Jei pavyksta išauginti skanų ir sultingą pomidorą, jis tampa šeimininkės pasididžiavimu.

Tam, kad nepadarytumėte klaidų, prasidedant sezonui kartojame seną tekstą, ape šių augalų priežiūrą.

Kada sėti pomidorus

Namų sąlygomis pomidorus daiginti geriausia vėliau nei profesionaliuose šiltnamiuose. Kadangi ne visose knygose ir vadovėliuose atsižvelgiama į pomidorų sodinukų auginimo ypatumus namų sąlygomis, svarbu būti atidiems ir kritiškiems.

Vis tik patyrę sodininkai laikosi štai šių apytikslių terminų:

ankstyvieji pomidorai atviram gruntui – balandžio mėn. pradžia;

ankstyvieji pomidorai sodinimui į gruntą po plėvele – antroji kovo mėn. pusė;

aukštaūgiai pomidorai šiltnamiams – kovo mėn. pabaiga;

žemaūgiai pomidorai šiltnamiams – balandžio mėn. pradžia-vidurys.

Pomidorus sėti geriausia šiais periodais, net jei jūsų perskaitytoje knygoje ar straipsnyje rekomendacijos kiek kitokios. Nebūtinai tai klaida. Gali būti, kad konkretūs patarimai skirti profesionaliems ūkininkams, auginantiems sodinukus šildomuose šiltnamiuose. Tokiu atveju pateikti metodai jums nėra tinkami, kadangi sąlygos šiltnamiuose skiriasi nuo sąlygų gyvenamosiose patalpose.

Kadangi namuose būna tamsu ir karšta, net jei sodinukus laikysite ant palangės, pomidorų daigai ilgokai kankinsis, jei juos pasėsite per anksti. Dėl šios priežasties geriau pavėluoti nei paskubėti.

Sėklų paruošimas sėjai

Naudojama daugybė būdų paruošti pomidorų sėklas sėjai: mirkymas, daiginimas prieš sodinant ir pan. Didesnio skirtumo, kurį variantą pasirinksite, nėra. Patirtis rodo, kad tais atvejais, kai tam tikros rūšies sausos neapdorotos pomidorų sėklos nevirsta tvirtais daigais, jų gyvybingumas ir produktyvumas kelia rimtų abejonių. Rekomenduojama nesileisti į kovą dėl silpnų rūšių ir hibridų išgyvenimo, o įsigyti kelių variantų pomidorų sėklų, pasižyminčių visomis būtinomis charekteristikomis.

Vis tik net ir pačių patikimiausių prekių ženklų sėklos negali garantuoti 100 proc. rezultatų ir tai normalu. Vienas iš 8-10 kartų gali būti nesėkmingas, nes sėklos – gyva prekė, todėl gali pasitaikyti tam tikrų nesklandumų ar netikti konkrečios auginimo sąlygos.

Dezinfekuoti sėklas ir taip mėgint jas apsaugoti nuo ligų sukėlėjų neverta, nes jos jau yra nukenksmintos. Prasminga šią procedūrą atlikti tik tuo atveju, jei pomidorus auginsite iš savo pačių sode surinktų sėklų.

Sėklas dezinfekuoti galima 30 minučių mirkant tamsiai rožinės spalvos kalio permanganato tirpale prieš tai įvyniojus jas į vatos diskelius. Išmirkytas šiame tirpale sėklas būtina prieš sėjant kruopščiai kelis kartus nuskalauti švariu vandeniu.

Dirva sėjai

Pomidorų sodinukai nėra reiklūs, kalbant apie dirvą: jie ganėtinai atsparūs sausrai, nereikalaujantys didelio kiekio maistingųjų medžiagų, ištveria padidintą dirvos rūgštingumą. Taigi šie sodinukai kuo puikiausiai augs savarankiškai paruoštame grunte, kurį patartina praturtinti priemoliu, puvenomis ir kompostu. Kuo puikiausiai tiks ir pirktinis durpinis gruntas, jei tik produktas yra kokybiškas.

Dažnai manoma, kad savarankiškai paruoštą gruntą derėtų kaitinti, o pirktinio – ne. Ši taisyklė galioja, jei idealiai paisysite pomidorų daigų auginimo patarimų dėl temperatūros, apšvietimo ir tręšimo. Praktika rodo, kad visa tai užtikrinti nėra įmanoma, o tai reiškia, kad namų sąlygomis auginami daigai patiria daug streso ir yra pažeidžiami net ir ganėtinai nepiktybinių grybelių. Dėl šios priežasties patartina garuose kaitinti visą gruntą, nepriklausomai nuo jo kilmės. Patikėkite, blogiau tikrai nebus, jei imsitės papildomų atsargumo priemonių.

Pomidorų sėja

Stambias pomidorų sėklas patogu sėti kiekvieną atskirai naudojant pincetą. Dėliokite sėklas pincetu ant presuotos žemės palikdami tarp jų 1 centimetro tarpelius. Kiekvieną sėklos įsodinimo vietą pažymėkite etikete su rūšies pavadinimu. Ant sėklų berkite 0,5-1 centimetro storio dirvos sluoksnį, paliekite ir uždenkite plėvele. Indą su sodinukais laikykite 20 laipsnių temperatūroje. Kai tik pasirodys daigų, indą perkelkite ant palangės ir nuimkite plėvelę.

Iki pikavimo tręšti sodinukų nereikia, užtenka tik juos laistyti. Pomidorai pikuojami, kai ant daigo yra du tikri lapeliai. Pomidorus pikuokite po vieną į atskirus vazonėlius, sodinukus įsodindami beveik iki pat lapelių su sėklaskiltėmis. Praėjus 2 savaitėms po pikiavimo sodinukus patręškite kompleksinėmis sodinukams skirtomis trąšomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją