Apie facelijas

Facelijų genčiai priskiriama beveik 200 rūšių, bet Lietuvoje sėjama ir kartais sulaukėja bitinė facelija (Phacelia tanacetifolia).
Bitinė facelija – tai vienmetė žolė, kurios gimtinė – pietvakariniai JAV regionai ir Meksika.

Šios rūšies facelijos išauga iki 15–70 cm. Jų stiebai apaugę dygiais šereliais. Žiedai varpiški su penkiais mėlynais arba violetiniais vainiklapiais, sudarantys tankias skėtiškas kekes. Pražysta facelijos labai greitai – maždaug po 40–45 dienų po pasėjimo – ir žydi 20–60 dienų, rašoma portale „Supersadovnik“.

Penki facelijų pranašumai

1. Facelijos nėra pretenzingos, jos auga pasėtos į bet kokią dirvą.
Facelijas galima sėti tiek saulės apšviestuose, tiek šešėlinguose plotuose ir į smėlingą, ir į molingą dirvą. Vos per 4–7 savaites šios žolės priaugina pakankamai žaliosios masės. Gležni lapeliai ir stiebai, patekę į žemę, greitai perpūva.

2. Facelijas galima sėti neatsižvelgiant į tai, kokios daržovės arba gėlės vėliau bus auginamos konkrečiame plote.

Facelijos priklauso retai mūsų kraštuose sutinkamai hidrofilinių šeimai, o šitai reiškia, kad darže joms giminingų kultūrų nepasitaiko. Štai kodėl facelijomis galima užsėti bet kokiems augalams numatytą plotą.

3. Facelijos privilioja į sodą naudingus vabzdžius ir atbaido kenkėjus.

Facelijos skleidžia gana stiprų kvapą, kuris vilioja augalus apdulkinančius ir atbaido žalos pridarančius vabzdžius – amarus ir straubliukus. Šių augalų kvapas privilioja ir natūralius obuolinių vaisėdžių bei lapsukių priešus.

4. Facelijos turi baktericidinių savybių.

Facelijų praktiškai nepuola jokios ligos, be to, jos mažina pilkojo kekero, šaknų puvinio, bulvinės fitoftoros ir kitų ligų užkrato persidavimo sodo augalams riziką.

5. Facelijos – vieni puikiausių greitai augančių sideratų.

Facelijos laikomos ekologiniu požiūriu saugiomis ir ypač naudingomis žaliosiomis trąšomis, tinkamomis visoms be išimties kultūroms. Jos sparčiai auga ir teikia didžiulį kiekį žaliosios masės.

Kodėl facelijos gali netikti kaip sideratai

Nėra nė vienos priežasties, dėl kurios facelijų nebūtų galima naudoti kaip sideratų, nebent būtų gaila sukasinėti jomis užsodintą plotą per patį žydėjimo įkarštį. Deja, kitos išeities nėra.

Dažniausiai užduodami klausimai apie facelijų auginimą dirvos tręšimo tikslais

Kokios facelijų savybės padeda pagerinti dirvos kokybę?

Facelijų šaknys gausiai šakojasi ir prasiskverbia giliau nei per 20 cm. Besivystydamos jos sutrupina žemės grumstus, todėl gerėja dirvos pralaidumas vandeniui ir orui.

Kada reikia sukasti facelijomis užsėtą plotą?

Facelijomis užsėtą plotą reikia sukasti augalams žydint. Kastuvas bedamas per visą geležtę, o iškeliamas luitas apverčiamas taip, kad žalioji masė atsidurtų po žeme. Šitai atlikus galima vėl sėti facelijas.

Kodėl facelijos sėjamos keliskart per sezoną?

Daugkartinė sėja – tai būdas atkurti dirvos derlingumą, pabloginti nematodų veisimosi sąlygas, atsikratyti piktžolių, pakeisti dirvos rūgštingumą (rūgščią dirvą paversti neutralia).

Ar facelijas galima sėti greta daržovių ir gėlių?

Facelijas galima sėti daržovių lysvėse. Gegužės viduryje tarp išaugusių facelijų atlaisvintuose plotuose galima sodinti aguročių, agurkų, kopūstų daigus ir užmulčiuoti dirvą. Pačioje pradžioje facelijos saugos kultūrinių augalų daigus nuo pernelyg drastiškų temperatūros šuolių, vėjo ir tiesioginių saulės spindulių. Praėjus savaitei žoles reikia nupjauti ir apmulčiuoti jomis tų pačių lysvių žemę: stiebai greitai papildys dirvos azoto atsargas ir išsaugos drėgmę paviršiniame sluoksnyje.

Ką verta žinoti apie facelijų ir bulvių derinimą?

Facelijas rekomenduojama sėti tarp apkauptų bulvių vagų. Taikant šią metodiką viršutinis dirvos sluoksnis nesukrenta, neišsausėja, o bulvių gumbai puikiai vystosi.

Kiek kartų per metus galima sėti facelijas?

Kad dirvos gerinimo procesas vyktų nepertraukiamai, facelijas galima sėti tris kartus: antrą kartą – praėjus mėnesiui po pirmos, ankstyviausios, sėjos, ir trečią – praėjus dar mėnesiui (t. y. dviem mėnesiams po ankstyviausios sėjos).

Svarbu! Jeigu facelijų nutarėte pasisėti dėl medaus, žinokite, kad daugiausia medaus bus prinešta iš ankstyviausiai pasėtų augalų.

Prieš žiemą sėjamos facelijos užtikrina dirvos derlingumą pavasarį – kaip tik tada, kai ateina laikas sodinti populiariausias kultūras.

Facelijas galima įkomponuoti ir į kraštovaizdžio dizainą

Nors gerą vardą facelijos užsitarnavo ne dėl dekoratyvumo, o kaip vieni geriausių sideratų, šių žolių taikymas – ganėtinai platus, taigi, dekoratyvinės jų paskirties atmesti nevalia. Melsvi facelijų žiedeliai nepriekaištingai papildo žydinčios pievos įspūdį kuriančius gėlynus. Bene geriausiai facelijos atrodo greta linų, ešolcijų, raugių, paprastųjų baltagalvių, dobilų, aguonų, paprastųjų rugiagėlių, rožūnių, medetkų ir pan.

Facelijų auginimo sąlygos

Jokių išskirtinių sąlygų minėti netenka: facelijos nėra kaprizingos, jos puikiai jaučiasi šešėlyje, yra atsparios šalčiui, rudenį pakelia net nuo –7 iki –9 laipsnių svyruojančią temperatūrą.

Sėti facelijas galima kone bet kada, pradedant ankstyvu pavasariu ir baigiant vėlyvu rudeniu.

Kaip sėti facelijas?

Facelijų sėklas reikia sumaišyti su smėliu ir suberti į drėgną dirvą taip, kad jos atsidurtų 2–3 cm gylyje (šviesoje sėklos nesudygsta).

Kvadratiniam metrui žemės užsėti reikia 8–10 g sėklų. Per vieną sezoną galima tikėtis 2–3 žydėjimo periodų, be to, pavyksta spėti su dar viena vėlyva sėja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)