Nereikėtų pamiršti, kad sukulentams priskiriami ne tik kaktusai, bet ir tūkstančiai kitų augalų, kurie nereikalauja ypatingos priežiūros. Štai šeši populiarūs sukulentiniai augalai, kuriuos lengva ir malonu auginti namų sąlygomis.

Morgano šilokas

Morgano šilokas (Sedum morganianum) – labai įdomus sukulentas, primenantis nesušukuotą arklio uodegą. Šis augalas puikiai atrodys kabančiame vazone – būtent svirdamas žemyn jis atrodo geriausiai. Jį galima sodinti į kambariniams augalams skirtą dirvožemį, tačiau į jį dar reikėtų įberti smėlio. Morgano šiloko privalumas tas, kad jis gali ištveria gana šaltą žiemą, net ir balkone. Tokiu atveju jo nereikia laistyti. Tačiau jis taip pat puikiai auga patalpose. Kaip ir bet kurį kitą sukulentą, jį reikia laistyti retai. Jei lapai pradeda džiūti, vadinasi, jam trūksta drėgmės.

Tikrasis plokštenis (Kalėdų kaktusas)

Tikrasis plokštenis, dar vadinamas Kalėdų kaktusu, yra ištvermingas augalas, kuris dažnai jus džiugins savo ryškiais žeidais. Šis sukulentinis augalas gali ištverti temperatūrą nuo 2 iki 38 laipsnių šilumos. Tačiau eksperimentuoti nereikėtų. Geriausiai jis jaučiasi augdamas 18 – 30 laipsnių temperatūroje.

Kad šis kaktusas žydėtų, jam reikia rasti labai šviesią vietą, bet apsaugotą nuo tiesioginių saulės spindulių. Tinka rytų, pietryčių, pietvakarių arba vakarų pusė. Jei kaktusą statysite pietų pusėje, jis turėtų augti maždaug 1 m atstumu nuo lango. Dirvožemis turėtų būti lengvas, kad plonos kaktuso šaknys galėtų laisvai kvėpuoti.

Kalėdinį kaktusą galima laistyti dažniau nei kitus sukulentus. Jam reikalinga tolygi drėgmė, todėl šį augalą laistykite tuomet, kai viršutinis dirvos sluoksnis jau būna išdžiūvęs. Likus porai mėnesių iki žydėjimo (rugsėjo – spalio mėn.), leiskite šiam augalui pailsėti nuo trąšų. Laistykite labai saikingai.

Raudonžiedė karpažolė

Dygliuota raudonžiedė karpažolė (Euphorbia milii), dar vadinama „Erškėčių vainiku“ ar „Kristaus kančia“, yra vienas iš atspariausių augalų, atkeliavusių pas mus iš Madagaskaro. Šis augalas primena sausą krūmą su mažais žaliais lapeliais ir smulkiais raudonais žiedais. Šios karpažolės nepatartina auginti namuose, kur yra naminių gyvūnų ar mažų vaikų, nes ji ne tik labai dygliuota, bet ir turi nuodingų sulčių. Raudonžiedė karpažolė auga lėtai ir nereikalauja daug priežiūros. Paprastai šis augalas užauga iki 50 cm, tačiau kai kurios rūšys gali užaugti ir iki 2 metrų.

Ši karpažolė gerai auga šildomoje ir saulėtoje patalpoje. Jai reikia vidutiniškai šiltos temperatūros ir mažos oro drėgmės. Tręškite šį augalą kartą per mėnesį specialiomis trąšomis sukulentams.

Tikrasis storlapis

Sukulentams priklauso ir tikrasis storlapis (Crassula ovata), dar vadinamas Laimės, arba pinigų medžiu. Jis puikiai atrodo interjere ir turi gydomųjų savybių. Maža to, sakoma, kad jis pritraukia į namus pinigų.

Storlapis gerai auga tiek saulėtoje, tiek išsklaidytos šviesos vietose. Augalą reikia laistyti tik tuomet, jei išdžiūvo dirvožemis. Žiemą jį geriausia laikyti vėsioje, šviesioje patalpoje, kurioje temperatūra siekia apie 5 °C.

Sansevjera

Šis gerai žinomas augalas iš tikrųjų vadinamas sansevjera (Sansevieria). Jį auginant, reikia laikytis kelių taisyklių. Sansevjera geriausiai auga moliniame vazone. Drėkinti ją reikia iš apačios, dešimčiai minučių įmerkus vazoną į vandenį. Tai darykite tik tada, jei žemė išdžiūvo. Šis augalas puikiai tiks ir tiems, kurių namuose tvyro labai sausas oras, ir ten, kur nėra daug šviesos. Ypatingų sąlygų sansevjerai nereikia.

Kalankė

Kalankė (Kalanchoe) yra labai gražus kambarinis augalas, gerai augantis net ir šaltesnio klimato šalyse. Kalankė taip pat nereikalauja ypatingos priežiūros. Svarbu atkreipti dėmesį tik į dirvožemį – tai turėtų būti lapinės žemės, smėlio ir durpių mišinys. Vasarą augalui reikia šilumos ir saulės. Jis taip pat gerai pakenčia centrinį šildymą, nes mėgsta karštą orą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)