Kaip rašoma tarnybos atsakymuose į „Delfi“ klausimus, itin griežti reikalavimai taikomi įmonėms, kurių darbuotojui, vykdžiusiam maisto tvarkymo veikla, nustatytas COVID-19. Tokiu atveju maisto tvarkymo subjekto patalpose privaloma atlikti aplinkos paviršių valymą ir dezinfekciją. Aplinkos paviršių dezinfekciją atlikti turi tik tokiems darbams licenciją ir kompetenciją turinti įmonė arba apmokyti maisto tvarkymo įmonės darbuotojai, o nevykdant nurodymų dėl dezinfekcijos, VMVT sprendimu įmonėms gali būti taikomi veiklos apribojimai.

Nuo kovo 16 d. šalyje paskelbus karantiną, VMVT yra gavusi 29 vartotojų pranešimus dėl maisto produktų: vartotojai informavo apie galimus higienos pažeidimus, kreipėsi dėl maisto produktų kokybės ar prekybos vietose parduodamų pasibaigusio galiojimo maisto produktų. Visi gauti pranešimai buvo užregistruoti ir įvertinti.

Atsižvelgiant į esamą situaciją ir į Lietuvos Respublikos Vyriausybės rekomendacijas, nenustačius, kad dėl pranešimuose nurodytų pažeidimų galėtų būti padaryta reikšminga žala visuomenės sveikatai ar maisto saugai, buvo atlikti administraciniai patikrinimai (nevykstant į vietą). Inspektoriai susisiekė su pranešimuose nurodytų įmonių atsakingais asmenimis, išsiaiškino faktines aplinkybes, atkreipė dėmesį į rekomendacijų laikymąsi. Įmonėse, dėl kurių buvo gauti pranešimai, fiziniai patikrinimai bus atlikti vėliau, paankstinus ar perkėlus numatytus planinius patikrinimus.

Tačiau verta atkreipti dėmesį, kad ne visur ir visada būtina naudoti kaukes. Kaip aiškina VMVT specialistai, per maistą virusas neplinta ir gamybos procesuose, kur jau ir anksčiau kaukės ir pirštinės buvo būtinos, jas reikia naudoti ir toliau. Jei kitur, pavyzdžiui, viešojo maitinimo sektoriuje, kaukės ir pirštinės nebuvo dėvimos, jos nebūtinos ir naudojamos tik tada, jei pats darbdavys mano, kad tai reikalinga darbuotojų apsaugai

Kokių reikalavimų turi laikytis maisto gamintojai ir viešojo maitinimo įmonės:

• taikyti griežtesnes nei įprastai higienos užtikrinimo priemones visuose prekybos, gamybos, perdirbimo, sandėliavimo, paskirstymo, transportavimo ir tiekimo į rinką etapuose;

• užtikrinti, kad veiklą vykdytų tik sveiki darbuotojai, neturintys viršutinių kvėpavimo takų ligų, ūmių žarnyno infekcijų ir kt. susirgimų požymių (pvz.: sloga, kosulys, čiaudulys, pasunkėjęs kvėpavimas, viduriavimas, vėmimas ir pan.);

• uždrausti dirbti darbuotojams, kuriems privaloma izoliacija, izoliacijos laikotarpiu, išskyrus darbuotojus, dirbančius nuotoliniu būdu;

• užtikrinti, kad darbuotojų sveikata būtų nuolat stebima ir, jei reikia, darbuotojų sveikatos klausimais konsultuojamasi Sveikatos apsaugos ministerijos nurodytais kontaktais;

• užtikrinti, kad dažnai liečiami paviršiai įmonių patalpose (durų rankenos, maisto produktų laikymo lentynos / dėžės / stelažai / konvejeriai prekėms sudėti, kasos aparatai, atsiskaitymo kortelėmis aparatai ir kt.) ir maisto produktams (veterinarinėms prekėms) pervežti skirtos transporto priemonės būtų dezinfekuojami dažniau nei įprasta. Prekybos vietose užtikrinti apsipirkimui naudojamų vežimėlių ir krepšių valymą ir dezinfekavimą po kiekvieno jų panaudojimo;

• užtikrinti, kad personalas būtų tinkamai apmokytas maisto higienos reikalavimų, vykdoma efektyvi priežiūra, kaip personalas jų laikosi, o asmens higienai užtikrinti, t. y. rankoms nusiplauti, tualetai būtų tinkamai įrengti ir aprūpinti (su šiltu tekančiu vandeniu, skystu muilu, specialiomis rankų dezinfekcinėmis priemonėmis). Rekomendacijos tinkamai rankų higienai užtikrinti;

• informuoti ir reikalauti iš darbuotojų rankas plauti: prieš pradedant darbą; prieš tvarkant termiškai apdorotą ar vartoti paruoštą maistą; tvarkant žalią mėsą, žuvį ar kt. termiškai neapdorotą maistą; sutvarkius atliekas; pabaigus valymo, dezinfekcijos darbus; pasinaudojus tualetu; pavalgius, parūkius; nusičiaudėjus, išsipūtus nosį; dirbus su pinigais;

• jei darbuotojai darbo metu naudoja vienkartines pirštines, užtikrinti, kad rankas jie plautų ar dezinfekuotų prieš apsimaudami, keisdami ir nusiėmę pirštines;

• informuoti ir reikalauti iš darbuotojų tvarkant maistą vengti liesti rankomis veidą, akis, nosį, burną ir kt., laikytis kosėjimo, čiaudėjimo etiketo (kosėti ar čiaudėti prisidengus vienkartine servetėle arba į sulenktos alkūnės vidinę pusę), jei dėl gamybos proceso saugos būtina – dėvėti apsaugines veido kaukes;

• užtikrinti galimybę prekybos vietos darbuotojams reguliariai (ne rečiau kaip kas 2 val.), o esant poreikiui ir dažniau, kruopščiai plauti rankas su šiltu tekančiu vandeniu ir skystu muilu, ar dezinfekuoti jas specialiomis rankų dezinfekcinėmis priemonėmis;

• užtikrinti pardavėjų darbą kas antroje kasoje, jei tarp jų neišlaikomas mažiausiai 2 metrų atstumas. Imtis maksimalių priemonių, siekiant apsaugoti parduotuvės darbuotojus (įrengti pertvaras tarp darbuotojo ir pirkėjo, aprūpinti darbuotojus apsaugos priemonėmis ir kt.);

• užtikrinti maisto produktų skirtų išsinešimui/išvežimui saugą ir kokybę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)