Ežiuolės

Ežiuolė

Ežiuolės – ne tik naudingi vaistiniai augalai, bet ir tikra sodo puošmena. Šios gėlės anaiptol ne kaprizingos ir auga kone bet kokiomis sąlygomis: joms tinka ir drėgnas juodžemis, ir sausa arba molinga žemė.

Jei norite pasisėti ežiuolių, palaukite, kol kūginiai gėlių viduriukai visiškai sudžius. Tada nuskabykite gėlių galvutes ir atsargiai atskirkite juodas sėklas. Patartina darbuotis su pirštinėmis, nes sėklos gali būti pavojingai dygios. Surinktas sėklas beliks pasėti tose sodo vietose, kuriose norisi matyti žydinčias ežiuoles.

Šalavijai


Šalavijai – neįtikėtinai universalūs augalai. Jų būna įvairiausių atspalvių ir formų. Šalavijais galima užpildyti šalia aukštų augalų esančius tuščius žemės plotus. Šalavijai yra ypač ištvermingi ir suveša net po šaltos žiemos.

Vienintelis daugiamečių šalavijų trūkumas – medėjimas: kai šalavijai pradeda medėti, lapeliai skleidžiasi tik pačiose šakelių viršūnėlėse. Norint išvengti šio nepageidaujamo reiškinio, augalą būtina reguliariai apkarpyti ir taip stimuliuoti jo augimą. Jeigu nepatingėsite šalavijų apkarpyti, lapai skleisis prie kirpimo vietos ir formuosis dailiai atrodantys krūmeliai.

Deja, po kurio laiko šalavijai vis viena sumedės, bet jei sode augs nemažai šalavijų krūmų, senus galėsite nesunkiai pakeisti naujais.

Levandos

Levandos

Levandos naudojamos kuo įvairiausiose srityse, pradedant maisto gaminimu ir baigiant gydymu. Dažniausiai levandos žydi mėlynais ir violetiniais žiedeliais, bet pasitaiko ir baltų. Per keletą metų šis augalas gali ganėtinai išsistiebti.

Jeigu atrodo, kad auginti levandų tiesiog nesiseka, atkreipkite dėmesį į pasirinktą rūšį: tikrai gali būti, kad būtent jai netinka mūsų platumų klimatas. Žinokite, kad egzistuoja begalė levandų veislių, todėl greičiausiai dar neatradote tinkamos.

Levandas galima auginti mediniame puskubilyje arba kokiame nors kitame akytos medžiagos konteineryje. Artinantis šalčiams levandomis užsodintą konteinerį reikia pernešti į šiltesnę vietą. Beje, levandas gali pražudyti ne tiktai šaltis, bet ir drėgmė. Užsistovėjusi drėgmė kenkia levandų šaknims, todėl jas sodinti reikia gerai drenuojamoje žemėje.

Čiobreliai


Čiobreliai pajėgūs augti bet kokiame sode, todėl jų pasisėti gali net pradedantieji sodininkai. Viena puikiausių čiobrelių savybių ta, kad kuo mažiau jais rūpinsitės, tuo geriau jie vešės. Vienų veislių čiobreliai auga statmenai, kitų – slenka pažeme, taigi, yra iš ko rinktis.

Čiobreliais galima užsodinti tarpus tarp akmenų arba plytelių, iš kurių suformuoti sodo takeliai: užmynus čiobrelių kupstą pasklis puikiausias aromatas, o tam tikra apkrova augalams nekenkia. Čiobreliai gali augti ir tokiose vietose, kurios kitiems augalams būtų pernelyg sausos.

Čiobrelius galima apkarpyti. Jiems nesunku suteikti dekoratyvinę formą. Čiobreliai lengvai dauginasi dalijant krūmus arba ūgliais.

Mėtos


Mėtos – invaziniai augalai, bet jų galima pasėti sode, kurį sunku prižiūrėti. Tikra tiesa, kad mėtos išplinta visur – kur reikia ir kur nereikia, todėl geriausia jų pasėti į žemę įkatame kibire, sukuriančiame bent šiokį tokį nuo nežaboto dauginimosi apsaugantį barjerą.

Bene labiausiai mėtos garsėja nuostabiu kvapu ir skoniu, todėl iš jų išeina puiki arbata. Jei mėgstate pasilepinti mėtų arbata, pamėginkite užsiauginti kelių veislių mėtų, tačiau atminkite, kad skirtingų rūšių augalai neturi augti vieni šalia kitų, kitaip kryžminio apdulkinimo išvengti nepavyks. Kai kurie sodininkai laikosi nuomonės, kad skirtingų veislių mėtas turi skirti toks atstumas, kad, stovint prie vienų, kitų netgi nesimatytų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją