Gurskas.

Profesionalas sako, kad net pavasarį jei vaisius subrandina trečdalis užmegztų žiedų, derlius būna ypatingai didelis. Sodininkai net specialiai mažina žiedų kiekį, kad vaisiai būtų stambesni, augalas neprarastų gyvybinių jėgų. Jei ant šilauogių krūmo žydi kelios šakos, tai augalui nepadarys problemų. Tie, kurie bijo pasekmių, gali tuos žiedus tiesiog nuskinti.

Tautvydas Gurskas

„Turiu medlievų ūkį ir dabar užaugo uogos, tačiau matau, kad kitiems metams jau sukrauti žiediniai pumpurai ir jie sėkmingai žydės. Panikuoti nereikia“, – dėsto sodininkas.

Jis sako, kad augalai žiemai ruošiasi pakankamai gerai. Jie spėjo numesti lapus, pakeitė jų spalvą. Nuėjimas į ramybės būseną buvo geras. Blogiau susiklosto, jei lapkričio pradžioje būna šalnos, o po to ilgai šilta ir augalai „pagalvoja“, kad pavasaris ir prasideda pavasarinė vegetacija. Naudinga ir tai, kad dabar pakankamai daug lietaus.

Dabar žydi ir rožės, tačiau aišku, kad atvės, augalas nustos žydėti, naudingos medžiagos nukeliaus į šaknis. Sodininkas gėles nukirps ir uždengs. Žalos nebus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)