Kaip rašoma portale „The Spruce“, iš daugiamečių augalų suformuotą gėlyną nesunku išskirstyti arba išplėsti nepatiriant jokių papildomų išlaidų.

Ežiuolės

Ežiuolės (Echinacea) – ne tik naudingi vaistiniai augalai, bet ir viso sodo puošmena. Ežiuolės visai nepretenzingos – joms augti tinka kone bet kokios sąlygos, pradedant drėgnu juodžemiu ir baigiant sausa arba molinga dirva.

Sumanius įsiveisti ežiuolių arba išplėsti jomis užsėtą plotą, reikia palaukti, kol visiškai sudžius kūgio pavidalo gėlių viduriukai, tada nukarpyti žiedus ir atsargiai išrankioti visas juodas sėklas. Darbuotis rekomenduojama su pirštinėmis, kadangi sėklos gali būti dygios. Atskirtas sėklas beliks pasėti ežiuolėms numatytose sodo vietose.

Šalavijai

Šalavijai (Salvia) – tiesiog neįtikėtinai universalūs augalai, pasižymintys ypač gausia spalvomis ir forma besiskiriančių rūšių įvairove. Šalavijai puikiai tinka tuštiems žemės plotams šalia aukštų augalų užpildyti. Šios gėlės ypač ištvermingos ir atsigauna netgi po ypač rūsčios žiemos.

Vienintelis daugiamečių šalavijų trūkumas – su laiku pasireiškiantis medėjimas. Įsibėgėjus šiam procesui, lapai pradeda skleistis tik stiebų galuose. Kad taip nenutiktų, augalus reikia reguliariai apkarpyti, taip stimuliuojant naują augimą. Jeigu laikysitės šio patarimo, lapai ims skleistis netoli kirpimo vietos ir ilgainiui susiformuos išvaizdus kupstas.

Aišku, praėjus dar ilgesniam laikui, šalavijai vis tiek sumedėja, todėl anksčiau ar vėliau vietoj senų krūmelių teks pasodinti naujus.

Levandos

Levandos (Lavandula) naudojamos gana plačiai – tiek gaminant valgį, tiek gydomaisiais tikslais. Levandos gali būti ne tik mėlynos ir violetinės, bet ir baltos, o per keletą metų jos gana įspūdingai išstypsta.

Jeigu lig šiolei levandų užsiauginti kažkodėl nesisekė, pasidomėkite, ar konkrečiai rūšiai tinka mūsų kraštų klimatas. Egzistuoja be galo daug levandų veislių, todėl tikrai gali būti, kad dar neradote tinkamos.

Levandas galima auginti perpus perpjautoje medinėje statinėje arba kokiame nors kitame porėtame konteineryje. Kada prasideda šalčiai, jį galima perkelti į šiltesnę vietą. Levandas gali numarinti ne tik šaltis, bet ir drėgmė. Nuolat užsistovinti drėgmė kenkia augalų šaknims, todėl jiems svarbu parinkti efektyviai sausinamą plotą.

Levandos Latvijoje

Čiobreliai

Čiobreliai (Thymus) puikiai auga bet kokiame sode, todėl juos laisvai gali rinktis net ir pradedantieji sodininkai. Bene nuostabiausia čiobrelių savybė ta, kad kuo mažiau jais rūpinamasi, tuo komfortiškiau jie jaučiasi. Vienų rūšių čiobreliai auga statmenai, o kutų – tysta palei žemę, todėl svarbu išsirinkti turimus lūkesčius atitinkančią veislę.

Čiobreliais galima užsėti tarpus tarp akmenų arba plytelių, iš kurių suformuoti sodo takeliai: kai ant čiobrelių užminsite, jie paskleis malonų aromatą. Čiobreliai puikiai tarpsta tokiose vietose, kurios daugeliui augalų per sausos.

Kad čiobreliais užsėto ploto vaizdas būtų kuo dailesnis, augalus galima apkarpyti, taip suteikiant dekoratyvinę formą. Čiobrelius lengva dauginti išskirstant krūmus arba ūgliais.

Mėtos

Mėtos (Mentha) – tai invaziniai augalai, tačiau jos gali augti sode, kurį sunku prižiūrėti. Mėtos išplinta, ir kur reikia, ir kur nereikia, todėl jas geriausia sėti į žemę įkastame kibire – toks triukas šiek tiek pristabdys augalų plitimą.

Labiausiai mėtos vertinamas dėl puikaus kvapo ir skonio – jas užplikius galima mėgautis aromatinga arbata. Verta įsiveisti kelių rūšių mėtų, tačiau tarp jų būtina palikti pakankamus atstumus, kad per vabzdžius neįvyktų kryžminio apdulkinimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)